În lunile de vară, fructele proaspete sunt un ajutor de nădejde în prepararea rețelor culinare. Te poți bucura de gustul dulce al fructelor în cele mai gustoase rețete de tartă, așa că te învățăm pas cu pas cum să faci cele mai bune tarte cu fructe de vară.

Tartă cu cireșe

Ingrediente pentru aluat

  • 300 gr făină;
  • 150 gr zahăr;
  • 150 gr unt;
  • 2 gălbenușuri de ou;
  • O esență de vanilie;
  • Un praf de sare.
  • Ingrediente pentru umplutură
  • 1 kg cireșe;
  • 100 gr zahăr;
  • 30 gr amidon de porumb;
  • Un pliculeț zahăr vanilat.

Mod de preparare

Pentru aluat se amestecă într-un vas încăpător untul tăiat cubulețe, sarea, zahărul și făina. Se amestecă totul până se obține o compoziție granulată, asemănătoare nisipului. Se adaugă un gălbenuș de ou, esența de vanilie și restul ingredientelor uscate. Dacă aluatul este în continuare foarte uscat, se poate pune puțină apă rece.

Se strânge tot aluatul într-o folie alimentară, se împachetează folia și se presează sub forma unui disc, apoi se pune la frigider pentru 30 de minute. Între timp, se pregătește umplutura. Cireșele spălate și curățate de sâmburi se amestecă cu zahărul și amidonul de porumb, astfel încât să fie toate trecute prin amestec.

Se ia aluatul din frigider, se întinde pe blat și se pune în forma de tartă. Se decupează de jur împrejur și se înlătură surplusul de aluat. Se păstrează restul de aluat rămas. Toarnă umplutura de cireșe peste tartă. Deasupra fructelor se pun fâșii din aluatul făcut, cât să acopere toată tarta.

Gălbenușul de ou rămas se bate cu 2 lingurițe de apă rece și se unge tarta cu o pensulă, pe suprafața aluatului. Tarta cu cireșe se pune la cuptor pentru 15 minute la 190 de grade, după care se mai lasă aproximativ 20 de minute la 180 de grade. Dacă se rumenește prea repede deasupra, se poate pune o folie de aluminiu deasupra. Se scoate tarta din cuptor când este făcută și se lasă să se răcească bine înainte de a fi servită.

Tartă cu căpșuni și cremă de vanilie

Ingrediente pentru aluat

  • 300 g făină;
  • 1 ou;
  • 125 g ulei;
  • 125 g zahăr;
  • 1 lingurițăpraf de copt;
  • coaja rasă de lămâie;
  • un praf de sare.

Ingrediente pentru crema de vanilie

  • 500 ml lapte;
  • 3 gălbenușuri;
  • 50 g amidon de porumb;
  • 20 g făină;
  • 125 gr zahăr;
  • 125 unt;
  • 1 zahăr vanilat;
  • Pentru decor: 600 g căpșuni.

Mod de preparare

Pentru blat, se amestecă zahărul, sarea, coaja de lămâie, se adaugă puțin câte puțin uleiul, după care făina și praful de copt. Se amestecă bine totul până se obține un aluat omogen, nelipicios. Se pune într-o folie alimentară și se lasă să se odihnească pentru 30 de minute. Ulterior, aluatul de tartă se întinde pe forma de copt, se presează pentru a se lipi bine de pereții formei, și se înțeapă pe toată suprafața cu ajutorul unei furculițe. Se dă la cuptor pentru 20 de minute, la 180 de grade.

Între timp, se pregătește crema de vanilie. Se pune laptele la fiert într-un vas, se adaugă zahărul și se amestecă până când zahărul se topește. Într-un bol se amestecă gălbenușurile cu un praf de sare, zahărul vanilat și se adaugă făina amestecată cu amidonul de porumb.

Se toarnă compozția de făină peste lapte și se amestecă pentru a nu se forma cocoloașe și pentru a se omogeniza compoziția. Crema se acoperă cu o folie și se pune la rece. Unul se lasă să se topească la temperatura camerei. Când crema de vanilie este rece, se adaugă și untul și se mixează totul până devine cremoasă compoziția.

