Ce are a face răceala cu durerea de dinți? Primul răspuns care ne vine în minte, potrivit ideilor preconcepute, ar fi acela că ne-a tras curentul. Numai că, și așa să fi fost, tot nu ar avea vreo legătură. Dacă am merge mai des la stomatolog sau la medic, în general, am ști deja că altele sunt problemele care ne chinuie de fapt.

De unde vine durerea

Atunci când suntem răciți și, mai ales, când avem gripă, avem acea senzație că ne doare fiecare centimetru din corp. În unele cazuri, durerea poate apărea în diferite părți ale corpului. Drept urmare, nu e nimic neobișnuit ca aceasta să se instaleze la nivelul danturii. De ce?

În cele mai multe dintre cazuri, inflamația sinusală sau sinuzita, așa cum mai este cunoscută, e de vină. Și asta pentru că răceala, în oricare dintre formele ei, poate provoca inflamații ale căilor nazale.

„Molarii superiori sunt așezați direct sub sinusuri, iar nervii lor sunt extrem de sensibili la orice durere sau presiune. Când, din cauza unei răceli, sinusurile se umplu de mucus și apasă pe nervi sau se inflamează, durerea poate apărea în molari pe una sau pe ambele părți ale arcului superior.

Mai exact, inflamația ajunge la sinusuri (sinuzită), iar apropierea dintre sinusuri și osul maxilarului provoacă durere dinților. Acest lucru se întâmplă deoarece sinusurile inflamate ating vârful rădăcinii dintelui. Disconfortul se poate agrava atunci când strănuți sau tușești.”, explică dr. Lorelei Nassar.

De ce te dor dinții când ești răcit. Ce e de făcut?

În general, apare o confuzie în ceea ce privește cauza durerii de dinți. Mulți cred că ar fi de vină vreo carie sau de un abces. Dar, spre deosebire de durerea cauzată de infecția la rădăcina dintelui, aceasta este diferită. Prin urmare, legătura dintre frig și durerea de dinți nu are nimic de-a face cu sănătatea bucală, ci este o consecință directă a sinuzitei în curs de desfășurare.

Din păcate, atunci când sinusurile sunt infectate nu există nicio modalitate de a preveni durerea de dinți. Cel mai bun mod de acțiune este să bei multe lichide, pentru a elimina congestia. Administrarea de paracetamol sau ibuprofen  poate ajuta. Numai că, înainte de a lua medicamente, este întotdeauna bine să soliciți sfatul medicului.

Tot e cel care poate decide dacă este nevoie și de tratament cu antibiotice. Pe de altă parte, dacă durerea de dinți este limitată, ar putea fi vorba despre o infecție a cavității bucale. În acest caz, este necesar să contactezi medicul stomatolog, pentru a putea interveni în timp util asupra problemei.

Dr. Lorelei Nassar, chirurg implantolog, www.drnassar.ro

Sfatul specialistului. Învață să distingi durerile și cauzele lor

„Durerea cauzată de o infecție dentară este pulsantă și variază constant ca intensitate. În plus, este ușor de identificat în interiorul gurii, deoarece este de obicei localizată pe un singur dinte și este adesea însoțită de roșeață și umflare a gingiilor.

Pe de altă parte, durerea de dinți cauzată de sinuzită (sau presiunea sinusală) implică toți molarii de sub sinusul afectat și poate fi asociată cu dureri în obraji și cap. Este o durere foarte profundă și constantă, dificil de localizat și care scade doar pe măsură ce congestia nazală scade. În cele mai multe cazuri, cei care suferă de dureri de dinți sinusale pot mânca și bea fără a crește durerea”, ne explică dr. Lorelei Nassar, chirurg implantolog.

Citește și: 7 soluții să cureți dinții dacă rămâi fără pastă de dinți!

Citește și: Cum să ai grijă de dinții tăi și ai copilului tău