Sintagma ”o minte sănătoasă într-un corp sănătos” se potrivește de minune temei noastre. Pentru că dacă îi furnizezi creierului o combinație corectă nutrienți el poate să gândească mai rapid și să te ajute să ai o memorie mai bună. Cu alte cuvinte, performanețe tale intelectuale vor fi net superioare. Asta susțin mai multe studii realizate de specialiști americani în nutriție. Conform rezultatelor de la Universitatea de Medicină Johns Hopkins din Baltimore (SUA), de exemplu, s-a constatat că proteinele favorizează capacitatea de învățare și dezvoltă memoria. Iată ce mai poți consuma!

Pește gras – Acizii grași esențiali sunt buni pentru funcționarea sănătoasă a creierului, a inimii, a articulațiilor și a bunăstării generale, iar cea mai eficientă sursă de grăsimi omega 3 o reprezintă peștele gras (somon, păstrăv, macrou, hering, sardine, hering afumat, sardele). Alte surse bune sunt: semințele de in, semințele de dovleac, boabele de soia și uleiul de soia. Nivelurile scăzute de acizi grași esențiali au fost legate de un risc mai mare de a dezvolta boli ce includ pierderi de memorie, precum Alzheimer.

Legume cu frunze verzi – Se numără printre cele mai bune alimente pe care le putem mânca pentru a avea grijă de creier. Ele conțin multe vitamine, minerale şi fitonutrienţi, iar fierul, de exemplu, favorizează oxigenarea în corp şi creier, îmbunătăţind controlul cognitiv.

Cereale integrale – Capacitatea de concentrare poate fi îmbunătățită și/sau menținută printr-o sursă adecvată de energie, precum cerealele integrale. Acestea au indice glicemic scăzut care eliberează glucoza în sânge lent, ținându-ți mintea alertă pe o perioadă mai îndelungată a zilei. Poți alege cereale nerafinate și pâinea cu tărâțe.

Afine – Studii realizate la Universitatea Tufts din SUA susțin că un consum constant de afine poate fi eficient în îmbunătățirea memoriei și la prevenirea pierderilor de memorie pe termen scurt.

Coacăze negre și cătină – Vitamina C a fost mult timp considerat a avea puterea de a crește agilitatea mentală. Una dintre cele mai bune surse de vitamina C sunt coacăzele negre, care au o concentrație de patru ori mai mare decât cea din portocale, iar cătina are de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele.

Semințe de dovleac – Doar o mână de semințe de dovleac pe zi este tot ce ai nevoie pentru a obține cantitatea zilnică recomandată de zinc, implortantă pentru gândire și îmbunătățirea memoriei.

Roșii – Există dovezi că licopenul, antioxidantul puternic găsit în tomate, poate lupta împotriva radicalilor liberi, previne demența și instalarea bolii Alzheimer.

Broccoli – O mare sursă de vitamina K, care este cunoscut pentru a spori funcția cognitivă și de a îmbunătăți capacitatea creierului, este conținută de broccoli. Nu ezita să îl consumi.

Nuci – Un studiu publicat în Jurnalul American de Epidemiologie sugerează că un aport bun de vitamina E ar putea preveni declinul cognitiv, în special la vârstnici. Nucile sunt o mare sursă de vitamina E, dar ia în calcul și migdalele, alunele de pădure, semințele crude (de floarea soarelui, de dovleac și de susan), varza Kale, uleiurile din plante și avocado.