Tarta coaptă se umple cu crema rece de vanilie, iar deasupra se presară căpșunile tăiate în bucățele. Se pot presăra și câteva frunze de mentă proaspete deasupra. Tarta se ține la rece până în momentul servirii.

Tartă cu zmeură

Ingrediente pentru aluat

  • 125 gr făină;
  • 110 gr unt;
  • 25 gr zahăr;
  • O linguriță de apă sau lapte.

Ingrediente pentru crema de vanilie

  • 250 ml lapte;
  • 40 gr zahăr;
  • O esență de vanilie;
  • 3 gplbenușuri de ou;
  • 20 gr amidon.
  • Multă zmeură pentru decor

Mod de preparare

Toate ingredientele pentru aluat se pun într-un vas și se amestecă, ori se adaugă în robotul de bucătărie și se amestecă. Se pune apoi la răcit, în frigider, pentru 30 de minute. Ulterior, se rulează o foaie de aluat pentru tava de tară, se înțeapă în câteva locuri baza tartei și se pune totul la cuptorul încins, pentru 25 de minute, la 180 de grade.

Pentru cremă, se pune laptele într-un vas pe foc, se adaugă o linguriță de zahăr și esența de vanilie. Se pun pe foc mic până când se topește zahărul. Într-un bol se amestecă gălbenușurile de ou, cu restul de zahăr și amidonul.

Când laptele a dat în clocot, se ia de pe foc și se adaugă peste amestecul de gălbenușuri. Se amestecă totul până când capătă o consistență cremoasă. Se lasă să se răcească complet. Se adaugă crema obținută peste aluatul de tartă, iar deasupra se presară zmeură din belușug. Tarta cu zmeură se pune la rece până în momentul servirii.

Tartă cu vișine

Ingrediente pentru aluat

  • 300 gr făină;
  • 150 gr zahăr;
  • 150 gr unt;
  • 2 gălbenușuri de ou;
  • O esență de vanilie;
  • Un praf de sare.

Ingrediente pentru umplutură

  • 1 kg vișine;
  • 200 gr zahăr;
  • 30 gr amidon de porumb;
  • Un pliculeț zahăr vanilat.

Mod de preparare

Pentru aluat se amestecă untul tăiat cubulețe, sarea, zahărul și făina. Se amestecă totul până se obține o compoziție granulată. Se adaugă un gălbenuș de ou, esența de vanilie și restul ingredientelor uscate. Se amestecă bine și se poate adăuga o lingură de apă, dacă aluatul este prea tare.

Se strânge tot aluatul într-o folie alimentară, apoi se pune la frigider pentru 30 de minute. Între timp, se pregătește umplutura. Vișinele spălate și curățate de sâmburi se amestecă cu zahărul și amidonul de porumb.

Se ia aluatul din frigider, se întinde pe blat și se pune în forma de tartă. Se decupează de jur împrejur și se înlătură surplusul de aluat. Se păstrează restul de aluat rămas. Pune umplutura de vișine peste tartă. Deasupra fructelor se pun fâșii din aluatul făcut, cât să acopere toată tarta.

Se bate gălbenușul de ou rămas cu 2 lingurițe de apă rece și se unge tarta cu o pensulă, pe suprafața aluatului. Tarta cu vișine se pune la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade. Dacă se rumenește prea repede deasupra, se poate pune o folie de aluminiu deasupra. Se scoate tarta din cuptor când este făcută și se lasă să se răcească bine înainte de a fi servită.

Tartă cu piersici

Ingrediente

  • 250 gr făină;
  • 200 ml lapte;
  • 150 gr zahăr;
  • 20 gr unt;
  • 2 ouă;
  • 5 piersici;
  • Un pliculeț zahăr vanilat;
  • Un pliculeț praf de copt;
  • Coaja de la o lămâie.

Mod de preparare

Gălbenușurile de ou se amestecă cu zahărul, se presară deasupra făina, praful de copt, se amestecă și se adaugă încet laptele călduț. Se mixează toate, după care se adaugă și coaja de lămâie împreună cu zahărul vanilat.

