Vei găsi în lista noastră rețete de ciorbă de miel pentru Paște cu tot felul de arome și ingrediente apetisante. Poți încerca borșul moldovenesc cu mult bulion și leuștean, ciorba de miel ardelenească dreasă cu smântână sau delicioasa ciorba de miel acrită cu zeamă de varză de la butoi.

Cum se alege carnea pentru ciorba de miel

Ciorba de miel se face din bucăți de carne cu tot cu oase, pentru aroma pe care o dă măduva fragedă.

Se poate folosi capul de miel care se despică și se împarte în bucăți potrivite. Creierul se folosește și el la ciorbă, dar este mult mai bun făcut pane sau în compoziția de drob.

Se mai folosesc oase de miel din partea inferioară a picioarelor. Partea superioară, adică pulpele, se gătesc de obicei la cuptor, împănate cu usturoi.

Gâtul se folosește și el tot la ciorbă, de asemenea unele bucăți de coaste și chiar coada.

În unele zone ale țării se mai face ciorba de miel cu mațe, la care se folosesc intestinele subțiri bine spălate și curățate. Iar unele rețete menționează și măruntaie, mai degrabă bucăți de plămân, rinichi și inimă, deși acestea se folosesc mult mai des la drobul de miel, decât la ciorbe.

Cum se pregătește carnea de miel să fie aromată la ciorbă

Bucățile de carne cu sau fără oase se pot ține în lapte sau în borș acru câteva ore înainte de a fi fierte. Multe gospodine folosesc aceste metode pentru a îndepărta mirosul specific de miel.

Apoi bucățile de carne se fierb cel puțin 30 – 45 de minute cu boabe de piper și cu sare. Se spumează des și se lasă la fiert până când se înmoaie carnea.

Supa în care au fiert oasele se strecoară cu o sită deasă și se folosește apoi la ciorba de miel.

Verdețuri și condimente potrivite pentru ciorba de miel

Aroma specifică de miel și carnea lui dulceagă merge cel mai bine cu verdețuri și condimente aromate și ușor amărui.

La ciorba de miel se folosește cel mai adesea leușteanul, dar se poate folosi și tarhonul, pătrunjelul verde sau cimbrul.

Dintre condimente, poți alege piperul boabe, ienibaharul și dafinul.

Pe lângă zarzavaturile de ciorbă obișnuite, în multe rețete de ciorbă de miel pentru Paște se folosesc și verdețuri de primăvară foarte aromate și acrișoare precum frunzele de ceapă verde, frunzele de lobodă roșie sau frunzele de ștevie.

Rețete de ciorbă de miel pentru Paște

Ciorbă de miel cu tarhon

Trufandalele și plantele aromatice se folosesc din plin la borșurile de Paște, iar ciorba de miel cu tarhon este un adevărat deliciu pentru cei care consumă carne de oaie la Sărbătorile Pascale. Cu cât aromele sunt mai bogate, cu atât ciorba este mai bună!

Ingrediente

  • 1kg carne de miel (bucăți de la gât, spate, coase, picioare sau coadă)
  • 1 ceapă mare
  • ceapă verde
  • 2 morcovi
  • 2 rădăcini de păstârnac
  • o ceașcă de orez
  • 100 g țelină rădăcina
  • pătrunjel verde tocat
  • 1 lingură tarhon uscat/proaspăt
  • 100 g unt
  • 3 gălbenușuri
  • 250 g smântână
  • 4-5 linguri otet
  • o linguriță boabe de piper negru
  • câteva boabe de ienibahar
  • 2 crenguțe leuștean verde
  • sare după gust
  • borș acru opțional

Mod de preparare

  1. Carnea de miel se spală, se curăță de unele pielițe unde este cazul și se opărește cinci minute cu apă clocotită. Apoi se pune la fiert într-o oală mare, cu boabe de piper și ienibahar. Se lasă carnea la fiert cel puțin 30 de minute, până se desprinde de pe oase.
  2. Între timp se spală și se toacă toate zarzavaturile și verdețurile pentru ciorbă.
  3. Ceapa uscată se călește separat cu unt până capătă o nuanță aurie. Apoi se adaugă în cratiță zarzavaturile tocate mărunt și se călesc la foc domol, să se înmoaie.
  4. Când este bine fiartă carnea de miel, se spumează bine și se adaugă în oală zarzavaturile călilte. Se continuă fierberea cel puțin 30 de minute.
  5. Se adaugă orezul bine spălat și se mai fierbe ciorba încă 15 minute.
  6. Într-un castron se bat gălbenușurile cu smântâna să devină o cremă omogenă, apoi se adaugă treptat ciorbă fierbinte peste ele și se amestecă bine. Când sosul de smântână are o consistență de iaurt subțire se toarnă în oala cu ciorbă.
  7. Se acrește cu oțet, se adaugă leuștean, tarhon și sare, după gust.
  8. Opțional, se poate adăuga borș acru, așa cum se face în Moldova.

Ciorbă de miel oltenească

Leușteanul și măcrișul dau o savoare și un gust deosebit la ciorba de miel oltenească. Este o ciorbă savuroasă, acrișoară și mult mai ușor de digerat decât ciorba de miel cu smântână sau borșul de miel moldovenesc.

