Deși meningita (cauzată de bacteria Neisseria meningitidis) și gonoreea (Neisseria gonorrhoeae) sunt afecțiuni foarte diferite, există o asemănare genetică de 80-90% între acestea. Cercetările observaționale arată că incidența gonoreei este în scădere în rândul populațiilor care au primit vaccin meningocic din grupa B, care are în compoziție vezicule cu membrană exterioară (OMV) provenite din Neisseria meningitidis  – în special din Cuba, Noua Zeelandă și Norvegia.

Oamenii de știință au monitorizat starea de sănătate a pacienților eligibili pentru vaccinul meningococic care aveau gonoree sau chlamydia, cu vârste între 15 și 30 de ani,  și care au avut nevoie de serviciile medicale ale unei clinici din Noua Zeelandă, în perioada 1984-1998. Astfel, ei au descoperit că riscul de a face gonoree este mai mic în rândul celor vaccinați decât în cazul celor nevaccinați.

„Este prima dată când un vaccin are astfel de rezultate. Chiar dacă nu cunoaștem cu precizie mecanismul prin care acesta funcționează în prevenția gonoreei, cercetările ulterioare ar putea oferi un răspuns în acest sens”, susține autorul principal al studiului, dr. Helen Petousus-Harris, de la Universitatea Auckland, Noua Zeelandă.

Coautorul cercetării, dr. Steven Black, de la Spitalul de Copii din Cincinnati, Ohio, este de părere că potențialul acestui vaccin împotriva gonoreei este imens, mai ales că această boală cu transmitere sexuală devine din ce în ce mai dificil de tratat cu antibiotice.