Căderea părului este un proces firesc în fiecare zi, dacă nu pierdem mai mult de 50 – 100 de fire, conform Asociației Dermatologilor din SUA. Dar, dacă iei anumite medicamente pe termen lung, trebuie să știi că unele dintre ele pot declanșarea pierderea unui număr mai mare de fire de păr. Iată care sunt acestea.

Betablocantele

Acest tip de medicamente sunt prescrise în general pentru afecțiuni cardiace și sunt luate pe termen foarte lung de mulți pacienți, de la câteva săptămâni la câteva luni. Betablocantele includ substanțe active precum propanolol, atenolol, bisoprolol sau metoprolol.

Mulți pacienți care iau aceste tratamente se plâng de oboseală și o stare ușoară de amețeală, dar pe lângă aceste efecte s-a înregistrat și căderea părului. ”Betablocantele modifică răspunsul organismului la hormonii stresului, așa cum este adrenalina, ca atare ele pot încetini ritmul cardiac și pot scădea tensiunea arterială. Dar aceste schimbări influențează și creșterea foliculilor de păr și apariția de noi fire de păr”, după cum explică Brandi Cole, farmacist și specialist în nutriție pentru revista americană ”Best Life”.

Vestea bună este că, de îndată ce tratamentul cu propanolol, spre exemplu, încetează, se va opri și căderea părului, iar foliculii se vor regenera.

Antiinflamatoarele

Unele medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, precum cele care se prescriu pentru dureri articulare sau dureri de oase, pot avea drept simptom secundar mai puțin obișnuit căderea părului. Mulți dintre noi folosim frecvent aspirină sau ibuprofen pentru calmarea durerilor și inflamațiilor. Alt medicament din această clasă este diclofenacul.

Dacă iei acest tip de medicamente pentru perioade mai lungi de timp, poți avea probleme cu digestia, cu rinichii, dar și cu părul. Se pare că aceste medicamente determină foliculii de păr să intre într-o fază latentă, firele de păr nu mai cresc în mod normal, iar căderea celor vechi se accentuează.

Antidepresivele, legate de căderea părului

Un studiu din anul 2018, publicat în revista International Clinical Psychopharmacology arată că aproape toate medicamentele antidepresive recomandate în general pentru pacienții cu probleme neurologice au drept efect secundar căderea părului.

Nu se cunoaște cauza, dar efectul a fost observat în numeroase cazuri clinice. Unul dintre aceste medicamente, folosit atât pentru tratamentul bolilor neurologice, cât și pentru a renunța la fumat, are la bază substanța activă bupropion. Pacienții care îl folosesc pe termen lung se vor confrunta și cu pierderea unui număr mai mare de fire de păr care, de la o anumită vârstă, nu se mai pot regenera.  

Care este soluția? Cum poți combate căderea părului

Alimentația sănătoasă este principalul nostru ajutor pentru a ne regenera podoaba capilară. Persoanele cu o dietă săracă în vitamine, precum și cele care iau medicamentele menționate mai sus pe termen lung, se vor confrunta cu o pierdere masivă a părului.

Deficiența de zinc, biotină (vitamina B7) și vitamina D favorizează căderea părului, astfel că trebuie să suplimentezi dieta zilnică cu alimente bogate în aceste elemente. De asemenea, alimentele bogate în acizi grași Omega3 sunt de ajutor și trebuie consumate pe termen lung pentru a susține creșterea sănătoasă a firelor de păr.