Ciupercile sunt sărace în calorii și grăsimi și au la bază proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Adaugă un plus de savoare în orice preparat datorită prezenței glutamatului, aminoacidul din compoziție, dar și un plus din punct de vedere nutritiv. Exista mai multe soiuri de ciuperci, iar mai jos îți spunem ce rețete cu ciuperci champignon să încerci și tu acasă.

Rețete cu ciuperci champignon

Tocăniță cu ciuperci champignon

Ingrediente

  • 1,5 kg ciuperci champignon proaspete sau congelate;
  • 2 cepe;
  • ½ linguriță pudră de usturoi;
  • Pătrunjel verde;
  • Sare, piper, ulei.

Mod de preparare

Ciupercile se spală, se curăță de coajă și se taie în două bucăți mai mari. Se pun la călit într-o tigaie cu puțin ulei încins și se lasă până când se evaporă toată apa pe care ciupercile o elimină. Se adaugă apoi și ceapa tocată mărunt și se lasă până când aceasta se înmoaie.

Se condimentează după gust cu toate mirodeniile, se adaugă pudra de usturoi și se prăjește totul la foc iute până când ceapa și ciupercile se caramelizează ușor. Când tocănița este gata, se presară deasupra pătrunjel verde și asta este tot.

Supă de ciuperci

Ingrediente

  • 300 gr ciuperci champignon;
  • 1 litru supă de legume sau apă;
  • 2 linguri făină;
  • 2 căței de usturoi;
  • O ceapă;
  • 5 linguri lapte de soia;
  • 3 linguri cremă de cocos;
  • ¼ linguriță nucșoară;
  • Pătrunjel verde
  • Sare, piper.

Mod de preparare

Într-o tigaie pune făina și prăjește-o pentru 2-3 minute, până când devine aurie. Pune-o apoi într-un bol și adaugă câteva linguri de supă sau de apă și amestecă bine să nu se formeze cocoloașe. Tot în aceeași tigaie adaugă ceapa tăiată mărunt, usturoiul mărunțit și 2 linguri de ulei și călește-le împreună.

Adaugă apoi ciupercile tăiate mărunt și nucșoara. Coace împreună toate ingredientele pentru 3-5 minute. Adaugă sosul de soia, mai lasă un minut, după care adaugă și supa de legume sau apa, crema de cocos și fierbe totul 10 minute, la foc mic. Adaugă acum și amestecul de făină, amestecă totul foarte bine și mai fierbe pentru 5-8 minute. Condimentează după gust, iar când oprești focul, presară deasupra și pătrunjel verde.

Rulouri cu ciuperci champignon

Ingrediente pentru aluat

  • 100 gr făină;
  • 80 ml apă;
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • O linguriță drojdie uscată;
  • ½ linguriță zahăr;
  • O linguriță de sare.

Ingrediente pentru umplutură

  • 150 gr ciuperci champignon;
  • 90 gr spanac;
  • 3 căței de usturiu;
  • O ceapă;
  • O linguriță oțet balsamic;
  • O linguriță oregano;
  • Sare, piper.

Mod de preparare

Pune zahărul și drojdia în apă. Într-un bol pune făina, sarea și adaugă apa cu drojdia. Frământă aluatul până obții o consistență omogenă. Lasă aluatul deoparte, într-un loc călduț, pentru o oră.

Într-o tigaie pune uleiul, ceapa tăiată mărunt și usturoiul mărunțit. Căleștele împreună, după care adaugă ciupercile tăiate mărunt, sare, piper și prăjește pentru câteva minute.

Întinde aluatul în formă dreptunghiulară, pune toată umplutura deasupra și rulează aluatul. Taie în 6-8 bucăți mai mici și dă totul la cuptor, la 180 de grade, pentru 25-30 de minute. Când a trecut jumătate din timp, scoate rulourile din cuptor și unge-le cu ajutorul unei pensule cu puțin ulei pe fiecare.

Tartă cu ciuperci champignon

Ingrediente pentru aluat

  • 200 gr făină;
  • 200 gr smântână;
  • 100 gr unt;

Ingrediente pentru umplutură

  • 300 gr ciuperci champignon;
  • 200 gr smântână;
  • 50 gr cașcaval;
  • 2 ouă;
  • O ceapă mică;
  • Ulei.

