Ca în multe alte privințe, polonezii, la fel ca și popoarele învecinate, au tradiții asemănătoare în ceea ce privește bucatele pe care le așează pe masa de Paște. Așa se face că, la fel ca noi, și polonezii servesc de Sfintele Sărbtori de Paște un desert similar, cu gust cremos și bogat, pregătit cu brânză dulce și stafide, dar și cu ceva în plus.

Pasca poloneză, spre deosebire de pasca tradițional românească, are și un blat generos de cacao în compoziție. Stratul de cacao îi dă un aspect aparte și un gust deosebit.

În combinație cu umplutura de brânză de vaci cu stafide, elementul comun cu pasca tradițională, acest desert va fi pe buzele tuturor și garantat vi se va cere rețeta pentru ea.

Alături de cozonacii de Paște, friptura de miel sau stufatul tradițional de miel, de pe masa festivă nu trebuie să lipsească pasca poloneză, un preparat cu care sigur veți surprinde plăcut invitații.

Cum pregătești pască poloneză cu blat de cacao

Ingrediente pentru aluat

  • 400 g faină
  • 200 g unt (un pachet standard)
  • 150 g zahăr
  • 50 g cacao
  • 1 ou
  • 1 pliculet praf de copt
  • un praf sare

Ingrediente pentru umplutură

  • 1 kg brânză de vaci grasă
  • 60 ml smântână pentru frișcă
  • 4 ouă
  • 150 g zahăr pudră
  • 2 linguri amidon
  • 100 g stafide
  • un praf sare

Cum pregătești blatul de cacao din pasca poloneză

  1. Pentru a prepara blatul de pască poloneză, începeți prin a combina toate ingredientele uscate. Așadar, amestecați făina cu zahărul, cacaua, praful de copt și sarea.
  2. Ulterior, în amestec încorporați untul tăiat cubulețe, direct de la frigider. În acest scop, puteți folosi o furculiță sau, mai simplu, un robot de bucătărie. Veți obține astfel o consistență nisipoasă.
  3. Adăugați oul și frământați până când obțineți un aluat legat, dens. Rulați aluatul obținut și împărțiți ruloul în 3 părți cât mai egale. Dați la congelator 2 dintre cele 3 părți de aluat, pentru minim 2 ore.
  4. Bucata de aluat rămasă trebuie întinsă pe lung și tăiată în 3-4 bucăți, pentru a putea acoperi cu aluat pereții tăvii pe care o veți folosi.
  5. Pentru pasca poloneză, ideal este să aveți la îndemână o tavă cu pereți detașabili. Ungeți tava pentru pască și aranjați bucățile de aluat pe pereții tăvii, presând ușor cu degetele până ce ați tapetat de jur împrejur.

Cum pregătești umplutura de brânză pentru pasca poloneză

  1. Separat, pregătiți compoziția de brânză pentru pască, după cum urmează:
  2. Bateți cu mixerul sau în robotul de bucătărie brânza de vaci cu smântâna pentru frișcă, zahărul pudră, gălbenușurile de la cele 4 ouă, stafidele și sarea.
  3. Încorporați apoi albușurile bătute spumă până ce se țin de tel. În final, adăugați amidonul.
  4. Când umplutura de pască poloneză este gata, scoateți bucățile de aluat congelat. Dați pe răzătoarea mare aluatul până ce acoperiți toată suprafața de la baza tăvii.
  5. Turnați compoziția de brânză în tavă peste blatul ras și nivelați. Deasupra, radeți cealaltă bucată de aluat congelat rămas, tot pe răzătoarea mare.
  6. Dați pasca poloneză la cuptor pentru o oră, la 180 de grade. După ce timpul s-a scurs, opriți cuptorul și lăsați desertul să se răcească în cuptor.
  7. Pasca poloneză se servește după ce a stat la frigider pentru câteva ore.

Poftă bună!