CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Tot mai mulți dintre noi consumăm mai mult mandarine și clementine decât portocale, pentru că sunt un pic mai dulci și se decojesc mai ușor. Dar iată cum au fost obținute aceste fructe și ce sunt miniolele, rudele lor mai mititele.

Mandarine și clementine. Ce legătură este între ele!

Mandarinele sunt originare din China, țara care este cel mai mare producător de mandarine, în medie peste 12 milioane de tone pe an. Mandarinele se cultivă de sute de ani în Asia, dar abia în secolul al XIX-lea și-au făcut intrarea în Europa.

Clementinele se pare că au fost obținute de un călugăr pe nume Clement, în livada mănăstirii sale din Algeria. Călugărul Clement a polenizat mandarinul cu polen de la portocale mai dulci.

Astfel, el a obținut clementinele, fructe asemănătoare cu mandarinele, dar un pic mai mici, mai dulci, dar mai puțin parfumate.

Ce sunt miniolele sau mineolele

Aceste citrice noi sunt o încrucișare dintre mandarine și grepfruit, iar primele miniole au fost aduse în fața publicului în anul 1931 în Orlando, Florida.

Miniolele au devenit destul de repede populare, fiind mai parfumate decât mandarinele și cu mai puțini sâmburi. Miniolele sunt la fel de gustoase și de pline de vitamine precum mandarinele sau celelalte citrice.

Mandarine și clementine. Cum le deosebești și ce beneficii au

Mandarinele sunt mai dulci decât portocalele și au în medie 10 g de zahăr per fruct și 47 de calorii. Ele au proprietăți antioxidante, sunt bogate în vitamina C și au un procent semnificativ de fibre care ajută digestia, așa cum au și portocalele.

Clementinele, de asemenea, sunt bogate în vitamina C și fibre, dar au mai puține calorii, aproximativ 35 de calorii per fruct. Clementinele sunt mai mici decât mandarinele, se decojesc mai ușor și au mai puțini sâmburi.

În mandarine și clementine deopotrivă găsim grăsimi mono și polinesaturate, acizi grași Omega-3 și Omega-6. Dintre minerale, cele mai importante sunt potasiul, calciul și fosforul.