Rețeta de pandișpan este una dintre cele mai încercate rețete de deserturi. În final, iese o prăjitură pufoasă, aerată și plină de aromă datorită fructelor din compoziție. Îți propunem mai jos 10 rețete de pandișpan cu fructe.

Pandișpan cu cireșe

Ingrediente

  • 500 gr cireșe;
  • 150 gr zahăr;
  • 150 gr făină;
  • 6 ouă;
  • O linguriță esență de vanilie;
  • Un praf de sare.

Mod de preparare

Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat cu un praf de sare până se obține o spumă moale. Se adaugă treptat zahărul și esența de vanilie. Se amestecă totul până se obține o bezea tare și zahărul este complet topit. Gălbenușurile se mixează câteva secunde, după care se adaugă făina, cu o spatulă, și se amestecă încet, pentru a nu scoate aerul din compoziție.

Se amestecă cele două compoziții. În tava de copt se adaugă compoziția obținută, deasupra se pun cireșele spălate și fără sâmburi, și se dă totul al cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade, sau până când pandișpanul trece testul scobitorii. După ce se răcește, poți pudra deasupra zahăr.

Pandișpan cu vișine

Ingrediente

  • 500 gr vișine:
  • 200 gr zahăr;
  • 150 ml lapte bătut;
  • 100 gr unt;
  • 50 gr făină;
  • 2 ouă;
  • Un plic praf de copt;
  • O esență de vanilie/ sau o păstaie de vanilie;
  • Un praf de sare.

Mod de preparare

Se amestecă untul moale, cu zahărul și esența sau păstaia de vanilie. Se adaugă și ouăle și se amestecă până se topește tot zahărul. Ulterior, se amestă și făina cu praful de copt și sarea. La final se adaugă laptele bătut și se amestecă totul pentru câteva minute.

Vișinele se amestecă în prealabil cu făina. Se toarnă compoziția de pandișpan în tavă, deasupra se pun vișinele și se dă totul la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, la 180 de grade.

Pandișpan cu caise

Ingrediente

  • 130 gr făină;
  • 130 gr zahăr;
  • 5 ouă;
  • 16-20 caise;
  • 25 gr unt;
  • Un plic zahăr vanilat;
  • Coaja de la o lămâie.

Mod de preparare

Caisele se spală, se scot sâmburii și se taie în felii. Peste ele se pun untul tăiat cubulețe, 3 linguri de zahăr și se amestecă. Se lasă în tavă.

Separat, se amestecă albușurile, apoi se adaugă zahărul și se bate totul până când se obține o bezea tare. Se adaugă pe rând câte un gălbenuș și se mixează în continuare. Ulterior se adaugă făina, coaja de lămâie și se amestecă cu mișcări ușoare, de sus în jos. Se toarnă aluatul peste caise și se tă tava la cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade.

Pandișpan cu zmeură

Ingrediente

  • 200 gr făină;
  • 200 gr zmeură;
  • 5 ouă;
  • 130 gr zahăr;
  • 100 gr unt;
  • 50 ml ulei;
  • O linguriță esență de vanilie.

Mod de preparare

Într-un vas se amestecă albușurile cu un praf de sare. Se mixează până se obține o spumă tare. Se adaugă treptat și zahărul și se mixează până când acesta este topit. Se adaugă treptat și câte un gălbenuș, se amestecă încet, se adaugă și uleiul împreună cu esența de vanilie și se mixează pentru aproximativ un minut toată compoziția. Acum se adaugă și făina, se presară treptat și se amestecă totul cu o spatulă.

Într-o tavă pentru cuptor se pune compoziția de pandișpan, deasupra se adaugă zmeura spălată, iar totul se dă la cuptor pentru 40 de minute, la 180 de grade. Când se răcește, peste pandișpanul cu zmeură se adaugă zahăr pudră.

Pandișpan cu piersici

Ingrediente

  • 200 gr făină;
  • 200 unt;
  • 200 gr zahăr;
  • 2 ouă;
  • 4-5 piersici;
  • O linguriță praf de copt.

Mod de preparare

Zahărul se amestecă cu untul, se adaugă apoi și ouăle, pe rând, și se bate bine totul după fiecare ou adăugat. Se pune și făina, praful de copt și se amestecă bine totul. Piersicile se spală, se scot sâmburii și se taie în felii.

Compoziția obținută se pune într-o tavă pentru cuptor, se pun feliile de piersici peste și totul se dă la cuptor pentru 15-20 de minute, la 190 de grade.

Pandișpan cu mure

Ingrediente

  • 250 gr mure;
  • 120 gr făină;
  • 100 gr zahăr;
  • 4 ouă;
  • 3 linguri de ulei;
  • O esență de vanilie;
  • Un praf de sare.

