Cozonac cu nucă și stafide

retete de cozonac pentru Paste - Cozonac cu nucă și stafide pe tocător de lemn
Cozonac cu nucă și stafide

Ingrediente:

  • 500g făină
  • 200ml lapte
  • 100g unt
  • 100g zahăr
  • 3 ouă
  • 50g drojdie proaspătă
  • 100g nucă tocată de cuțit
  • 100g stafide
  • o linguriță de sare
  • coajă de portocală (netratată)
  • coajă de lămâie (netratată)

Preparare:

  1. Încălziți laptele și adăugați drojdia și o linguriță de zahăr. Amestecați și lăsați deoparte timp de 10 minute.
  2. Într-un bol mare și încăpător, amestecați făina cu zahărul și sarea.
  3. Adăugați în centru untul topit, ouăle bătute și laptele cu drojdie. Framantați până când obțineți un aluat elastic (minim 10-15 minute).
  4. Adăugați stafidele, nuca tocată de cuțit și coajă de portocală în aluat și amestecați bine.
  5. Lăsați aluatul să crească timp de o oră la loc cald.
  6. După ce aluatul a crescut, formați cozonacul și puneți-l într-o tavă de copt unsă cu unt sau ulei.
  7. Lăsați cozonacul să crească din nou timp de 30 de minute și apoi coaceți-l timp de 40-45 de minute la 180 de grade Celsius.
  8. Testați cozonacul cu nucă și stafide cu un băt de lemn pentru frigărui, pentru a-l verifica dacă e copt.
  9. Desertul a trecut testul daca bățul iese curat sau cu firimituri nelipicioase pe el.

Cozonac cu ciocolată

retete de cozonac pentru Paste - felii de cozonac cu ciocolată
Cozonac cu ciocolată

Ingrediente:

  • 500g făină
  • 200ml lapte
  • 100g unt
  • 100g zahăr
  • 3 ouă
  • 50g drojdie proaspătă
  • 100g ciocolată neagră, tăiată cubulețe sau fulgi de ciocolată (de preferat)
  • o linguriță de sare
  • Ingrediente pentru ungere:
  • 1 ou
  • 4 linguri lapte

Preparare:

  1. Încălziți laptele și adăugați drojdia și o linguriță de zahăr. Amestecați și lăsați deoparte timp de 10 minute.
  2. Într-un bol mare, amestecați făina cu zahărul și sarea.
  3. Adăugați untul topit, ouăle bătute și laptele cu drojdie. Framantați până ce aluatul nu se mai lipeste de mâini și este elastic.
  4. Adăugați fulgii de ciocolată sau ciocolata tăiată cubulețe în aluat și mai framântați până la încorporare.
  5. Lăsați aluatul să crească timp de o oră la loc cald.
  6. După ce aluatul a crescut, formați cozonacul și puneți-l într-o tavă de copt unsă sau tapetată cu hârtie de copt.
  7. Lăsați cozonacul să crească din nou încă o oră, sau până când își dublează volumul.
  8. Ungeți cozonacul cu ciocolată cu amestecul de ou bătut cu lapte și apoi dați-l la cuptor pentru 40-45 de minute, la 180 de grade Celsius.
  9. Cozonacul cu ciocolată este făcut când trece testul scobitorii.

Cozonac cu rahat

Retete de cozonac pentru Paste - Cozonac cu rahat în farfurie de lut cu ouă vopsite așezate alături
Cozonac cu rahat

Ingrediente:

  • 500g făină
  • 200ml lapte
  • 100g unt
  • 100g zahăr
  • 3 ouă
  • 50g drojdie proaspătă
  • 150g rahat, tăiat cubulețe
  • o linguriță de sare

Preparare:

  • Încălziți laptele și adăugați drojdia și o linguriță de zahăr. Amestecați și lăsați deoparte timp de 10 minute.
  • Într-un bol mare, amestecați făina cu zahărul și sarea.
  • Adăugați untul topit, ouăle bătute și laptele cu drojdie. Framantați până când obțineți un aluat elastic.
  • Adăugați rahat tăiat cubulețe în aluat și omogenizați bine.
  • Lăsați aluatul să crească timp de o oră la loc cald, sau până când și-a dublat volumul.
  • După ce aluatul a crescut, formați cozonacul și puneți-l într-o tavă de copt unsă.
  • Lăsați cozonacul să crească din nou timp de 30 de minute și apoi coaceți-l timp de 40-45 de minute la 180 de grade Celsius.