Mod de preparare

Amestecă untul rece cu smântâna și un praf de sare, apoi adaugă treptat și făina și frământă aluatul cu mâna până când acesta nu mai este lipicios. Împachetează aluatul într-o folie de plastic și dă la frigider pentru 30 de minute.

Pune aluatul într-o tavă de tartă, excesul de aluat de pe margine dă-l deoparte, înțeapă cu furculița pe alocuri și dă tava la cuptor pentru 10-15 minute, la 170 de grade.

Între timp, pregătește umplutura. Pune în puțin ulei ceapa tocată mărunt. Adaugă ciupercile și prăjește-le până când se evaporă apa. Peste aluatul scos din cuptor pune umplutura de ciuperci și deasupra toarnă smântâna bătută cu oul.

Pune tarta la cuptor din nou, de data asta pentru 25-30 de minute. Cu 5 minute înainte de a scoate tarta din cuptor, presară deasupra cașcaval.

Crochete de ciuperci

Ingrediente

  • 500 ml lapte;
  • 200 gr ciuperci;
  • 50 gr făină;
  • 50 gr pesmet;
  • 50 gr unt;
  • 3 ouă;
  • Un cățel de usturoi;
  • Ulei, sare, piper, nucșoară, pătrunjel verde.

Mod de preparare

Curăță ciupercile și taie-le în bucăți mici. Pune într-o tigaie untul cu câteva linguri de ulei și sotează ciupercile. Adaugă sare și lasă-le în tigaie până se elimină apa din ciuperci. Adaugă pătrunjelul verde, usturoiul mărunțit, sare și piper. Pune acum și făina și gătește pentru 2-3 minute.

Încălzește puțin laptele și, când compoziția din tigaie este gata, transfer-o într-un bol și pune treptat laptele până când se formează un aluat omogen. Adaugă nucșoară și condimentează. Pune aluatul obținut la rece pentru 2 ore sau chiar mai multe. Ulterior, formează crochetele de ciuperci în formă rotundă și trece fiecare bucată prin ou, apoi pesmet. Prăjește crochetele de ciuperci în ulei, apoi scoate-le pe un șervețel absorbant.

Ciulama de ciuperci

Ingrediente

  • 500 gr ciuperci;
  • 2 morcovi;
  • Un păstârnac;
  • 2-3 linguri făină;
  • O ceapă;
  • Sare, piper, pătrunjel și mărar verde.

Mod de preparare

Spală ciupercile și fierbe-le în 1,5 L de apă cu sare. Scurge ciupercile și pune-le din nou la fiert într-o apă curată. Când apa este în punctul de fierbere, adaugă și morcovul, ceapa și păstârnacul, toate tocate mărunt. Când toate legumele au fiert, se oprește focul.

Într-o cratiță se pune uleiul și se adaugă făina la călit pentru 1-2 minute, cât să își schimbe puțin culoarea. Apoi, se adaugă treptat supa în care au fiert legumele, și se amestecă bine. Când a căpătat consistența smântânii, se adaugă și legumele, ciupercile tăiate felii, și se mai lasă să fiarbă totul pentru 10 minute, amestecând constant. Condimentează cu sare și piper, adaugă verdeața și servește ciulamaua caldă.

Ciuperci champignon în sos de bere

Ingrediente

  • 250 gr ciuperci champigon;
  • 250 ml bere;
  • 2 cepe;
  • 30 ml ulei;
  • O lingură amidon;
  • Un cățel de usturoi;
  • Sare, piper, cimbru uscat.

Mod de preparare

Într-o tigaie se pune ceapa tocată mărunt și usturoiul pisat. Se călesc împreună până când se înmoaie. Se spală și se curăță ciupercile. Se taie în sferturi și se adaugă peste ceapa din tigaie. Se călesc împreună până când ciupercile capătă o culoare maronie.

Peste ciuperci se adaugă berea și se lasă la foc mic până când scade cantitatea de sos. Amidonul se amestecă cu puțină apă și se adaugă peste ciupercile cu sos din tigaie. Se amestecă bine, se condimentează după gust și se mai lasă pe foc până când sosul se îngroașă suficient. Când este gata, deasupra se presară pătrunjel verde.