Ingrediente

  • Bucăți de carne de miel de la cap de miel, gât, oase de la picioare, coadă
  • 2 morcovi mari
  • 2 cepe mari
  • 1 ţelină potrivită
  • 1 păstârnac
  • 200 ml bulion
  • 1 legătură măcriş
  • 1 legătură leuştean
  • sare, piper
  • 3 linguri de ulei

Mod de preparare

  1. Carnea de miel se spală, se curăță de unele pielițe unde este cazul și se opărește cinci minute cu apă clocotită. Apoi se pune la fiert într-o oală mare, cu boabe de piper și ienibahar. Se lasă carnea la fiert cel puțin 30 de minute, până se desprinde de pe oase.
  2. Între timp se spală și se toacă toate zarzavaturile și verdețurile pentru ciorbă.
  3. Ceapa uscată se călește separat cu ulei până capătă o nuanță aurie. Apoi se adaugă în cratiță zarzavaturile tocate mărunt și se călesc la foc domol, să se înmoaie.
  4. Când este bine fiartă carnea de miel, se spumează bine și se adaugă în oală zarzavaturile călite. Se continuă fierberea cel puțin 30 de minute.
  5. Se adaugă apoi bulionul și se continuă fierberea, până când toate legumele și carnea sunt bine fierte și aromate
  6. Se adaugă măcrișul și leușteanul tocate mărunt și se mai fierbe ciorba încă 5 – 10 minute.

Ciorba de miel ardelenească

ciorba-de-miel-ardeleneasca

Orezul și bulionul sunt ingredientele care fac ciorba de miel ardelenească delicioasă și consistentă, ușor dulceagă și sățioasă. Carnea de miel se fierbe până se desprinde singură de pe oase, iar pentru aromă se folosește din plin dafinul și piperul.

Ingrediente

  • Carne de miel de la cap, gât, picioare și coaste
  • 2 – 3 morcovi
  • 1 – 2 păstârnac
  • 1/4 bucată țelină
  • O ceapă mare galbenă
  • un ardei gras roșu
  • 3 – 4 linguri de ulei
  • O ceașcă de orez cu bob rotund
  • 1/2 litru de bulion consistent
  • 1 legătură de leuștean
  • 1-2 foi de dafin
  • Sare și piper după gust
  • Smântână și zeama de lămâie

Mod de preparare

  1. Carnea de miel se spală, se curăță de unele pielițe unde este cazul și se opărește cinci minute cu apă clocotită. Apoi se pune la fiert într-o oală mare, cu boabe de piper, foi de dafin și ienibahar. Se lasă carnea la fiert cel puțin o oră sau până se desprinde de pe oase.

2. Între timp se spală și se toacă toate zarzavaturile și verdețurile pentru ciorbă.

3. Ceapa se călește separat cu ulei până capătă o nuanță aurie. Apoi se adaugă în cratiță zarzavaturile tocate mărunt și se călesc la foc domol, să se înmoaie.

4. Când este bine fiartă carnea de miel, se spumează bine și se strecoară supa. Carnea se curăță de pe oase și se taie în bucățele mici, apoi se pune înapoi în oală.

5. Se adaugă în oală și zarzavaturile călite. Se continuă fierberea cel puțin 30 – 45 de minute.

6. Când legumele sunt aproape fierte, se adaugă orezul și se fierbe bine.

7. Se adaugă apoi bulionul și se continuă fierberea, până când toate legumele și carnea sunt bine fierte și aromate

8. Se adaugă leușteanul tocat mărunt și se mai fierbe ciorba încă 5 – 10 minute.

9. Se servește fierbinte, cu smântână și cu ardei iute. Cine evită ardeiul iute, poate servi această ciorbă cu zeamă de lămâie.

Borș de miel moldovenesc

Încearcă un borș de miel moldovenesc pentru masa principală de Paște. Invitații vor fi surprinși de aroma puternică de verdeață, de gustul acru al borșului, atât de potrivit pentru carnea dulce de miel. Este un borș sățios, gustos, care se servește fierbinte, cu mult leuștean și pătrunjel tocat.

Ingrediente

  • 1 kg carne de miel cu oase: cap, gât, picioare sau coadă
  • zarzavat de ciorbă (ceapă, morcovi, țelină, rădăcină de pătrunjel)
  • cartofi
  • tarhon
  • leuștean
  • ștevie
  • lobodă
  • 500 ml borș
  • 2 linguri de orez
  • 100 ml smantana
  • 1 gălbenuș
  • 2 linguri ulei
  • sare

