Cireşele, fructele roșiatice, zemoase și dulci care apar la începutul verii, sunt un aliat de nădejde pentru sănătatea organismului. Acționează ca antioxidanți naturali și pot aduce o mulțime de vitamine și minerale corpului. Citește care sunt beneficiile fructelor, dar și cele mai gustoase trei rețete cu cireșe.

Soiuri de cireșe

Soiurile de cireș se împart după perioada de maturare a fructelor și perioada de recoltare a acestora. Astfel, cireșele sunt clasificate după cum urmează:

  • Soiuri de cireș cu maturare timpurie;
  • Soiuri de cireș cu maturare mijlocie;
  • Soiuri de cireș cu maturare târzie.

Soiuri de cireș cu maturare timpurie

  • Soiul de cireș Spectral – perioada de maturare întru 20 – 30 mai;
  • Soiul de cireș Timpurii de Bistrița – perioada de maturare – 25 mai – 5 iunie;

Soiuri de cireș cu maturare mijlocie

  • Soiul de cireș Roșii de Bistrița – perioada de maturare – 01-10 iunie;
  • Soiul de cireșc Cerna – perioada de maturare – 01 -10 iunie;
  • Soiul de cireș Ponoare –  perioada de maturare – 01 -10 iunie;
  • Soiul de cireș Negre de Bistrița –  perioada de maturare – 01 -10 iunie;
  • Soiul de cireș Someșan – perioada de maturare 10-20 iunie;
  • Soiul de cireș amar Silva – perioada de maturare 10-20 iunie;
  • Soiul de cireș Iva  – perioada de maturare 10-20 iunie;
  • Soiul de cireș Jubileu – perioada de maturare 10-20 iunie;
  • Soiul de cireș Roze – perioada de maturare 10-20 iunie;
  • Soiul de cireș Ana – perioada de maturare 10-20 iunie;
  • Soiul de cireș Pietroase de Cotnari – perioada de maturare 15-30 iunie;

Soiuri de cireș cu maturare târzie

  • Soiul de cireș Special – perioada de maturare 15 -25 iunie;
  • Soiul de cireș Armonia – perioada de maturare 15-30 iunie;
  • Soiul de cireș Daria – perioada de maturare 20-30 iunie;
  • Soiul de cireș Izverna – perioada de maturare 20-30 iunie;
  • Soiul de cireș Maria – perioada de maturare 20-30 iunie;
  • Soiul de cireș Rubin – perioada de maturare 20-30 iunie;
  • Soiul de cireș Amara – perioada de maturare 25 iunie – 5 iulie;
  • Soiul de cireș Pietroasa neagră de Cisnădie – perioada de maturare 25 iunie – 5 iulie;
  • Soiul de cireș Uriașe de Bistrița – perioada de maturare 15-30 iunie;

Proprietățile cireșelor

  • Antioxidante;
  • Antiinflamatorii;
  • Anticancerigen;
  • Antibacteriene;
  • Neurodegenerative;
  • Bune în caz de insomnii, nevroze;
  • Adjuvant pentru stările de anxietate și migrene;
  • Diuretice.

Valori nutritive pentru 100 de grame de cireșe (din doza zilnică recomandată)

  • Calorii: 63 Kcal;
  • Carbohidrați: 16,1 g – 12% din DZR;
  • Proteine:1,06 g – 2% DZR;
  • Colesterol : 0 mg;
  • Fibre alimentare: 2,1 g – 5,5% DZR;
  • Acid folic – 1% DZR;
  • Vitamina C: 7 mg – 11% DZR;
  • Vitamina A: 640 IU – 21% DZR;
  • Vitamina E: 0,07 mg – 0,5% DZR;
  • Potasiu: 222 mg – 5 % DZR;
  • Calciu: 13 mg – 1,3% DZR;
  • Cupru : 0,060 mg – 7% DZR;
  • Fier: 0,36 mg – 4,5% DZR;
  • Magneziu: 11 mg – 3% DZR;
  • Fosfor: 21 mg – 3% DZR;
  • Mangan: 0,070 mg – 3 % DZR;
  • Beta-caroten: 38 mcg;
  • Luteina-zeaxantina: 85 mcg.

Beneficiile consumului de cireșe

Bune în curele de slăbire

Datorită numărului mic de calorii, cireșele sunt fructele ideal de consumat în curele de slăbire. Au peste 70% apă în compoziție, dar și o cantitate mare de potasiu, iar asta le face să acționeze ca un aliment diuretic, care ajută și la eliminarea retenției de apă din organism.

Ameliorează durerile

Cireșele au în compoziție antocianine, ingredient cu proprietăți antiinflamatoare, care acționează pentru a ameliora durerilor ori inflamațiile din corp. Consumul de cireșe poate ameliora durerile de artrită ori reumatismul.

Întârzie semnele de îmbătrânire prematură

Deoarece au în compoziție o cantitate considerabilă de betacaroten, cireșele pot acționa ca un antioxidant natural antiinflamator și anti aging. Pot lupta împotriva radicalilor liberi care sunt responsabili de semnele îmbătrânirii premature.

