Deserturile pe bază de cireșe sunt cele mai apreciate prăjituri și sunt cunoscute în lumea întreagă. Cu un gust inconfundabil, o textură pufoasă și aerată, prăjiturile cu cireșe cuceresc orice gurmand. Iată ce rețete de prăjituri cu cireșe poți încerca și tu acasă.

Rețete de prăjituri cu cireșe

Prăjitura clafoutis cu cireșe

Ingrediente

  • 350 gr cireșe;
  • 300 ml lapte;
  • 100 gr făină;
  • 50 gr zahăr;
  • 15 gr zahăr folosit pentru cireșe;
  • 3 ouă;
  • Un praf de sare.

Mod de preparare

Cireșele se spală și se curăță de sâmburi, iar peste ele se adaugă cele 15 grame de zahăr. Se lasă deoparte într-un bol. Separat, se pun ouăle cu praful de sare, zahărul împreună cu făina și se amestecă cu un tel până când ingredientele sunt bine încorporate. Apoi, se adaugă trepat și laptele.

Cireșele se pun într-o tavă înaltă pentru cuptor, peste se adaugă compoziția făcută anterior, și totul se dă la cuptor pentru 35-40 de minute, la 180 de grade.

Prăjitura clafoutis se lasă să se răcească, deasupra se poate presăra zahăr pudră și se servește simplă sau împreună cu înghețată.

Pandișpan cu cireșe

Ingrediente

  • 500 gr cireșe;
  • 300 gr făină;
  • 300 gr zahăr;
  • 150 ml ulei;
  • 6 ouă;
  • Un praf de sare.

Mod de preparare

Albușurile se separă de gălbenușuri. Albușurile se mixează cu un praf de sare până când devin spumă, apoi se adaugă treptat zahărul și se mixeză până când acesta se topește. Gălbenușurile se adaugă și ele pe rând, unul câte unul, peste spuma de albușuri, și se amestecă încet. Se pune uleiul trepat și se amestecă ușor până când acesta este bine încorporat. La final, se adaugă și făina trepat și se amestecă pentru a se omogeniza compoziția.

Aluatul obținut se pune într-o tavă, iar cireșele pe care le-ai spălat înainte și cărora le-ai scos sâmburii, se adaugă peste compoziție. Prăjitura cu cireșe se pune la cuptor pentru aproximativ 50 de minute, la 170 de grade, sau până când trece testul scobitorii.

Plăcintă cu cireșe

Ingrediente

  • Un pachet de foietaj;
  • 250 gr cireșe;
  • 5 linguri de zahăr;
  • 2 linguri de amidon;
  • 2 linguri de apă;
  • 1 ou.

Mod de preparare

Cirșele spălate și fără sâmburi se amestecă cu zahărul, amidonul și se pun într-un vas, la foc mic, împreună cu puțină apa. Se lasă pe foc până când începe să se formeze un sos cu o textură mai groasă.

Pachetul de foietaj se împarte în triunghiuri egale, 6 sau 8, și se unge fiecare bucată, la margine, cu o pensulă cu puțină apă.

Se pun câte două linguri din sosul de cireșe în fiecare formă de foietaj, se unesc marginile cu ajutorul unei furculițe, și se îndoaie asemănător unei cărți.

Fiecare bucată de foietaj cu cireșe se crustează puțin cu un cuțit deasupra și se unge cu oul băut, apoi se presară deasupra puțin zahăr. Se pun plăcintele la cuptor pentru 30-40 de minute, la 180 de grade, până când devin aurii.

Rețetă pentru tartă cu cireșe

Ingrediente pentru aluat

  • 300 gr făină;
  • 150 gr zahăr;
  • 150 gr unt;
  • 2 gălbenușuri;
  • O linguriță esență de vanilie;
  • Un praf de sare.

Ingrediente pentru umplutură

  • Un kilogram de cireșe;
  • 100 gr zahăr;
  • 30 gr amidon de porumb;
  • Un pliculeț de zahăr vanilat.

Mod de preparare

Untul rece se taie în cubulețe și se amestecă cu făina, care se adaugă treptat, apoi și zahărul, și sarea. Se amestecă bine până când untul se topește și se obține consistența unui aluat nisipos. Se adaugă apoi și gălbenușul de ou, vanilia și se mai poate adăuga puțină apă, dacă aluatul are în continuare o textură uscată. Se strânge aluatul sub forma unei bile mari, se pune în folie alimentară, și se lasă la frigider pentru 30 de minute.

Se scoate aluatul din frigider, se întinde pe blatul de lucru, unde ai presărat puțină făină înainte, iar apoi se pune deasupra unui vas de tartă și se decupează marginile de jur împrejur. Se păstrează surplusul de aluat.

Se înțeapă cu furculița pe alocuri și se mai pune la frigider pentru 10-15 minute, chiar și la congelator se poate pune. Ulterior, cireșele amestecate cu zahărul se toarnă în aluatul de tartă răcit, iar deasupra se pun fâșii din aluatul rămas. Fâșiile pot avea o lățime de 2 cm fiecare.

