Învaț-o să se placă așa cum e

Să înveți să îți iubești corpul, chiar și imperfect, nu este muncă ușoară, mai ales când ești bombardată cu imagini de trupuri așa-zis perfecte și ești și la o vârstă influențabilă. Așa că rolul tău de mamă este unul foarte greu ca să o poți învăța alte tipare decât cele cu care o obișnuiește lumea din jur. Arată-i persoane cu un corp sănătos și frumos, fără a fi însă asemănătoare cu manechinele.

Discutați despre ce vede la televizor

Discută cu ea despre filmele sau emisiunile pe care le vede la televizor. Ajut-o să privească cu ochi critic modelele care i se servesc în mass-media și părerile colegilor. Nu trebuie să ia de bun tot ce i se spune. Ar trebui să aibă o părere bună despre ea însăși. Aprecierea ta și a celor din jur o poate face să se privească optimist și – de ce nu? – obiectiv.

Încurajeaz-o să mănânce sănătos

Chiar dacă nu are nevoie să slăbească, dar cu atât mai mult dacă are și mici probleme reale cu greutatea, ar fi foarte bine, în loc să țină o dietă drastică, să renunțe la produsele fast-food, să mănânce rar dulciuri și mai des fructe, legume și cereale integrale. Spune-i să bea apă, ceai neîndulcit sau limonadă și să renunțe la băuturile dulci acidulate. Trebuie să înțeleagă că organismul ei este încă în formare, iar curele drastice o vor priva de substanțele nutritive de care are nevoie pentru o dezvoltare armonioasă.

Sugerează-i să facă sport

Mai ales în această etapă când este în creștere, mișcarea îi va fi de un real folos. Vorbește cu ea să vezi ce i-ar plăcea și o poți înscrie să facă un sport sau la cursuri de dans. Nu va deveni, probabil, sportivă de performață, dar activitatea fizică o va face să fie mai optimistă și îi va da încredere în ea însăși. Ar mai putea să iasă cu prietenii la volei, ping-pong sau să meargă cu bicicleta până la școală, dacă se află la o distanță rezonabilă, orice, dar să nu stea ore întregi la televizor sau calculator.

Exemplul tău contează

Dacă o încurajezi să mănânce sănătos, dar tu nu te dai în lături de la produse fast-food și aveți tot timpul dulciuri îmbietoare pe acasă, ai putea avea o influență proastă asupra ei. Totodată, nu trebuie să te vadă pe tine prea preocupată de greutate și apelând diete dure. Dacă este nevoie să ții o cură de slăbire, nu face prea mult caz de asta și fă-o să înțeleagă că ea va crește și încă nu are nevoie de așa ceva.