Mod de preparare

Ouăle se mixează cu zahărul, esența și sarea. Se mixeaxă totul pentru aproximativ 10 minute sau până când compoziția este albicioasă și își triplează volumul. Ulterior, treptat se adaugă și făina și se amestecă totul cu o spatulă, cu mișcări ușoare de jos în sus.

Se pune compoziția obținută într-o tavă de cuptor, deasupra se adaugă murele bine spălate și se dă la cuptor pentru 20 de minute, la 180 de grade sau până când pandișpanul trece testul scobitorii. După ce se răcește, se pudrează cu zahăr.

pandispan-cu-mereSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Pandișpan cu fructe congelate

Ingrediente

  • 400 gr fructe de pădure congelate (afine, zmeură, mure)
  • 300 gr făină;
  • 300 gr zahăr;
  • 6 ouă;
  • 150 ml ulei;
  • Coaja de la o lămâie;
  • Un praf de sare.

Mod de preparare

Albușurile se mixează până se întăresc, cu praful de sare, ulterior se adaugă treptat și zahărul și se mixează până acesta se topește. Se adaugă și gălbenușurile și se amestecă totul de jos în sus, apoi se adaugă treptat uleiul, în două tranșe. Se amestecă bine totul, apoi se adaugă făina și coaja de lămâie.

Aluatul obținut se pune în tava de copt, deasupra se pun fructele congelate, iar pandișpanul se dă la cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade.

Pandișpan cu mere

Ingrediente

  • 600 gr mere;
  • 270 gr făină;
  • 210 ml ulei;
  • 190 gr zahăr;
  • 6 ouă;
  • Coaja de la o lămâie

Mod de preparare

Merele se spală, se curăță de coajă și se taie cubulețe. Se separă albușurile de gălbenușuri, iar peste albușuri se adaugă sarea și se mixează până când se obține o spumă tare. Se adaugă și zahărul și se amestecă în continuare. Gălbenușurile se adaugă treptat peste spuma de albușuri și se amestecă cu un tel sau o paletă până când se omogenizează bine totul.

Se adaugă și coaja de lămâie, făina cu praful de copt și se mai amestecă de câteva ori cu spatula. Aluatul se pune într-o tavă de cuptor, deasupra se pun bucățile de măr și se încorporează bine totul. Se dă tava la cuptor pentru 35 de minute, la 175 de grade. Când pandișpanul este gata, se presară cu zahăr pudră.

Pandișpan cu pere caramelizate

Ingrediente

  • 200 gr zahăr;
  • 100 gr făină;
  • 100 gr unt;
  • 20 gr zahăr vanilat;
  • 3 pere;
  • Un praf de sare.

Mod de preparare

Perele se spală, se curăță de coajă și semințe și se taie în felii groase. Într-un vas se pune zahărul, 100 de grame, să se topească, se adaugă untul peste, apoi se adaugă și feliile de pere. Se gătește totul la foc mic pentru 10-15 minute, până când se îngorașă sosul. Se adaugă un praf de sare și se lasă să se răcească.

Pentru aluat, se bat albușurile cu sare, după care se adaugă și restul de zahăr și cel vanilat, și se mizează până când se obține o spumă. Se adaugă și gălbenușurile și se mai amestecă totul pentru un minut cu ajutorul unei spatule.

Se toarnă totul într-o tavă de cuptor, deasupra se pun și perele caramelizate și totul se dă la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, la 180 de grade. Când se scote din cuptor, pandișpanul se pudrează cu zahăr și se lasă să se răcească.

Pandișpan cu căpșuni

Ingrediente

  • 500 gr căpșuni;
  • 175 gr făină;
  • 100 gr zahăr;
  • 50 ml ulei;
  • 4 ouă;
  • Coaja de la o lămâie
  • Un praf de sare;
  • O esență de vanilie.

Mod de preparare

Albușurile se bat cu sare până se obține o spumă tare, apoi se adaugă și zahărul și se mixează până când acesta se topește. Se adaugă și gălbenușurile și se mixează până când compoziția este omogenă. Spre final se adaugă și uleiul împreună cu coaja de lămâie. Se amestecă puțin apoi se adugă și făina. Se amestecă încet totul cu o spatulă, pentru a nu ieși aerul din compoziția și pentru a fi un pandișpan cu un aluat pufos.

Compoziția se pune într-o tavă de cuptor, se tapetează cu ulei sau unt, deasupra se pun căpșunile spălate bine și tăiate cubulețe. Se dă totul la cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade. Pandișpanul cu căpșuni se lasă să se răcească și se servește cu zahăr pudră deasupra.

Citește și: Rețetă de pască poloneză

Sursă foto: 123rf.com