Albușurile se bat spumă și ulterior se pun peste crema de gălbenușuri. Se omogenizează cele două compoziții. Se unge cu unt o tavă de tartă, se pudrează cu puțină făină, iar la bază se pun piersicile care au fost spălate și tăiate bucățele mici. Deasupra piersicilor se adaugă compoziția. Se pune totul la cuptor pentru aproximativ 45 de minute, la 180 de grade. Se lasă să se răcească atunci când este gata și se presară deasupra zahăr pudră.

Tartă cu caise

Ingrediente

  • 1 kg caise;
  • 250 ml lapte;
  • 130 ml ulei;
  • 100 gr făină;
  • 50 gr zahăr;
  • 2 ouă;
  • Un praf de sare;
  • O linguriță bicarbonat de sodiu.

Mod de preparare

Se amestecă ouăle cu zahărul, sarea, puțin câte puțin ulei, după care se adaugă și laptele, bicarbonatul stins cu puțină zeamă de lămâie, iar la final se adaugă și făina. Se amestecă totul bine până când compoziția este una omogenă. Caisele se desfac în jumătate, se spală bine și se înlătură sâmburii.

Tava de tartă se unge cu puțin ulei și se tapetează cu făină. Se pune în tavă aluatul, se pun și caisele deasupra și se poate presăra puțin zahăr vanilat deasupra. Tava cu tartă cu caise se dă la cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade, sau până când aluatul este bine rumenit.

Tartă cu mere

Ingrediente pentru aluat

  • 400 gr făină;
  • 200 gr unt;
  • 100 gr zahăr;
  • 2 ouă;
  • Un praf de sare, un praf de bicarbonat;
  • Un pliculeț zahăr vanilat.

Ingrediente pentru umplutură

  • 6 mere;
  • 100 gr zahăr;
  • 50 gr stafide;
  • O linguriță scoțișoară;
  • O linguriță zeamă de lămâie;
  • Un gălbenuș de ou.

Mod de preparare

Într-un bol se amestecă făina, cu untul și un praf de sare. Se adaugă ulterior și bicarbonatul de sodiu, tot zahărul, ouăle și se mixează totul până când devine un aluat omogen. Aluatul obținut se pune într-o folie alimentară și se dă la frigider pentru 20 de minute.

Între timp, se pregătește umplutura de mere. Se curăță și se spală bine merele. Se taie fiecare măr în feliuțe subțiri, peste care se adaugă și zeama de lămâie, pentru a nu se oxida, zahărul, scorțișoara și stafidele. Se amestecă toate.

Aluatul de tartă se pune în tava unsă cu unt, se decupează marginile, iar peste se adaugă umplutura de mere. Aluatul rămas se taie în fâșii și se pun pe tartă, sub formă de grilaj. Se unge totul cu gălbenușul de ou și se bagă la cuptor pentru 45 de minute, la 180 de grade.

Tartă cu afine

Ingrediente pentru aluat

  • 250 gr făină;
  • 100 gr unt;
  • 100 gr zahăr;
  • 3 ouă;
  • Un praf de sare.

Ingrediente pentru umplutură

  • 1 kg afine;
  • 150 gr zahăr;
  • 2 linguri amidon.

Mod de preparare

Pentru aluat, se amestecă toate ingredientele, împreună cu untul rece, și se frământă. Se adaugă și un ou întreg, plus două gălbenușuri și se continuă frământarea. Aluatul se strânge într-o folie de aluminiu, sub forma unei bile, și se pune la frigider pentru o oră.

Ulterior, se întinde aluatul, se pune în tava de tartă unsă cu unt în prealabil, și se înlătură surplusul de aluat de pe margine. Se înțeapă baza pe alocuri și se pune totul în cuptor pentru 15 minute, la 180 de grade.

Pentru umplutură, se amestecă afinele cu zahărul și amidonul. Se pune umplutura de afine peste tarta coaptă, și se mai bagă totul la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, până când afinele încep să se înmoaie și se formează sirop. Se scoate din cuptor și se lasă să se răcească. Tarta de afine poate fi servită cu înghețată.

Tartă cu cireșe amare

Ingrediente

  • 300 gr cireșe;
  • 6 ouă;
  • 6 linguri iaurt;
  • 6 linguri lapte;
  • 12 linguri de făină;
  • 4 linguri praf de copt;
  • 4 linguri de zahăr;
  • Zeama de la o jumătate de lămâie.

