Hidratarea corectă este importantă zi de zi când valurile de caniculă se instalează în zona în care locuiești. Temperaturile sunt tot mai ridicate de la un an la altul, mai ales în regiunile de sud ale țării.

Recent, cercetătorii americani ne-au avertizat că termosfera pământului se încinge și atinge un record în vara aceasta din cauza activității Soarelui și a furtunilor geomagnetice. Tendința de încălzire va continua și perioada maximă este prognozată între anii 2023 și 2025, când activitatea solară poate atinge apogeul și va închide un ciclu de 11 ani de încălzire continuă.

Valurile de caniculă vor fi mai puternice vara aceasta și în următorii doi ani. Soarele arde cu putere, nivelul de radiații solare nocive va crește, perioadele toride vor fi tot mai lungi și trebuie să învățăm să ne protejăm sănătatea.

Epuizarea termică

Vom întâlni tot mai des termenul de epuizare termică, iar acest fenomen afectează în special bătrânii și copiii, persoanele cu probleme mari de sănătate, dar și persoane sănătoase, care nu se protejează suficient de soare și de căldură.

Expunerea la căldura excesivă provoacă pierderea de lichide și creșterea temperaturii corpului care încearcă să se răcorească transpirând abundent. În această situație intervine epuizarea termică. Nu este suficient doar să bei apă, pentru că nu faci decât să sporești transpirația. Trebuie să te protejezi de căldura excesivă și să te retragi în spații răcoroase.

Evită munca în aer liber, efortul fizic prelungit când vine valul de căniculă, evită să stai inclusiv la umbră, dacă afară temperatura trece de 34 – 35 de grade Celsius și simți că devine irespirabil.

Epuizarea termică se poate instala pe nesimțite, îți este rău brusc, amețești puternic, ai senzație de greață și dureri de cap sau migrene.

Accidentul vascular cerebral

Cea mai gravă consecință a epuizării termice este accidentul vascular cerebral. În condiții extreme, valul de caniculă este fatal, mai ales în cazul persoanelor care suferă de deshidratare și nu iau măsuri de protecție. Consumul de alcool agravează situația, de asemenea efortul fizic prelungit și umiditatea crescută din atmosferă.

Mecanismul de răcire al corpului este mai slab la copii, la persoanele în vârstă sau la persoanele compromise imunitar. Obezitatea, diabetul, insuficiența cardiacă și deshidratarea sunt factori care pot favoriza declanșarea unui accident vascular cerebral.

Acesta este o urgență medicală, iar persoana suferindă trebuie să ajungă la spital în decurs de cel mult 20 – 30 de minute pentru a fi salvată fără consecințe grave.

Simptome comune în perioadele caniculare

Evită plimbările lungi, munca obositoare și alcoolul în perioadele caniculare ale zilei. Valul de caniculă este periculos chiar și pentru persoanele care se consideră sănătoase, dar care nu tratează cu seriozitate pericolele expunerii la soare.

Cele mai întâlnite simptome declanșate de epuizarea termică trebuie să te pună în alertă:

  • transpirație abundentă
  • oboseală nejustificată
  • crampe musculare
  • greață și vărsături
  • senzație de instabilitate și leșin
  • durere de cap
  • respirație rapidă, superficială
  • stare de confuzie și dezorientare
  • convulsii

Primul ajutor când vin valurile de caniculă

Persoanele care încep să se simtă rău din cauza temperaturilor excesive, trebuie să se retragă imediat în spații răcoroase și să consume treptat lichide care refac echilibrul electrolitic. Nu este indicat să bei imediat apă rece în cantități mari.

Trebuie să consumi treptat, în cantități moderate, apă minerală la temperatura camerei în care ai pus un strop de sare, puțină miere sau zahăr și zeamă de lămâie. Apa se bea cu înghițituri mici, să fie absorbită treptat de organism. Apa cu lămâie învinge senzația de greață, te răcorește și echilibrează ritmul cardiac.