Copții au reprezentat prima grupare de creștini din Egipt și au rămas până în zilele noastre un cult greu încercat, dar care și-a păstrat credința puternică. Așa numita Evanghelie după Maria a fost atribuită mai degrabă Mariei Magdalena, decât Fecioarei Maria, deși titlul ei este ambiguu.

Soția lui Iisus, o mare enigmă a istoriei

Din diverse surse istorice, precum și din Biblie, știm că au fost mai multe femei numite Maria între cele care îl însoțeau pe Iisus, în afară de mama sa. Cea mai cunoscută a fost Maria Magdalena, considerată un adevărat discipol, poate chiar soția lui. Bineînțeles, nu există nicio dovadă că Iisus ar fi fost căsătorit sau că ar fi avut o relație apropiată cu o femeie. Este posibil ca termenul care se presupune că însemna ”soție” să fi fost transcris sau tradus greșit din coptă în limba greacă veche.

În Evanghelia după Filip descoperită recent este folosit termenul ”koinonos” ceea ce înseamnă soț/soție, tovarășă sau însoțitoare. După cum bine știm, Evanghelia după Filip este respinsă de biserică și considerată un fals mondern. Nici alte surse biblice vechi nu menționează că Iisus ar fi avut o soție.

Evanghelia după Maria, un document autentic

Fragmentul de papirus pe care se află textul scurt al acestei mici evanghelii este unul autentic. El a fost testat de cercetători de la Harvard care au demonstrat că provine din secolele II – IV era noastră și nu este un fals. În acest text, apar însă cuvintele ”soția mea” și este menționată ideea că Iisus îi permite respectivei femei să îl urmeze și să asiste la discuțiile sale cu ceilalți discipoli.

Fragmentul este o listă de învăţături şi dezbateri despre virginitate şi căsătorie. “Principalul subiect al fragmentului este afirmaţia că femeile care sunt mame şi soţii pot fi disciopoli ai lui Iisus – un subiect de dezbatere încă din primele momente ale apariţiei creştinismului”, a explicat Karen King, cercetător în cadrul Universității Harvard.

Este descris și un episod în care Maria ia cuvântul înaintea apostolilor și este criticată de Petru pe motiv că este femeie. Un alt apostol îi ia apărarea și spune: ”Desigur că Învățătorul o cunoaște mai bine. De aceea o iubește pe ea mai mult decât pe noi”.

Se știe că Maria Magdalena îl însoțea pe Iisus, alături de apostoli, oriunde mergea Acesta să predice și să ajute. Ea este menționată în Noul Testament în momentele cruciale din viața Lui, precum și în ultima zi de viață, când este răstignit pe cruce. Maria Magdalena a fost primul martor al învierii lui Iisus. Din nefericire, primele șase pagini ale acestui document lipsesc, astfel că nu se poate spune cu exactitate despre care Maria era vorba și care a fost cu adevărat rolul ei.

foto: Shutterstock