Mod de preparare

  1. Se pun bucățile de miel la oala cu presiune și se fierb din timp până se desprind de pe oase. Se separă carnea de pe oase, inclusiv creierul și limba care se curăță de pielițe. Se pune toată carnea înapoi în oală, tăiată în bucățele potrivite.
  2. Zarzavatul pentru ciorbă se curăță, se spală și se toacă mărunt. Se călesc separat cu puțin ulei, până când se face aurie ceapa. Apoi se adaugă în oala cu ciorbă.
  3. Cartofii se curăță, se spală și se taie cubulețe. Se adaugă în oală, să fiarbă împreună cu celelalte legume.
  4. Se spală orezul și se adaugă în oală.
  5. Când legumele sunt bine fierte, se adaugă borșul și sarea.
  6. Se pregătește verdeața și se toacă mărunt loboda, leușteanul, ștevia. Se adaugă în borșul care clocotește. Se mai fierb cinci minute și se oprește focul.
  7. Oul se amestecă bine cu smântâna și se toarnă în borșul fierbinte, amestecând ușor să se dilueze.
  8. Se mai adaugă sare, dacă este necesar, și se presară leuștean și pătrunjel tocate mărunt. Se pune capacul și se lasă borșul să odihnească timp de 15 – 20 de minute. Se servește fierbinte la masa de Paște.

Ciorba de miel cu bulion din Regat

ciorba-de-miel-cu-bulion in castron alaturi de bulion si un pahar de vin

Ciorba de miel cu bulion este o ciorbă acră, înviorătoare și delicioasă. Se gătește mai mult în sud, unde bulionul este la mare cinste în multe rețete de ciorbă și de borș. La această ciorbă se mai folosește și un borș acru, eventual borș de tărâțe făcut ca la țară.

Ingrediente

  • 1 kg oase de miel cu carne (cap, picioare, coaste)
  • 2 cepe uscate
  • 1 legătură de ceapă verde
  • 1 morcov mare
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1/2 ţelină
  • 2 cuburi de tăiţei
  • 1 gălbenuș
  • 250 ml de bulion
  • 1 litru borş
  • 1 legătură mare de leuştean
  • Sare
  • Boabe de piper
  • Frunze de dafin

Mod de preparare

  1. Carnea de miel se spală, se curăță de unele pielițe unde este cazul și se opărește cinci minute cu apă clocotită. Apoi se pune la fiert într-o oală mare, cu boabe de piper și dafin. Se lasă carnea la fiert cel puțin 30 de minute, până se desprinde de pe oase.

2. Între timp se spală și se toacă toate zarzavaturile și verdețurile pentru ciorbă.

3. Ceapa uscată se călește separat cu ulei până capătă o nuanță aurie. Apoi se adaugă în cratiță zarzavaturile tocate mărunt și se călesc la foc domol, să se înmoaie.

4. Când este bine fiartă carnea de miel, se spumează și se scot frunzele de dafin și piperul. Se adaugă în oală zarzavaturile călite și se lasă să fiarbă câteva minute.

5. Se adaugă apoi bulionul și se continuă fierberea, până când toate legumele și carnea sunt bine fierte și aromate.

6. Se adaugă tăițeii și apoi se acrește ciorba cu borș. Se lasă să fiarbă încă 10 – 15 minute, să se înmoaie tăițeii.

7. Se bate un gălbenuș de ou și se încorporează ușor două linguri de zeamă fierbinte, apoi se toarnă treptat în oala cu ciorbă.   

8. Când ciorba este aproape gata se adaugă leușteanul și se potrivește gustul de sare.

Ciorba de miel cu zeamă de varză

ciorba de miel cu zeama de varza

Cui îi place foarte mult varza acră o folosește și de Paște, nu doar de Crăciun! Iată o rețetă tradițională deosebit de gustoasă de ciorbă de miel cu zeamă de varză. Carnea va fi foarte fragedă și va avea o aromă deosebită.

Ingrediente  

  • 1 kg carne de miel (bucăți cu oase și măruntaie)
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 1 rădăcină păstârnac
  • 1 ardei gras
  • 1/2 țelină
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 cană bulion
  • 2 căni zeamă de varză
  • sare
  • piper
  • lobodă roșie
  • pătrunjel

Mod de preparare

  1. Carnea de miel se spală, se curăță de unele pielițe unde este cazul și se opărește cinci minute cu apă clocotită. Măruntaiele (rinichi sau inimi), se taie bucăți. Apoi se pun toate la fiert cu boabe de piper și puțină sare. Se lasă carnea la fiert cel puțin 30 de minute, până devine moale.
  2. Apa în care a fiert carnea se aruncă și se pune apă curată în oală. Se pune iar carnea la fiert la foc potrivit.  
  3. Între timp se spală și se toacă toate zarzavaturile și verdețurile pentru ciorbă.
  4. Ceapa uscată se călește separat cu ulei până capătă o nuanță aurie. Apoi se adaugă în cratiță zarzavaturile tocate mărunt și se călesc la foc domol, să se înmoaie.
  5. Când este bine fiartă carnea de miel, se adaugă în oală zarzavaturile călite și se lasă să fiarbă câteva minute.
  6. Se adaugă și o mână de frunze de lobodă roșie, în funcție de preferințe. 
  7. Se adaugă apoi bulionul și se continuă fierberea, până când toate legumele și carnea sunt bine fierte și aromate.
  8. Se acrește ciorba cu zeamă de varză după gust.
  9. Când ciorba este aproape gata se adaugă pătrunjelul proaspăt și se potrivește gustul de sare.