Mod de preparare

Cireșele se spală și înlătură sâmburii. Se presară zeamă de lămâie peste fructe. Se pun toate ingredientele umede într-un vas și se amestecă pentru aproximativ 2 minute. Ulterior, treptat, se adaugă făina și praful de copt, se amestecă bine, iar când compoziția este legată se adaugă și uleiul. Se pune toată compoziția în tavă, deasupra se pun cireșele amare, și tarta se dă în cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade.

Tartă cu lămâie

Ingrediente pentru aluat

  • 300 gr făină;
  • 150 gr unt;
  • 75 gr zahăr pudră;
  • Un gălbenuș de ou;
  • 2-3 linguri de apă rece;
  • Un praf de sare.

Ingrediente pentru crema de lămâie

  • 4 ouă;
  • 200 ml frișcă lichidă;
  • 150 gr zahăr;
  • Coaja și sucul de la 2 lămâi;
  • Un praf de sare.

Mod de preparare

Făina se amestecă cu zahărul, sarea, apoi se adaugă și untul rece tăiat în cubulețe și se amestecă bine. Se adaugă și câte puțină apă pentru a se omogeniza compoziția. Se împachetează totul într-o folie și se dă la frigider pentru 30 de minute. Ulterior, după ce a trecut acest timp, aluatul se întinde în forma de tartă și se modelează bine pe pereții formei. Se înțeapă baza din loc în loc. Se pune la copt aluatul de tartă, pentru 15 minute, la 180 de grade.

Între timp, se pregătește crema de lămâie. Se amestecă ouăle cu sarea și zahărul, până când ingredientele solide se topesc. Se adaugă apoi și frișca și se amestecă până când se omogenizează compoziția. Ulterior se pune și sucul de la cele două lămâi împreună cu coaja răzuită fin.

Se pune toată crema în interiorul tartei, și se mai dă totul la cuptor, la 150 de grade, pentru 12-15 minute. Când este gata, se lasă să se răcească și se poate decora cu câteva felii de lămâie și fruze de mentă.

Tartă cu 4 fructe

Ingrdiente pentru aluat

  • 300 g făină;
  • 200 g unt rece;
  • 90 g zahăr fin;
  • 20 ml apă rece;
  • 1 galbenuș;
  • 1 praf de sare;
  • coaja rasă de la o portocală sau lămâie.

Ingrediente pentru cremă

  • 235 ml lapte integral;
  • 120 ml frișcă lichidă;
  • 115 g zahăr;
  • 2 ouă;
  • 1 gălbenuș;
  • 2 linguri amidon de porumb;
  • 2 lingurițe esență de vanilie

Fructe: căpșuni, banane, kiwi, piersici.

reteta-tarta-cu-mereSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Mod de preparare

Pentru aluat, se amestecă făina, zahărul, sarea și coaja rasă, fie într-un bol, manual, fie în robotul de bucătărie. Se încorporează și gălbenușul de ou bătut cu apă rece și se frământă bine până când aluatul este mai moale, cu o consitență fină.  Se împarte aluatul în două părți egale. Fiecare parte se modelează în forma unei bile, se învelește în folie alimentară și se pune la frigider pentru 20-30 de minute.  O parte din aluat poate fi păstrată în congelator și folosită cu o altă ocazie.

Se unge forma de tartă cu puțin ulei și se întinde aluatul deasupra. Se tapetează bine aluatul cu degetele, se taie excesul de aluat de pe margini, și se înțeapă cu furculița pe alocuri. Se mai lasă la frigider pentru 30 de minute, după care se dă la cuptor, pentru 20 de minute, la 180 de grade.

Între timp, se pregătește crema. Se amestecă zahărul, cu amidonu, ouăle, gălbenușul și esența de vanilie până când compoziția este una omogenă, iar zahărul începe să se dizolve. Într-un vas se pune laptele la fiert împreună cu frișca și se lasă până ajunge în punctul de fierbere. Ulterior, se amestecă cu zahărul. După ce a fost încorporat tot laptele, se mai lasă crema pe foc, amestecând constant, până când începe să se îngroașe. Se lasă deoparte să se răcească.

