Dacă vrei să pregătești o gustare rapidă cu care să îi impresionezi pe toți ai casei, atunci încearcă cele mai bune rețete de merdenele.

Rețete de merdenele

Merdenele cu brânză de vaci

Ingrediente pentru aluat

  • 300 gr făină;
  • 50 gr unt;
  • Un pahar (100 ml) apă;
  • O linguriță de oțet;
  • Un praf de sare.

Ingrediente pentru umplutură

  • 250 gr brânză de vaci;
  • Un ou.

Mod de preparare

Apa și făina se amestecă împreună cu un praf de sare și puțin oțet. Se frământă bine până când se omogenizează toate ingredientele. Aluatul obținut se taie în șase bucăți și se lasă deoparte pentru aproximativ o oră.

Se amestecă brânza cu albușul de ou. Fiecare bucată de aluat se întinde, iar deasupra se adaugă umplutra de brânză și se împăturește aluatul într-o formă pătrată de merdenea. Se pun toate merdenlele într-o tavă în care ai pus hârtie de copt în prealabil. Se topește untul la bain marie și se unge fiecare bucată de merdenea.

Se dă totul la cuptor, pentru 35 de minute, la 180 de grade, sau până când se rumenesc merdenelele.

Cum faci merdenele pufoase

Merdenele cu brânză sărată

Ingrediente pentru aluat

  • 1 kg făină;
  • 550 ml apă;
  • 500 gr unt;
  • O linguriță oțet;
  • O linguriță sare.

Ingrediente pentru umplutură

  • 500 gr griș;
  • 2 ouă;
  • 500 gr mix brânzeturi.

Mod de preparare

Amesteci făina, apa, oțetul și sarea și frămânți totul până când obții un aluat omogen, nelipicios. Îl pui la frigider pentru o oră. Ulterior, împarți aluatul în bucăți mai mici, cât îți dorești să fie forma unei merdenele, și întinzi sub forma unui dreptunghi. Fiecare bucată de aluat o ungi cu untul pe care l-ai frecat bine înainte până a luat consistența unei creme. Împachetezi apoi fiecare triunghi în 3, le pui într-un vas, acoperi vasul și îl dai la frigider pentru 30 de minute.

Între timp, pregătești umplutura. Fierbi grișul potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj, îl amesteci cu brânzeturile și cu 2 ouă bătute.

Scoți aluatul de la frigider și fiecare bucată de aluat o întinzi în formă pătrată. Pui în mijloc câte o lingură din compoziția obținută din brânzeturi și griș, apoi împăturești. Aduci colțurile spre mijloc rezultând un pătrat.

Pui toate merdenelele într-o tavă de cuptor, cu forma pliată în jos, le ungi cu puțin unt și le dai la cuptor pentru 20 de minute, la 180 de grade, sau până când sunt rumenite bine.

Descoperă și: Rețete de deserturi pentru vară fără coacere

Rețetă merdenele cu carne

Ingrediente pentru aluat

  • 500 gr făină;
  • 250 ml apă;
  • 250 gr unt;
  • O lingură de oțet.

Ingrediente pentru umplutură

  • 250 gr carne tocată vită;
  • 250 gr carne tocată pui;
  • 2 ouă;
  • 2 cepe;
  • Sare, piper.

Mod de preparare

Pentru aluat, amesteci toate ingredientele, fără unt, până când se omogenizează, apoi adaugi și untul și continui să amesteci. Se întinde o foaie mare de aluat, pe care ulterior o tai în 4 bucăți mai mici. Se dă aluatul la frigider pentru aproximativ o oră.

Între timp, se pregătește umplutura. Se pune ceapa la călit în puțin ulei, se adaugă carnea, se condimentează după gust și se lasă pe foc pentru aproximativ 10 minute. Se adaugă spre final și ouăle bătute și se mai lasă până când acestea sunt făcute.

Se scoate aluatul de la frigider și în fiecare bucată de aluat, pe care ai mai întins-o o dată, se pune o lingură mare din compoziția de carne. Se împăturește aluatul în două și se stânge bine la capete. Se ung toate bucățile de aluat cu un ou bătut și se dă totul la cuptor pentru 30 de minute, sau până când sunt merdenelele bine rumenite, la foc mediu.

Merdenele cu telemea

Ingrediente

  • 500 gr făină;
  • 300 gr telemea;
  • 260 ml apă;
  • 200 gr unt;
  • Un gălbenuș de ou;

Mod de preparare

Untul se împarte în 10 părți egale, la fel și telemeaua, pe care o dai prin răzătoare înainte. Aluatul îl pregătești din făină, cu apă, un gălbenuș de ou și oțetul. Îl frămânți bine până când capătă o consistență omogenă, eleastică. Împarți apoi aluatul în 10 bile egale. Le acoperi cu un prosop și le lași să se odihnească pentru 30 de minute.

Întinzi fiecate bilă de aluat, în formă pătrată, o ungi cu o bucată de unt și o împăturești, pe lung, din dreapta, peste o treime din aluat. Aduci apoi partea din stânga peste și împăturești de jos în sus, fiecare parte, până ai obținut o singură bucată mai mică, pătrată. Pui apoi toate bucățile de aluat într-o tavă în care ai pus hârtie de copt, și le dai la rece pentru minim 2 ore.

Scoți apoi aluatul și iei fiecare bucată, o întinzi din nou în formă pătrată, într-un strat cât mai subțire, apoi în mijloc pui o lingură plină de telemea. O împăturești apoi la fel ca mai devreme, partea dreaptă o aduci peste partea stângă, apoi partea stângă, și partea de sus în jos.

Pui merdenelele într-o tavă de cuptor, cu partea împăturită în jos, le ungi cu puțin unt, și le dai la cuptorul încins pentru 20 de minute, la 220 de grade, până când se rumenesc. Dacă este nevoie de mai mult timp, le mai lași la 200 de grade cât mai este cazul.

Află care sunt cele mai bune rețete de pandișpan cu fructe

Rețete de merdenele

Rețetă merdenele cu foi de plăcintă

Ingrediente

  • Un pachet foi de plăcintă;
  • 1 kg brânză tare, după preferințe;
  • 3 ouă;
  • Câteva linguri de ulei.

Mod de preparare

Brânza se dă pe răzătoare, peste se adaugă ouăle. Dacă brânza este prea tare, se mai pot adăuga 2 ouă. Se întind foile de plăcintă și se taie în două. O foaie de plăcintă se unge cu puțin ulei, pe o margine se pune umplutura de brânză, apoi se împăturește în formă de triunghi, astfel încât brânza de la interior să fie întinsă uniform.

Se procedează la fel și cu cealaltă foaie de plăcintă. Se pune totul într-o tavă de cuptor, la 200 de grade, pentru 30, 40 de minute. Se scoate din cuptor tava, se lasă să se răcească, apoi se taie în forma dorită.

Citește și: Rețete de prăjituri cu caise