Paste cu sos cremos de ciuperci

Ingrediente

  • 350 gr ciuperci;
  • 200 gr paste;
  • 3 linguri de unt;
  • 2 căței de usturoi;
  • O ceapă;
  • Ulei de măsline, sare, parmezan.

Mod de preparare

Fierbe pastele potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj. Păstrează o cană de apă, 200 ml, din apa în care au fiert pastele.

Spală, curăță și feliază ciupercile. Pune o lingură de unt într-o tigaie și adaugă ceapa tocată mărunt și usturoiul pisat. Adaugă și ciupercile și lasă pe foc până când scade apa și ciupercile încep să se rumenească. Adaugă restul de unt și amestecă până când se topește complet.

Adaugă și pastele fierte, pune apa de la paste, presară parmezan din plin deasupra și amestecă până când începe să se formeze un sos cremos. Asezonează cu sare și piper și mai presară parmezan înainte de servire.

Ciuperci umplute quatro formaggi

Ingrediente

  • 450 gr ciuperci champignon;
  • 3 căței de usturoi;
  • 50 gr telemea;
  • 50 gr cremă de brânză;
  • 50 gr parmezan;
  • 50 gr cheddar;
  • Un ou;
  • Sare, piper.

Mod de preparare

Spală ciupercile și scoate-le codițele. Taie codițele mărunt. Ceapa, usturoiul și codițele de ciuperci, toate tocate mărunt, pune-le la călit în puțin ulei.

Combină brânzeturile, fără parmezan, cu oul bătut. Umple ciupercile cu amestecul de legume, iar deasupra pune amestecul de brânzeturi și presară parmezan. Dă totul la cuptor pentru 15-20 de minute.

Rețetă pui Marsala

Ingrediente

  • 2 bucăți piept de pui;
  • 250 gr ciuperci;
  • 120 ml vin Pinot Noir;
  • 100 ml ulei;
  • 70 ml vin alb sec;
  • 70 ml supă de pui;
  • 70 gr făină;
  • 2 linguri de unt;
  • Sare, piper, pătrunjel.

Mod de preparare
Taie pieptul de pui în bucăți mai subțiri, asemenea șnițelelor. Pune sare și piper pe fiecare felie și dă prin făină. Pune puțin ulei în tigaie și prăjește puiul. Scoate carnea pe un șervețel absorbant. Pune în aceeași tigaie untul și ciupercile și sotează pentru 5 minute.

Adaugă, treptat, vinul roșu, vinul alb, supa de pui și amestecă. Lasă pe foc până când sosul s-a îngroșat ușor. Peste carnea de pui pune sosul obținut, presară deasupra pătrunjel verde și servește cald.

Orez cu ciuperci champignon

Ingrediente

  • 200 gr ciuperci;
  • 200 gr orez;
  • O ceapă;
  • Un morcov;
  • 700 ml supă de pui sau de legume, ori apă;
  • 30 gr unt;
  • 2 căței de usturoi;
  • Sare, piper.

Mod de preparare

Spală și curăță ciupercile. Taie-le în bucăți mai mari. Toacă mărunt ceapa și usturoiul și pune-le la călit în puțin ulei și unt. Adaugă orezul uscat și călește până când boabele de orez sunt ușor translucide.

Adaugă și ciupercile și amestecă bine. Călește totul pentru 5 minute, apoi adaugă supa de legume sau apa, condimentează totul și lasă pe foc pentru aproximativ 20 de minute. Amestecă ocazional pentru a nu se prinde de marginea vasului. Dacă orezul nu este gătit după acest timp, mai poți adăuga apă și mai poți lăsa la fiert cât timp este nevoie.

Oprește focul când este gata. Pune deasupra o bucată de unt, parmezan ras și amestecă ușor pentru a se încorpora ingredientele. Presară deasupra pătrunjel verde și asta este tot.

Dacă îţi plac ciupercile, îţi recomandăm şi câteva reţete cu ciuperci pleurotus.

Citește și: Ouă umplute cu ton – 5 rețete delicioase