Se umple forma coaptă de tartă cu crema obținută, iar deasupa se așază felii de fructe. Fructele pot fi tăiate în felii subțiri sau cubulețe. Opțional, fructele pot fi acoperite și cu un amestec de gelatină, un pliculeț special pentru tarte cu fructe, care se pregătește conform instrucțiunilor de pe pachet.

Tartă cu zmeură și fistic

Ingrediente pentru aluat

  • 300 gr făină;
  • 150 gr unt;
  • 75 gr zahăr pudră;
  • Un gălbenuș de ou;
  • 2-3 linguri de apă rece;
  • Un praf de sare.

Ingrediente pentru umplutură

  • 300 gr cremă de vanilie;
  • 250 gr zmeură;
  • 50 gr zahăr;
  • 50 gr pastă de fistic;
  • 10 gr fistic mărunțit;
  • 10 gr amidon;
  • Zeama de la o lămâie;

Ingrediente pentru crema de vanilie

  • 6 gălbenușuri de ou;
  • 225 ml lapte;
  • 200 gr unt;
  • 100 gr zahăr;
  • 20 gr amidon;
  • O esență de vanilie

Mod de preparare

Făina se amestecă cu zahărul, sarea, apoi se adaugă și untul rece tăiat în cubulețe și se amestecă bine. Se adaugă și câte puțină apă pentru a se omogeniza compoziția. Se împachetează totul într-o folie și se dă la frigider pentru 30 de minute. Ulterior, după ce a trecut acest timp, aluatul se întinde în forma de tartă și se modelează bine pe pereții formei. Se înțeapă baza din loc în loc. Se pune la copt aluatul de tartă, pentru 15 minute, la 180 de grade.

Pentru cremă, se amestecă zmeura cu 50 de gr de zahăr și se pun la fiert până când zmeura scade și se obține o cremă. Se mixează totul, apoi se trece piureul obținut printr-o sită pentru a elimina semințele. Peste piureul de zmeură se pune zeama de la o lămâie, dar și 10 gr de amidon și se mai pune 2 minute la fiert, după care se lasă să se răcească.

Pentru crema de vanilie se amestecă gălbenușurile de ou cu zahărul, amidonul și esența de vanilie. Se pune și laptele deasupra și se dă pe foc până când crema începe să se îngroașe. Peste crema obținută se adaugă și untul și se amestecă până când acesta se integrează perfect. Se lasă să se răcească bine.

Ulterior, crema de vanilie se amestecă cu pasta de fistic și fisticul mărunțit. În forma de tartă coaptă se pune un strat subțire de piure de zmeură, iar deasupra se adaugă crema de fistic obținută. Deasupra se presară cu multă zmeură proaspătă.

Tartă cu prune

Ingrediente pentru aluat

  • 400 gr făină;
  • 100 gr unt;
  • 100 gr zahăr;
  • 4 gălbenușuri de ou;
  • 2 pliculețe zahăr vanilat;
  • Un pliculeț praf de copt;
  • Un vârf de sare;

Ingrediente pentru umplutură

  • 1,5 kg prune;
  • 4 linguri de zahăr;
  • 3 linguri de griș;
  • O linguriță de scorțișoară.

Mod de preparare

Pentru aluat, se adaugă toate ingredientele, fără gălbenușuri, și se amestecă. Ulterior, se adaugă și gălbenușurile și se frământă bine până când se obține un aluat elastic și omogen. Aluatul se învelește în folie alimentară și se lasă la rece pentru 30 de minute.

Pentru umplutură, se taie prunele pe lungime, se scot sâmburii, și se amestecă cu zahărul și scorțișoara.

Aluatul de tartă se împarte în două bucăți. Bucata mai mare se întinde pe tava de tartă și se înlătură surplusul de pe margine. Deasupra aluatului se presară cele trei linguri de griș, apoi se pune amestecul de prune. Cealaltă bucată de aluat se taie în fâșii, iar acestea se pun deasupra prunelor, sub formă de gratii.

Tarta cu prune se pune la cuptor pentru 40 de minute, la 170 de grade.

Tartă cu fructe de pădure congelate

Ingrediente pentru aluat

  • 400 gr făină;
  • 200 gr unt;
  • 50 gr zahăr pudră;
  • 2-3 linguri apă rece;
  • Un ou;
  • Un praf de sare.