Adjuvant pentru inimă și sistemul circulator

Cireșele au în compoziție potasiu, iar asta ajută la relaxarea și dilatarea vaselor de sânge, fapt ce duce la reglarea tensiunii arteriale și la reglarea excesului de sodiu din organism.

Bune pentru creier

Consumul de cireșe, datorită polifenoilor și antocianinelor din compoziție, este benefic pentru funcțiile cerebrale. Celulele creierului sunt protejate de stresul oxidativ, iar asta poate lupta împotriva apariției diferitelor tipuri de demență.

Te ajută să te odihnești mai bine

Cireșele au în compoziție un hormon denumit melatonină, cunoscut pentru ajutorul lui în reglarea ciclului de somn. Melatonina ajută în scăderea tensiunii corpurilui și induce starea de somnolență.

Alte beneficii importante ale consumului de cireșe

  • Întăresc firele de păr;
  • Ajută în prevenirea diabetului;
  • Previn ateroscleroza:
  • Previn deshidratarea;
  • Elimină toxinele din corp;
  • Ajută digestia;
  • Previn constipația,
  • Tratează edemele;
  • Scad nivelul colesterolului rău;
  • Previn bolile cardiovasculare.
Soiuri de cireș

Contraindicațiile consumului de cireșe

Foarte puține cazuri, însă pot exista și persoane alergice la consumul de cireșe. Alergia se poate manifesta prin umflarea buzelor și a zonei din jurul ochilor, iar uneori, în cazul rare, prin deficiențe respiratorii.

De asemenea, persoanele diagnosticate cu gastrită, în urma consumului de cireșe pot manifesta simptome de balonare, arsuri stomacale sau senzație de greață.

Trei rețete rapide cu cireșe

Clafoutis cu cireșe

Ingrediente

  • 500 gr cireșe;
  • 240 ml lapte;
  • 130 gr făină;
  • 100 gr zahăr;
  • 4 ouă;
  • 50 gr unt;
  • 2 pliculețe zahăr vanilat.
  • Un praf de sare

Mod de preparare

Într-un vas adaugă făina, zahărul, și cel vanilat, sarea și amestecă puțin. Toarnă deasupra și laptele, ouăle și untul topit. Amestecă ușor până când obții un aluat omogen, asemănător celui pentru clătite. Pregătește o tavă pentru cuptor, unge-o cu puțin unt și tapeteaz-o cu hârtie de copt, deasupra pune cireșele spălate și fără sâmburi, iar peste toarnă compoziția obținută. Pune totul la cuptor pentru 45 de minute, la 170 de grade.

Negresă cu cireșe

Ingrediente

300 gr cireșe;

  • 200 gr zahăr;
  • 80 gr făină;
  • 50 gr ciocolată neagră;
  • 50 gr unt;
  • 30 gr cacao;
  • 6 ouă;
  • Un plic zahră vanilat;
  • Un praf de sare.

Mod de preparare

Separă ouăle, iar albușurile batele cu sare până obții o spumă tare și lucioasă. Adaugi și zahărul treptat și mixezi până când acesta se topește. Gălbenușurile le mixezi cu 100 gr de zahăr și zahărul vanilat, apoi adaugi ciocolata pe care ai topit-o împreună cu untul la bain marie și amesteci bine până se omogenizează totul. Adaugă peste compoziția de gălbenușuri și cacao pe care ai amestecat-o cu făina și mixează. Se adaugă peste și compoziția de albușuri și se încorporează totul ușor cu ajutorul unei spatule.

Compoziția se toarnă într-o tavă pe care ai tapetat-o în prealabil cu hârtie de copt, deasupra se pun cireșele spălate și fără sâmburi și totul se dă la cuptor pentru 25 de minute, la 170 de grade, după care redu focul la 150 de grade și mai lasă pentru 15-20 de minute în cuptor.

Sirop de cireșe

Ingrediente

  • 2 kg cireșe;
  • 1 kg zahăr;
  • 150 ml apă;
  • 2-3 linguri de zeamă de lămâie.

Mod de preparare

Cireșese fără sâmburi se pun într-un vas împreună cu jumătate din cantitatea de zahăr și se lasă la frigider pentru aproximativ 6 ore, în acest timp, cireșele își vor lăsa mai mult sirop.

Ulterior, se adaugă apa și se amestecă totul. Se pun cireșele într-o strecurătoare, se presează și cu o lingură se apasă pentru a se scurge bine tot siropul.

Tot siropul obținut, împreună cu restul de zahăr se pune pe foc, la fiert, la foc mare, până când capătă o consistenă mai groasă, pentru aproximativ o oră. La final se adaugă sucul de lămâie. Siropul de cireșe se pune fierbinte în sticle care se închid etanș și, după ce se răcește, se depozitează în cămară.

Citește și: 5 Idei pentru un mic dejun sănătos și rapid.

Sursă foto: 123rf.com