Rețeta tradițională de pască include un aluat dulce, ca de cozonac, și o umplutură cremoasă de brânză de vaci, ouă, smântână și stafide, toate decorate cu o crustă aurie deasupra și coaptă până devine rumenă și pufoasă. Este un desert delicios, cu o textură moale și o aromă inconfundabilă, care face parte din tradiția și cultura culinară de Paște atât a românilor, cât și a altor popoare din Europa.

Iată cum se pregătește tradițional pasca cu aluat și brânză dulce.

Rețetă de pască tradițională cu aluat dospit

Ingrediente pentru umplutură:

  • 500 g brânză de vaci
  • 4 ouă
  • 200 g zahăr
  • 200 ml smântână
  • 100 g stafide
  • 2 pliculețe de zahăr vanilat
  • Coaja rasă de la o lămâie netratată
  • esență de migdale
  • esență de rom
  • 1 praf de sare

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 g făină
  • 200 ml lapte călduț
  • 100 g zahăr
  • 100 g unt
  • 1 plic de drojdie uscată
  • coajă de portocală netratată
  • coajă de lămâie netratată
  • 2 ouă
  • 1 praf de sare

1. Într-un recipient mic, combinați drojdia uscată cu laptele cald și o lingură de zahăr. Lăsați drojdia să se activeze timp de 10 minute. Ulterior, într-un recipient încăpător, puneți făina și praful de sare, apoi amestecați.

2. Turnați laptele cu drojdia în centru, urmate de untul topit, ouă, coaja de portocală și cea de lămâie și restul de zahăr. Amestecați până când ingredientele se omogenizează și obțineți un aluat legat.

3. Transferați aluatul pe o suprafață de lucru presărată cu făină și frământați-l pentru aproximativ 5-7 minute, până devine elastic și neted.

4. Dați-i aluatului formă rotundă și acoperiți castronul cu un prosop. Lăsați-l la crescut timp de 1-2 ore, sau până când își dublează volumul.

5. Între timp, pregătiți umplutura pentru pască. Într-un bol, amestecați brânza de vaci, ouăle, zahărul, smântâna, stafidele și coaja de lămâie rasă. Adăugați un praf de sare și amestecați bine toate ingredientele.

6. Preîncălziți cuptorul la 180°C. Ungeți o formă de tort cu unt și tapetați-o cu hârtie de copt.

7. Scoateți aluatul din frigider și împărțiți-l în două părți egale. Cu o parte, acoperiți partea de jos a formei de tort, întinzându-l într-un strat subțire, și creând și margini pe marginile formei.

8. Turnați umplutura de brânză de vaci peste aluatul din formă.

9. Luați cealaltă jumătate de aluat și împărțiți-o în 3 părți egale. Două dintre părți uniți-le, frământați-le și formați 3 rulouri fine, pe care apoi le împletiți și așezați de jur împrejurul pascăi.

10. Cea de-a treia parte de aluat o împărțiți în 2, apoi fiecare jumătate în câte 3 rulouri lungi, pe care le împletiți și formați o cruce, pe centrul pascăi.

11. Coaceți pasca tradițională în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 45-50 de minute, sau până când aluatul devine auriu și umplutura este bine coaptă.

12. Scoateți pască din cuptor și lăsați-o să se răcească în formă timp de 10-15 minute, apoi transferați-o pe un platou de servire.

Aceasta este o rețetă tradițională de pască cu aluat, care vă va aduce aroma autentică a acestui desert clasic de Paște în casa dvs.

Rețete de pască pentru Paște, varietate pentru toate gusturile

Pentru cei care doresc să experimenteze și să încerce variante noi, există însă și alte rețete de pască care pot fi preparate într-un mod ușor și rapid, precum pască poloneză, pască fără aluat sau chiar pască cu brânză sărată. Pasca fără aluat reprezintă o opțiune simplă și rapidă, care nu necesită frământarea unui aluat, ci se realizează printr-un amestec rapid de ingrediente. Aceasta este o alternativă potrivită pentru cei care doresc să se bucure de gustul delicios al pascăi, dar nu doresc să se complice cu prepararea aluatului.

De asemenea, pască cu brânză sărată este o variantă deosede aperitiv. Aceasta poate fi o alegere excelentă pentru cei care preferă preparatele sărate și doresc să experimenteze o variație a rețetei clasice de pască.

Rețetă de pască fără aluat

Pască fără aluat cu stafide aurii pe tocător rotund de lemn

Dacă doriți să încercați o variantă de pască mai ușoară și rapidă, puteți opta pentru o rețetă de pască fără aluat (click pe link pentru rețetă). Aceasta implică folosirea unui amestec de brânză de vaci, ouă, smântână, zahăr și stafide, care este copt într-un vas antiaderent sau tapetat cu foaie de copt, fără să necesite aluat. Aceasta este o opțiune excelentă pentru cei care doresc să evite prepararea aluatului sau care au intoleranță la gluten.

Sernik – Pască poloneză cu ciocolată

Reţetă de pască poloneză - În imagine: Desert tradițional polonez, cu brânză de vaci și blat de cacao.
Pască poloneză, Sernik

O altă variantă de pască, la fel de populară ca și cea fără aluat, este Sernik, sau pasca poloneză (click pe link pentru rețetă). Acest desert se prepară cu 2 straturi de cacao, unul la baza, altul deasupra și este o alternativă excelentă la varianta tradițională. Ca elemente comune, atât pasca tradițională, cât și pasca poloneză au un strat intermediar de brânză dulce și stafide, ce îi conferă desertului un gust cremos și bogat.

Pască aperitiv cu brânză sărată

colaj de 2 imagini cu pască sărată, o variantă cu aluat, alta fără
Pască aperitiv cu brânză sărată

O altă variantă interesantă este pasca cu brânză sărată. În această rețetă, brânza sărată este folosită în locul brânzei de vaci obișnuite. Astfel, obțineți o pască-aperitiv delicioasă. Pasca sărată, cu sau fără aluat, poate fi o opțiune excelentă pentru cei care doresc să încerce ceva diferit.