Ingrediente pentru umplutură

  • 800 gr fructe de pădure congelate;
  • 2 linguri de zahăr;
  • 2 linguri amidon;
  • O esență de vanilie.

Mod de preparare

Pentru aluat se amestecă toate ingredientele într-un bol până când forma este una nisipoasă și fragedă. Untul trebuie să fie rece, proaspăt scos din frigider, și tăiat cubulețe. Aluatul se strânge în forma unei bile, se pune în folie alimentară și se bagă la frigider pentru 30 de minute.

Într-un vas se pun fructele, cu zahărul, amidonul și vanilia și se pune la foc până când zahărul se topește și fructele își lasă zeamă, aproximativ 5 minute.

Aluatul de tartă se întinde pe o tavă unsă cu unt în prealabil, se presează cu degetele pe margine, se înlătură surplusul și se înțeapă pe alocuri cu furculița. Deasupra aluatului se pune umplutura de fructe de pădure, iar apoi se taie fâșii subțiri aluatul rămas și se pune una câte una, perpendicular, peste umplutură. Se dă totul la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, la 180 de grade, ori până când este bine rumenită tarta.

Rețetă tartă cu mure

Ingrediente

  • 400 gr făină;
  • 200 gr unt;
  • 100 ml iaurt;
  • 100 gr zahăr;
  • 2 ouă;
  • Un pliculeț praf de copt;
  • O esență de rom;
  • Mure.

Mod de preparare

Untul se amestecă cu zahărul, se adaugă iaurtul, esența și ouăle. Se bate totul bine până când se omogenizează. Se presară și făina treptat împreună cu parful de copt. Se frământă bine și se lasă la rece pentru 30 de minute.

Se împarte apoi aluatul în două părți inegale. O parte mare de aluat se întinde în tava de tartă unsă cu unt în prealabil. Deasupra se presară murele bine spălate și uscate în prealabil. Restul de aluat se dă pe răzătoare chiar deasupra murelor. Se pune totul la cuptor pentru 45 de minute, la 180 de grade.

Tartă cu agrișe

Ingrediente pentru aluat

  • 400 gr biscuiți;
  • 100 gr unt;
  • 2 linguri esență de rom

Ingrediente pentru umplutură

  • 500 gr brânză dulce de vaci;
  • 100 gr zahăr pudră;
  • 100 gr ciocolată albă;
  • 100 gr smântână;
  • Un plic gelatină;
  • Agrișe pentru decor.

Mod de preparare

Biscuiții se zdrobesc mărunt și se amestecă cu untul topit. Se adaugă și esența și se amestecă pentru a se încorpora bine toate ingredientele. Compoziția obținută se pune în tava de tartă, se presează bine în formă și se dă la frigider pentru 30 de minute.

Pentru umplutură, se amestecă brânza de vaci cu zahărul, ciocolata topită și smântâna. Peste compoziție se adaugă și gelatina care a fost dizolvată  în prealabil cu cinci linguri de apă caldă. Se amestecă totul foarte bine și toată umplutura se toarnă peste blatul de biscuiți. Deasupra umpluturii se adaugă agrișe din belșug. Tarta se pune la frigider pentru 3 ore, înainte de servire.

Tartă cu căpșuni și banane

Ingrediente

  • 350 gr făină;
  • 125 ml apă;
  • 10 linguri de zahăr;
  • 10 linguri de ulei;
  • 8 ouă;
  • Coaja de la o lămâie;
  • 200 gr căpșuni, 2 banane.

Mod de preparare

Se separă albușurile de gălbenușuri. Într-un vas se bat albușurile cu un praf de sare și zahărul, până când se obține o consistență tare. Se adaugă apoi și apa fiartă și uleiul.

