Fiecare femeie trece prin fiorii spaimei provocate de sângerările neașteptate pe parcursul ciclului menstrual. Nici când curge sânge din nas la vârsta adultă nu e prea bine. Îngrijorarea apare și la vederea sângelui la spălatul pe dinți. Iar prezența sângelui în urină, în scaun, în salivă nu trebuie trecută cu vederea.

Metroragia și menoragia trebuie tratate la timp

Metroragia este sângerarea în afara fluxului menstrual. Dar orice sângerare în afara ciclului menstrual, abundentă sau abia sesizabilă, este anormală și necesită părerea unui specialist. În multe cazuri, sângerările anormale pot ascunde boli grave, precum cancerul. Pot fi de vină și o rană pe col, un fibrom, dereglările hormonale, infecțiile vaginale, displazia cervicală, polipii uterini, endometrioza, sarcina extrauterină sau anticoncepționalele. Pe de altă parte, menoragia este descrisă ca o hemoragie gravă și prelungită în timpul ciclului menstrual. O consecință a acesteia este anemia. Și trebuie să tragi semnalul de alarmă dacă durează peste 7 zile și trebuie să schimbi absorbantul la fiecare 2-3 ore sau mai des.

Epistaxisul nu e firesc la adulți

Hemoragiile nazale care apar la adulți sunt periculoase căci pot anunța boli precum rinita alergică, hipertensiunea, arterele îngroşate care împiedică circulaţia normală a sângelui, prezenţa unei tumori în interiorul nărilor, diabet. Când hemoragia e foarte puternică, poate fi și o urmare a tratamentului cu medicamente precum aspirina, warfarina, heparina sau cele indicate în artrită.

Hemoragia digestivă alarmează

Apare rar, însă hemoragia digestivă superioară (voma cu sânge) e semnul unor afecțiuni grave ale stomacului. Când hemoragia e prezentă în materiile fecale (de cele mai multe ori nu la vedere) este extrem de grav. Dacă sângele iese roșu, curat, din anus, rectoragia e cauzată adesea de hemoroizi, de fisuri anale sau de polipi intestinali. Dar poate fi vorba și despre boli inflamatorii intestinale. Dacă iei antiinflamatoare, fii precaută, căci pot declanșa hemoragii digestive!

Sângerarea bucală e de speriat

Orice scurgere de sânge pe cale orală trebuie să te trimită la medic. Poate fi vorba despre varice esofagiene, ulcer, tuberculoză pulmonară, cancer esofagian. Sângerările gingiilor nu sunt doar semne de parodontopatie, ci pot anunța și prezența cirozei.

Urina cu sânge necesită analize

Prezența sângelui în urină este un semnal de alarmă și necesită control de specialitate. Pot fi de vină pietrele la rinichi, dar și tuberculoza urinară sau tumorile tractului urinar.

Hemofilia necesită atenție

Hemofilia e o boală ereditară, legată de o anomalie genetică. Purtători ai unei gene anormale, bărbaţi sau femei, transmit boala, dar aceasta nu se manifestă – în afara unor excepţii – decât la bărbaţi. Se caracterizează prin lipsa unui factor de coagulare fără de care nu se poate forma cheagul de sânge eficient pentru a opri o hemoragie. Vestea bună este că hemofilicii pot avea o viaţă normală cu un tratament adecvat.

Dr. Silviu Iștoc, șef secție obstetrică-ginecologie, Spitalul Medicover

La ginecolog găsești soluții

„Tratamentul menoragiei poate fi și simptomatic, când se administrează antiinflamatoare nesteroidiene și calciu pentru reducerea sângerărilor, iar în cazul în care pacienta are anemie i se pot prescrie suplimente de fier. Cauza este însă repetitivă, așa că sunt foarte importante investigațiile suplimentare. În cazuri severe, se poate discuta și despre înlăturarea uterului.

O altă variantă este ablația endometrială, prin care se distruge țesutul endometrial definitiv, pentru a nu mai sângera în fiecare lună. Cel mai frecvent este nevoie de intervenții minim invazive pentru a stabili diagnosticul și a corecta cauza organică a menoragiei”, explică, pentru Libertatea pentru Femei, dr. Silviu Iștoc, șef secție obstetrică-ginecologie, Spitalul Medicover.

Citește și: Cum recunoști carența de fier: 10 simptome că duci lipsă de acest mineral

Citește și: Boala hemoroidală poate fi și periculoasă