Pentru a solicita un nou permis de conducere trebuie să te adresezi celui mai apropiat serviciu comunitar de permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor. În cazul în care ți-a fost furat, l-ai pierdut sau ai un alt nume de familie, autoritățile îți vor elibera un duplicat care va fi valabil atât timp cât era valabil permisul original.

Cererea pentru eliberarea unui nou permis se depune personal de către titular la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule.

Ce acte sunt necesare pentru un nou permis de conducere

Trebuie să găsești un dosar care să cuprindă următoarele:

  • O cerere tip pe care o primești de la ghișeu și care trebuie completată cu majuscule și semnată de titular;
  • Buletinul în original și copie, din care să rezulte că ai domiciliul în România;
  • Chitanța că ai plătit contravaloarea noului permis de la orice sucursală CEC;
  • Permisul de conducere deteriorat sau cel cu numele anterior, în cazul căsătoriei;
  • În cazul pierderii sau al furtului, se completează căsuțele corespunzătoare din cererea tip;
  • Dacă nu ești domiciliat în orașul în care depui cererea, sunt necesare și 2 fotografii color, în format 35 x 38,5 mm, de dată recentă, realizate pe un fond alb, în care trăsăturile feței să fie clare și distincte.

Ridicarea noului permis se face personal

Toate documentele de mai sus, mai puțin cele originale pot fi transmise și prin poștă, dar ridicarea duplicatului se face doar personal. Eliberarea duplicatelor nu se poate face prin corespondență. De asemenea, la ridicarea noului permis de conducere, trebuie să aduci la ghișeu și actele originale, și anume buletinul, dar și vechiul de permis de conducere, dacă este cazul.

Permisul, pierdut sau furat în străinătate

Dacă ai pierdut permisul de conducere sau ți-a fost furat în străinătate, el poate fi înlocuit doar în România, la întoarcerea acasă. Până atunci, trebuie să iei legătura cu poliția locală din țara respectivă și să declari pierderea sau furtul și apoi să mergi la cel mai apropiat consulat românesc pentru a raporta situația. Funcționarii consulatului vor verifica în țară situația permisului de conducere și pe baza informațiilor transmise de ei, poliția din țara respectivă îți va elibera un permis provizoriu, valabil pentru o perioadă scurtă de timp, pentru a te întoarce acasă.

Citește și ce ai de făcut dacă ți-ai pierdut buletinul!

sursa foto: 123rf.com