Un cozonac de post foarte bun trebuie să aibă multă cacao de calitate și stafide mari și aromate. Iată două rețete de cozonac de post iubite de gospodine, fără niciun ingredient de dulce, fără ouă, lapte și unt.

În schimb, cu multe arome și mai ales cu stafide și nucă. Iar dacă îți place rahatul, poți adăuga câteva cubulețe să fie cozonacul mai bogat. Copiii nici nu vor știi că este un alt fel de cozonac, decât cel pe care îl pregătești de obicei de Crăciun sau de Paște.

Cozonac de post cu suc de portocale

În această rețetă, ingredientele sunt calculate pentru doi cozonaci mari. Iar pentru un aluat de post bun și aromat, apa minerală este înlocuită cu suc de portocale. Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.

Ingrediente pentru aluat

  • 900 grame făină pentru cozonac (cu afânători)
  • 14 grame de drojdie uscată (2 pliculețe de câte 7 grame)
  • 100 grame de zahăr
  • 120 ml de ulei de bună calitate
  • 500 ml de suc de portocale ușor acidulat
  • 1 praf de sare
  • Coajă rasă de lămâie și de portocale/mandarine
  • Esență de vanilie
  • Esență de rom
  • Zahăr vanilinat

Ingrediente pentru umplutură

  • 300 grame de nucă măcinată
  • 200 grame de stafide mari și aurii
  • 200 grame de rahat tăiat cubulețe
  • 2 linguri mari de cacao
  • 4 linguri mari de zahăr

Mod de preparare:

  1. Făina se cerne printr-o sită deasă pentru a îngloba mai mult aer și pentru a obține un aluat care crește mai repede.

2. Drojdia uscată se amestecă cu zahărul și cu sarea într-un bol, se adaugă o ceșcuță de suc de portocale călduț și se amestecă bine până se dizolvă totul. Se presară o lingură de făină și se amestecă iar, apoi se lasă maiaua să dospească un sfert de oră la cald.

3. Se face un gol în castronul cu făină, se adaugă maiaua dospită și sucul de portocale. Se frământă de câteva ori să se lege ingredientele. Se adaugă apoi coaja de lămâie și de portocale, esențele de vanilie și de rom și zahărul vanilinat.

4. Se frământă bine până se obține un aluat elastic și omogen. Este mai simplu dacă pregătești acest aluat la robot.

5. Se lasă aluatul să crească până își dublează volumul, acoperit cu un șervet curat de bumbac.

6. Între timp se pregătește umplutura. Nuca măcinată se amestecă bine cu zahăr și cacao și se încălzește la foc mic. Se poate adăuga puțin suc de portocale, să nu se ardă nuca. Se amestecă energic până să topește zahărul parțial.

7. Când aluatul este bine crescut și pufos, se împarte în două cantități egale pentru doi cozonaci. Se întinde pe blatul de lucru uns cu ulei și se formează două dreptunghiuri. Se umplu fiecare cu umplutura de nucă, se presară stafide și rahat și se rulează.

8. Se ung cozonacii cu puțin ulei, se presară cu zahăr și se lasă să mai crească în tăvi timp de 10 – 15 minute, înainte de a-i băga la cuptor.

9. Apoi se coc timp de 40 – 45 de minute la foc potrivit sau la 180 de grade, dacă ai cuptor electric. Cuptorul trebuie încălzit dinainte.

10. Când sunt frumos rumeniți, se încearcă fiecare cozonac cu o scobitoare, să fii sigură că sunt bine copți la interior.

Cozonac de post cu lapte de migdale

Ingredientele din această rețetă de cozonac de post sunt calculate pentru doi cozonaci mari. Laptele de vacă este înlocuit cu lapte de migdale, iar culoarea aurie poate fi dată cu puțin șofran sau cu turmeric.

Ingrediente pentru aluat:

  • 1 kilogram de făină de cozonac
  • 50 grame de drojdie proaspătă
  • 500 ml de lapte de migdale
  • 130 grame de zahăr pudră  
  • 100 ml de ulei
  • Coaja rasă de la o lămâie
  • Esență de rom
  • Esență de vanilie
  • Zahăr vanilinat

Un vârf de cuțit de turmeric sau câteva fire de șofran pentru culoarea aurie

Ingrediente pentru umplutură

  • 250 grame nucă măcinată
  • 100 grame de zahăr pudră
  • 25 grame de cacao
  • 3 linguri de lapte de migdale
  • 200 grame de stafide

Mod de preparare

  1. Pentru maia se topește drojdia cu puțin lapte de migdale călduț, se adaugă două linguri de zahăr și două linguri de făină și se amestecă bine. Se lasă să crească 15 minute într-un loc încălzit.

2. Apoi se cerne făină, se face un gol în mijlocul ei unde se pune maiaua dospită, laptele de migdale călduț, zahărul și uleiul și turmericul pentru culoare. Se frământă bine totul, de preferat la robot. Se mai adaugă apoi coaja de lămâie rasă și zahărul vanilinat. Se continuă frământarea până când aluatul devine elastic și omogen.

3. Se lasă apoi aluatul să crească timp de 20 – 30 de minute până când își dublează volumul.

4. Între timp se pregătește umplutura. Nuca, zahărul și cacaoa se topesc la foc potrivit cu puțin lapte de migdale, până când se obține o cremă omogenă de consistența șarlotei.

5. Când aluatul pentru acest cozonac de post este suficient de crescut, se împarte în patru bile care se întind fiecare în foi dreptunghiulare. Foile de aluat se umplu cu nucă, se presară stafide și se rulează.

6. Apoi se împletesc două câte două și se formează cei doi cozonaci. Se pun în tăvile îmbrăcate în hârtie de copt și se coc timp de 45 – 50 de minute la foc potrivit sau la 180 de grade.