Umplutura din borcanele cu gemuri sau cu zacuscă se usucă și se înnegrește deoarece oxidează. Când ai pregătit gemul din borcane ai lăsat, poate, prea mult spațiu sub capac, iar oxigenul a oxidat conținutul și partea de deasupra s-a uscat puțin. Se întâmplă mai ales la borcanele cu gem de gutui, de caise sau de prune, care au mai puțin sirop de zahăr.

De ce se înngresc alimentele din conserve și borcane

Partea înnegrită nu reprezintă niciun pericol pentru consum. Este doar gem sau zacuscă oxidată, înnegrită, dar gustul nu este schimbat. În schimb, este neplăcut să o vezi în farfurie.

Un alt motiv pentru care se înnegrește gemul din borcane este acela că nu a avut suficient lichid sau sirop și începe să se usuce. Iar al treilea motiv este legat de faptul că, poate, nu ai sterilizat și nu ai fiert suficient de bine borcanele, iar enzimele și-au continuat procesul de oxidare.

Când se strică gemul din borcane

De obicei, partea uscată și înnegrită se îndepărtează și restul borcanului se poate consuma fără probleme.

Riscuri apar doar dacă vezi mucegai negru sau alb sub capac. În acest caz, nu mai este vorba doar de oxidare, ci de alterarea conținutului și este bine să îl arunci.

Cum poți preveni oxidarea

Data viitoare când mai pregătești borcane cu gem, cu zacuscă sau alte preparate de casă, nu mai lăsa mult spațiu între alimente și capac. Încearcă să umpli borcanul până la filet, să pui un strat de ulei la zacuscă sau mai mult sirop de zahăr în borcanele cu dulcețuri.

De asemenea, oricât de bine ai strânge capacele, este recomandat să fierbi borcanele într-o oală încăpătoare timp de 25 – 30 de minute din momentul în care a dat apa în clocot.

foto: 123rf.com