Cozonac cu mac

Retete de cozonac pentru Paste - felii de cozonac cu mac
Orice masă de Paște trebuie să aibă la final niște cozonac delicios

Ingrediente pentru aluat:

  • 500g făină
  • 200ml lapte
  • 100g unt
  • 100g zahăr
  • 3 ouă
  • 50g drojdie proaspătă
  • esență de vanilie
  • esență de migdale
  • esență de rom
  • coaja de la o portocală netratată
  • coaja de la o lămâie netratată
  • o linguriță de sare

Ingrediente pentru umplutura de mac

  • 200 g mac măcinat
  • 200 g zahăr
  • 200 ml lapte
  • 2 albușuri de ou

Ingrediente pentru ungere:

  • 1 ou
  • 4 linguri lapte

Preparare:

  1. Încălziți laptele și adăugați drojdia și o linguriță de zahăr. Amestecați și lăsați deoparte timp de 10 minute.
  2. Într-un bol mare, amestecați făina cu zahărul și sarea.
  3. Adăugați untul topit, ouăle bătute și laptele cu drojdie. Framantați până când aluatul devine nelipicios și elastic.
  4. Lăsați aluatul să crească timp de o oră la loc cald.
  5. Între timp, pentru umplutura de mac, aduceți laptele cu zahărul și macul măcinat la fiert într-o cratiță.
  6. Amestecați periodic, până ce compoziția se îngroasă. Lăsați-o să se răcească pentru 10 minute.
    După ce umplutura de mac s-a răcorit, încorporați în ea albușurile de ou bătute spumă, până ce se țin de tel.
  7. După ce aluatul a crescut, întindeți-l pe blatul de lucru bine uns cu ulei.
    Răspândiți umplutura de mac pe aluat, rulați cozonacul și puneți-l într-o tavă de copt unsă.
  8. Ungeți cozonacul cu oul bătut cu lapte și lăsați-l să crească din nou timp de 30 de minute, sau până ce își dublează volumul.
  9. Coaceți cozonacul timp de 40-45 de minute la 180 de grade Celsius. Cozonacul cu mac e gata după ce trece testul scobitorii.

Cozonac cu iaurt

retete de cozonac pentru Paste - cozonac cu iaurt
Cozonac cu iaurt

Ingrediente:

  • 500g făină
  • 200g iaurt
  • 100g unt
  • 100g zahăr
  • 3 ouă
  • 50g drojdie proaspătă
  • o linguriță de sare
  • 3 pliculețe zahăr vanilat
  • esență de rom
  • esență și coajă de lămâie (netratată)

Umplutură: după preferințe. Puteți folosi deopotrivă nucă, rahat, ciocolată, cacao.

Preparare:

  1. Încălziți iaurtul și adăugați drojdia și o linguriță de zahăr. Amestecați și lăsați deoparte timp de 10 minute.
  2. Într-un bol mare, amestecați făina cu zahărul și sarea.
  3. Adăugați untul topit, ouăle bătute și iaurtul cu drojdie. Framantați până când obțineți un aluat elastic.
  4. În ceea ce privește umplutura, în cozonacul cu iaurt puteți adăuga nucă măcinată, bucățele de rahat și stafide, umplutură de mac, cremă de ciocolată, etc.
  5. Lăsați aluatul să crească timp de o oră la loc cald.
  6. După ce aluatul a crescut, formați cozonacul și puneți-l într-o tavă de copt unsă.
  7. Lăsați cozonacul să crească din nou timp de 30 de minute și apoi coaceți-l timp de 40-45 de minute la 180 de grade Celsius.
  8. Cozonacul cu iaurt este pătruns după ce trece testul scobitorii.

Cozonac fără frământare

retete de cozonac pentru Paste - cozonac pe tocător de lemn
Cozonac fără frământare

Ingrediente:

  • 500g făină
  • 200ml lapte
  • 150g unt
  • 100g zahăr
  • 3 ouă
  • 50g drojdie proaspătă
  • o linguriță de sare

Preparare:

  1. Încălziți laptele și adăugați drojdia și o linguriță de zahăr. Amestecați și lăsați deoparte timp de 10 minute.
  2. Într-un bol mare, amestecați făina cu zahărul și sarea.
  3. Adăugați untul topit, ouăle bătute și laptele cu drojdie. Amestecați până când obțineți un aluat omogen.
  4. Dacă doriți să adăugați stafide, rahat sau bucățele de ciocolată în umplutură, acesta este momentul.
  5. Lăsați aluatul să crească peste noapte la frigider, acoperit cu folie alimentară.
  6. A doua zi, adăugați cozonacului fără frământare umplutura dorită sau, dacă ați adăugat stafide sau rahat, îl puteți lăsa simplu.
  7. Frământați 1-2, cât să îi dați formă și apoi puneți-l într-o tavă de copt unsă.
  8. Lăsați cozonacul să crească din nou timp de o oră și apoi coaceți-l timp de 40-45 de minute la 180 de grade Celsius.

Cozonac cu cacao și nucă

retete de cozonac pentru Paste - Cozonac cu cacao și nucă
Cozonac cu cacao și nucă

Ingrediente:

  • 500g făină
  • 200ml lapte
  • 100g unt
  • 100g zahăr
  • 3 gălbenușuri
  • 50g drojdie proaspătă
  • esență vanilie
  • esență rom
  • esență lămâie
  • coaja de la o portocală+lămâie netratate
  • o linguriță de sare

Ingrediente pentru umplutură

  • 3 albușuri
  • 150 g zahăr pudră
  • 200 g nucă măcinată
  • 4 linguri cacao

Preparare:

  1. Încălziți laptele, apoi adăugați drojdia și o linguriță de zahăr. Amestecați și lăsați deoparte timp de 10 minute, să se activeze drojdia.
  2. Într-un bol mare, amestecați făina cu zahărul, cacao și sarea.
  3. Adăugați untul topit, 3 galbenușuri și laptele cu drojdie. Framantați până când obțineți un aluat omogen și elastic.
  4. Lăsați aluatul să crească timp de o oră și pregătiți în răstimp umplutura.
  5. Pentru umplutură, bateți albușurile spumă. Amestecați apoi cu nuca, cacaua și zaharul pudră.
  6. După ce aluatul a crescut, răspândiți-l pe blatul bine uns. Așezați umplutura și formați cozonacul, apoi puneți-l într-o tavă de copt unsă sau tapetată cu hârtie de copt.
  7. Lăsați cozonacul să crească din nou timp de 30-60 de minute, sau până își dublează volumul.
  8. Coaceți cozonacul cu nucă și cacao timp de 40-45 de minute la 180 de grade Celsius.
  9. Cozonacul este gata când trece testul scobitorii.

Cozonac dietetic cu măr și nucă

retete de cozonac - Cozonac dietetic - imagine cu cozonac pe un platou de servire
Cozonac dietetic cu măr și nucă

Ingrediente:

  • 500g făină integrală
  • 200ml lapte degresat
  • 100g unt de cocos
  • 100g miere
  • 3 ouă
  • 50g drojdie proaspătă
  • o linguriță de sare

Ingrediente pentru umplutură

  • 3 mere tăiate grosier
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 50 g nucă tocată grosier
  • 2 linguri miere

Preparare:

  1. Încălziți laptele și adăugați drojdia și o linguriță de miere. Amestecați și lăsați deoparte timp de 10 minute.
  2. Într-un bol mare, amestecați făina integrală cu sarea și restul de miere.
  3. Adăugați untul topit și ouăle bătute. Amestecați bine și apoi adăugați laptele cu drojdie. Framantați până ce obțineți un aluat elastic.
  4. Lăsați aluatul să crească timp de o oră la loc cald. După ce aluatul a crescut, răspândiți-l-l pe blatul de lucru uns cu ulei.
  5. Așezați umplutura obținută din mere, nucă, miere și scorțișoară, apoi rulați aluatul.
  6. Formați cozonacul și puneți-l într-o tavă de copt unsă.
  7. Lăsați cozonacul să crească din nou timp de o oră și dați-l la cuptor 35-40 de minute la 180 de grade Celsius.
  8. Cozonacul dietetic cu nucă și măr este gata când se rumenește și trece testul scobitorii.

Cozonac economic cu rahat

retete de cozonac - cozonac cu rahat
Cozonac economic cu rahat

Ingrediente:

  • 500g făină
  • 200ml lapte
  • 100g ulei
  • 100g zahăr
  • 2 ouă
  • 1 pliculeț drojdie
  • o linguriță de sare
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • esență de vanilie
  • esență de rom
  • coaja de la o portocală+o lămâie netratate
  • 200 g rahat

Preparare:

  1. Încălziți laptele și adăugați drojdia și o linguriță de zahăr. Amestecați și lăsați deoparte timp de 10 minute.
  2. Într-un recipient încăpător, combinați făina cu zahărul și sarea.
  3. Adăugați uleiul, ouăle bătute și laptele cu drojdie. Framantați până când obțineți un aluat elastic.
  4. Lăsați aluatul să crească timp de o oră la loc cald.
  5. După ce aluatul a crescut, formați cozonacul și puneți-l într-o tavă de copt unsă.
  6. Lăsați cozonacul să crească din nou timp de 30 de minute și apoi coaceți-l timp de 40-45 de minute la 180 de grade Celsius.

Cozonac cu scorțișoară

Cozonac cu scorțișoară pe tocător de lemn
Cozonac cu scorțișoară

Ingrediente:

  • 500g făină
  • 200ml lapte
  • 100g unt
  • 100g zahăr
  • 3 ouă
  • 50g drojdie proaspătă
  • o linguriță de sare
  • Ingrediente pentru umplutură
  • 5 linguri zahar
  • 2 linguri de scorțișoară

Preparare:

  1. Combinați laptele cald cu drojdia și cu o linguriță de zahăr. Lăsați să se activeze pentru 10 minute.
  2. Separat, combinați făina cu zahărul și sarea.
  3. Adăugați untul topit, ouăle bătute și laptele cu drojdia. Framantați până când obțineți un aluat omogen și nelipicios.
  4. Lăsați aluatul să crească timp de o oră la loc cald.
  5. După ce aluatul a crescut, întindeți-l pe blatul de lucru bine uns.
  6. Răspândiți zahărul cu scorțișoară amestecate pe toată suprafața, apoi rulați cozonacul.
  7. Lăsați cozonacul să crească din nou timp de 30 de minute și apoi coaceți-l timp de 40-45 de minute la 180 de grade Celsius.

Sperăm că aceste rețete de cozonac vă vor inspira să gătiți și să savurați acest desert tradițional în familie. Aveți grijă să urmați pașii cu atenție pentru a obține un cozonac perfect și delicios. Poftă bună!