Gălbenușul se bate cu două linguri de apă rece și se unge tarta cu cireșe. Se dă totul la cuptor pentru 15 minute, la 190 de grade, iar apoi se scade temperatura la 180 de grade și se mai lasă pentru încă 20 de minute, sau până când tarta este rumenită.

Se lasă să se răcească, după care se taie din forma de tartă și se servește pudrată cu zahăr.

Cheesecake fără coacere cu cireșe

Ingrediente

  • 500 gr cireșe;
  • 500 gr cremă de brânză;
  • 250 ml smântână lichidă neîndulcită;
  • 200 ml de apă.
  • 180 gr biscuiți digestivi;
    100 gr unt;
  • 50 ml lapte sau smântână lichidă;
  • 100 gr zahăr pudră;
  • 8 gr gelatină foi;
  • O lingură esență de vanilie;
  • 3 linguri de zahăr;
  • Zeama de la jumătate de lămâie.

Mod de preparare

Biscuiții se mărunțesc într-un robot de bucătărie, iar untul se topește și îl lăsăm să se răcească. Într-o tavă în care ai pus hârtie de copt, se pune untul pe care l-ai amestecat cu biscuiții și se nivelează totul cu o lingură pentru a obține o bază uniformă. Se acoperă tava cu o folie de plastic și se pune la rece pentru 30 de minute.

Pentru crema de cheesecake se va pune la înmuiat gelatina într-un vas cu apă rece și se lasă pentru 10 minute. Se spală câteva cireșe și se curăță de sâmburi, apoi se taie în bucăți mai mici.

Smântana lichidă rece de la frigider se amestecă cu 3 lingurițe de zahăr și se bate cu mixerul până se obține o compoziție spumoasă. Se pune apoi la rece pentru câteva minute.

Într-un vas se pune crema de brânză cu zahărul pudră și se amestecă cu un mixer până când zahărul se topește complet. Se adaugă o lingură de esență de vanilie și se mai amestecă puțin.

Într-un vas, la foc mic, se pun 4 linguri de smântână lichidă sau lapte, iar când se încălzește se adaugă gelatina scursă de apă și se amestecă bine până când se topește. Se pune apoi la foc mic pentru câteva secunde.

Gelatina se pune peste crema de brânză și se amestecă cu mixerul. Se adaugă în două tranșe și smântâna lichidă bătută și se amestecă cu un tel, de sus în jos.

Se adaugă cireșele în compoziția pregătită și se amestecă bine pentru a se încorpora. Scoatem tava cu baza de cheesecake din frigider, iar deasupra punem compoziția pregătită mai sus. Se nivelează totul și se pune deasupra o folie de plastic, după care se pune la frigider pentru 4 ore.

Înainte de a scoate tava din frigider, se pregătește și sosul de cireșe. Cireșele se spală și se scot sâmburii, se taie mărunt jumătate din cantitate, iar restul rămân întregi.

Cireșele tăiate se pun într-o tigaie împreună cu 3 linguri de zahăr, 200 ml de apă și zeama de la o lămâie și se fierbe totul timp de 15 minute. După 15 minute, se adaugă și cireșele întregi și se mai fierbe totul încă 10 minute la foc mediu. Sosul se lasă să se răcească, după care se pune peste cheesecake-ul rece din frigider.  Se servește rece.

Chec  pufos cu cireșe

Ingrediente

  • 250 gr cireșe;
  • 175 gr unt;
  • 150 gr făină;
  • 150 gr zahăr;
  • 3 ouă;
  • O lingură praf de copt;
  • Un pliculeț zahăr vanilat.

Mod de preparare

Într-un vas se amestecă untul cu 100 de grame de zahăr. Se separă gălbenușurile de albușuri, iar gălbenușurile se adaugă unul câte unul peste amestecul de unt.

Într-un vas se amestecă făina cu praful de copt și se adaugă treptat peste amestecul de gălbenușuri și unt.

Albușurile se bat cu un praf de sare până se fac o spumă tare, apoi se adaugă spuma, treptat, peste amestecul cu gălbenușrui. Cireșele se spală, se curăță de sâmburi, și se taie în jumătăți. Se adaugă peste compoziția obținută.

Se tapetează o formă de chec cu foaie de copt, se toarnă toată compoziția obținută și se dă la cuptor pentru 30 de minute. Se pudrează cu zahăr și se lasă să se răcească înainte de a fi consumat.

Prăjitură cu cireșe și iaurt

Ingrediente

  • 300 gr făină;
  • 250 gr cireșe;
  • 250 gr iaurt;
  • 150 ml ulei;
  • 180 gr zahăr;
  • 4 ouă;
  • Două plicuri praf de copt;
  • Un vârf de sare;
  • Coaja de la o lămâie.

Mod de preparare

Ouăle cu zahărul se pun într-un vas și se bat cu mixerul până când își dublează volumul. Se adaugă și iaurtul peste și se mai amestecă pentru câteva secunde. Se adaugă treptat și uleiul, se amestecă, apoi și coaja de lămâie. La final, se adaugă și făina amestecată cu praful de copt, și se amestecă la o viteză mică a mixerului pentru a fi încorporat totul. Se adaugă și trei sferturi din cireșe, care au fost spălate și curățate de sâmburi, și se amestecă totul.