Separat, se bat gălbenușurile cu praful de copt stins în puțin oțet. Se amestecă cele două compoziții și se încorporează făina, ulterior coaja de la lămâie. Se tapetează o formă de tartă cu puțin ulei sau se pune foaie de copt, se toarnă toată compoziția în tavă, iar deasupra se pun feliile de căpșuni și banane. Se dă totul la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, la 180 de grade

Tartă cu vișine, afine și zmeură

Ingrediente pentru aluat

  • 300g faină;
  • 150g unt rece;
  • 1 lingură zahăr pudră;
  • un praf de sare;
  • O linguriță coajă rasă de lămâie;
  • 2 gălbenușuri;
  • 3-4 linguri apă rece;
  • Esență de vanilie;

Ingrediente pentru umplutură

  • circa 200g vișine și afine (proaspete sau congelate)
  • 2 linguri zahar brun;
  • 2 linguri amidon din porumb;
  • Un gălbenuș de ou pentru uns tarta;
  • Zmeură pentru decor.

Mod de preparare

Se amestecă untul rece cu făina, apoi se încorporează pe rând gălbenușurile, sarea, zahărul, esența și coaja de lămâie. Se adaugă câte puțină apă până se omogenizează aluatul. Compoziția se acoperă cu folie alimentară și se pune la frigider pentru 30 de minute.

Pentru umplutură, se amestecă vișinele cu afinele, cu zahărul și se pun pe foc, până se dizolvă zahărul. Separat, într-un pahar se dizolvă amidonul cu apă, și se toarnă peste fructe, pentru a se forma un jeleu.

Aluatul se întinde bine pe tavă, se taie surplusul de pe margini și se înțeapă pe alocuri. Se pune tava la cuptorul încins, la 200 de grade, pentru 10 minute. După acest timp, se scoate tarta din cuptor, se adaugă umplutura de fructe și deasupra se pun fâșii din aluatul rămas. Se mai bagă la cuptor pentru 15-20 de minute, până când se rumenește frumos.La sfârșit, se decorează tarta cu multă zmeură proaspătă.

Tartă cu căpșuni și brânză

Ingrediente pentru aluat

  • 200 gr făină;
  • 100 ml iaurt;
  • 100 gr unt;
  • 50 gr zahăr;
  • Un ou.

Ingrediente pentru umplutură

  • 500 gr căpșuni;
  • 400 gr brânză de vaci;
  • 100 ml iaurt;
  • 2 linguri de miere;
  • Un plic de gelatină.

Mod de preparare

Pentru aluat, se amestecă untul moale cu zahărul, se adaugă apoi oul, iaurtul și se presară făina. Se frământă ușor toate ingredientele și se lasă totul la rece pentru 30 de minute. Ulterior, aluatul se întinde pe tava de tartă și se dă la cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade.

Pentru umplutură, se amestecă brânza de vaci cu mierea și iaurtul. Toată compoziția se toarnă peste blatul copt, iar deasupra se ornează cu căpșuni proaspete tăiate cubulețe. Pliculețul de gelatină se prepară conform instrucțiunilor de pe pachet și se presară deasupra căpșunilor. Se ține tarta la frigide până în momentul servirii.

Tartă cu ciocolată și fructe

Ingrediente pentru aluat

  • 300 gr făină;
  • 150 gr unt;
  • 50 gr zahăr pudră;
  • 1 ou;
  • Un praf de sare.

Ingrediente pentru umplutură

  • 400 ml lapte condensat;
  • 300 gr ciocolată amăruie;
  • 30 ml lapte;
  • O linguriță esență de mentă;
  • 200 gr căpșuni.

Mod de preparare

Făina se amestecă cu zahărul pudră și sarea, se adaugă oul și untul rece tăiat bucățele. Aluatul fărâmicios obținut se pune la rece pentru 30 de minute. Ulterior, se întinde aluatul pe forma de tartă, se presează bine pe marginile formei și se înțeapă cu furculița pe alocuri. Se dă la cuptor, pentru 15 minute, la 200 de grade.

Pentru crema de ciocolată, se pun bucățile de ciocolată împreună cu laptele proaspăt pe foc, până se topește ciocolata. Se amestecă în mod constant. Când ciocolata s-a topit, se adaugă și laptele condensat și esența. Se amestecă totul. Când este gata, crema de ciocolata răcită se pune în tarta coaptă, deasupra se decorează cu multe căpșuni. Se pune tarta la frigider pentru aproximativ 3 ore înainte de servire.

Citește și: Cea mai bună rețetă de cidru de mere.