Bolile articulare ar putea fi ținute la distanță de administrarea de anticoncepționale, arată un nou studiu. În special artrita reumatoidă este vizată, afecțiune de care suferă cu precădere femeile — au un risc de 3 ori mai mare decât bărbații de a dezvolta această boală, scrie British Medical Journal.

Potrivit unei cercetări publicate recent în Annals of the Rheumatic Diseases, administrarea de pilule contraceptive pe o perioadă de cel puțin șapte ani poate reduce cu până la 19% riscul de apariție a artritei reumatoide.

Oamenii de știință suedezi au studiat efectele anticoncepționalelor pe femei cu vârste peste 18 ani, în perioada 1996 și 2014, și au descoperit că femeile care au luat pilule aveau un risc mai mic de a dezvolta boli articulare în comparație cu cele care nu luau pastile pentru evitarea sarcinii.

De asemenea, cercetarea a scos la iveală că femeile care nu se protejau luând anticoncepționale prezentau în sânge un anticorp numit proteină anti-citrulină (PAC), care degradează articulațiile. Potrivit mostrelor de sânge analizate în cadrul studiului, 9 din 10 persoane diagnosticate cu artrită reumatoidă au un nivel crescut de PAC.

Cu toate acestea, savanții se feresc să ofere o concluzie fermă. Ei afirmă că studiul este pur și simplu observațional și relația cauză-efect nu poate fi stabilită cu certitudine până la realizarea de noi studii care să aprofundeze teoria.