Într-o tavă de cuptor pe care ai tapetat-o cu hârtie de copt, se pune compoziția obținută, și se mai adaugă și restul de cireșe peste. Se pune la cuptor pentru 35 de minute, la 180 de grade, sau până când aluatule ste bine făcut. Prăjitura cu cireșe și iaurt este gata.

pandispan-cu-cireseSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Prăjitură cu cireșe și cocos

Ingrediente pentru blat

  • 250 gr cireșe;
  • 250 gr făină;
  • 100 gr unt;
  • 100 gr zahăr;
  • 50 gr iaurt;
  • Un plic praf de copt;
  • 2 lingurițe esență de vanilie;
  • 2 linguri nucă de cocos;
  • 3 gălbenușuri;
  • Un praf de sare

Ingrediente pentru bezea de cocos

  • 3 albușuri;
  • 150 gr nucă de cocos;
  • 75 gr de zahăr;
  • Un praf de sare.

Mod de preparare

Pentru blat, vei amesteca untul cu zahărul și vei mixa până când zahărul este topit. Se adaugă gălbenușurile, esența de vanilie și se amestecă. Praful de copt se amestecă cu iaurtul și se adaugă peste compoziția de gălbenușuri.

Se adaugă treptat și făina, un praf de sare și se amestecă până când compoziția este omogenizată. Aluatul se întinde pe o tavă pentru cuptor, se nivelează, iar deasupra se presară cireșele pe care le-ai trecut prin nucă de cocos. Tava se pune la cuptor pentru 25 de minute, la 180 de grade.

Albușurile se mixează cu un praf de sare, se adaugă și zahărul și se amestecă până când devine totul o spumă tare. Se adaugă apoi și nuca de cocos și se omogenizează bezeaua. După cele 25 de minute, se scoate tava din cuptor, se adaugă peste bezeaua și se dă din nou la cuptor pentru încă 15 minute, aproximativ, tot la 180 de grade.

După ce este scoasă din cuptor, prăjitura se lasă să se răcească și se poate consuma.

Ștrudel cu cireșe și scorțișoară

Ingrediente pentru aluat

  • 250 gr făină;
  • 120 ml apă;
  • 60 gr unt rece;
  • 30 gr unt topit;
  • O linguriță de oțet;
  • Un vârf de sare.

Ingrediente pentru umplutură

  • 350 gr cireșe;
  • 2 linguri zahăr brun;
  • O linguriță de scorțișoară;
  • 1,2 linguri de unt topit.

Mod de preparare

Într-un bol pune făina, sarea, untul rece tăiat cubulețe și amestecă. Adaugă apoi și oțetul, puțină apă, și frământă aluatul până când compoziția este omogenizată. Pune aluatul într-o folie alimentară și lasă-l la frigider pentru minim 4 ore.

Cireșele spală-le și curăță-le de sâmburi. Scoate aluatul de la frigider, întinde-l pe un blat pe care ai presărat făină și fă o foaie dreptunghiulară cât mai subțire. Unge un sfert din cantitatea de aluat cu untul topit, apoi împachetează aluatul în trei, la fel cum ai împacheta o coală de hârtie în trei.

Îndoaie prima data partea de aluat pe care nu ai pus unt, apoi peste ea partea de aluat pe care ai uns-o cu unt, de la capătul opus.

Trece cu un sucitor peste aluat și aplatizează-l până când obții o nouă foaie. Unge foaia obținută cu restul de unt topit, apoi presară zahărul brun și scorțișoara. Pune peste și cireșele și rulează foaia de aluat.

Pune foaia de aluat într-o tavă pentru cuptor și coace pentru 35-40 de minute, la 180 de grade. Apoi, lasă-l să se răcească complet și taie-l în bucăți. Poți presăra peste zahăr pudră și îl poți consuma împreună cu o porție de înghețată.

Prăjitură cu cireșe și migdale

Ingrediente

  • 500 gr cireșe;
  • 220 gr făină;
  • 260 gr zahăr;
  • 130 gr unt;
  • 100 gr iaurt;
  • 50 gr fulgi de migdale;
  • Coaja de la o lămâie;
  • Un plic praf de copt;
  • Un praf de sare.

Mod de preparare

Ouăle cu sarea și zahărul se spumează bine. Se adaugă și untul topit, iaurtul și coaja de lămâie și se mixează la o viteză mică. Se adaugă treptat și făina împreună cu praful de copt și se amestecă.

Jumătate din aluatul obținut se pune într-o tavă pentru cuptor pe care ai tapetat-o cu o hârtie de copt, se pune peste aluat jumătate din cantitatea de cireșe fără sâmburi, apoi se pune cealaltă jumătate de aluat, iar deasupra cireșele rămase. Se presară deasupra zahăr, fulgii de migdale și se pune totul la cuptor pentru 45 de minute, la 180 de grade.

Citește și: Rețete de deserturi pentru vară fără coacere