Cum pregătești o pască cu brânză sărată, un aperitiv delicios pentru Paște

Pe lângă cozonaci, drob, ouă umplute sau prăjituri de Paște, nu veți da greș cu o pască cu brânză sărată și verdeață, servită odată cu aperitivele.

Și pentru că nu toată lumea dispune de același timp pentru pregătirile de Paște, iată două rețete de pască cu brânză sărată, una asemănătoare celei tradiționale, cu aluat, alta rapidă și ușor de pregătit.

Pască cu brânză sărată tradițională

Pască cu brânză sărată tradițională
Pască cu brânză sărată tradițională

Ingrediente pentru umplutură

  • 500 g făină
  • 2 ouă
  • 200 ml lapte
  • 50 g unt
  • un pliculeț de drojdie uscată/25 g drojdie proaspătă
  • o lingură zahăr
  • un praf sare

Ingrediente pentru umplutura de brânză

  • 250 g brânză de oaie sau telemea de vacă
  • 250 g brânză de vaci cât mai grasă
  • 200 ml smântână
  • 2 ouă
  • 50 g cremă de brânză
  • 4 fire de ceapă
  • 2 fire de usturoi verde
  • 1 ardei gras
  • 1 ceapă uscată
  • 2 legături mărar
  • 3 linguri ulei

Ingrediente pentru uns

  • 1 ou
  • 2-3 linguri lapte

Cum pregătiți aluatul pentru pască cu brânză sărată

1. Combinați laptele călduț cu drojdia și o lingură de zahăr. Lăsați compoziția deoparte să se activeze drojdia. Într-un bol încăpător, combinați făina cu sarea, apoi faceți o gaură în centru.

2. Turnați laptele cu drojdia, untul topit și omogenizați. Frământați până ce obțineți un aluat omogen si elastic. La nevoie, adăugați puțină făină suplimentar. Lăsați aluatul de pască sărată la crescut pentru minim o oră.

Umplutura pentru pască aperitiv

3. În răstimp, pregătiți umplutura de brânză sărată pentru pască. Tocați mărunt ceapa verde, usturoiul verde, ardeiul gras și ceapa galbenă. Căliți toate legumele în 2-3 linguri de ulei, până ce devin translucide.

4. Separat, într-un castron încăpător, mixați brânza telemea rasă cu cremă de brânză, brânza de vaci și smântâna pentru gătit. Adăugați ouăle, legumele călite și verdeața tocată mărunt.

5. După ce aluatul a crescut, întindeți-l pe fundul unei tăvi, ridicându-l pe pereți de jur împrejur. Păstrați aproximativ o treime din aluat pentru ornat deasupra. Turnați compoziția de brânză în tava tapetată cu aluat și nivelați.

6. Deasupra, așezați din aluatul păstrat împletit, de jur împrejurul pascăi, pe margine. Pe centru, formați o cruce din restul de aluat. Coaceți pasca cu brânză pentru 35-40 de minute la 180 de grade.

Pască cu brânză sărată fără aluat

Pască cu brânză sărată, fără aluat, pe farfurie bej
Pască cu brânză sărată, fără aluat

O alternativă la fel de simplă ca pasca dulce fără aluat este acest aperitiv ușor de pregătit, cu gust bogat și sățios, ce garantat va face senzație la masa de Paște. Pasca cu brânză sărată, dar fără aluat, se pregătește într-un mod similar cu cea de mai sus, doar că e mult mai rapidă și o dai la cuptor în maxim 15 minute.

Ingrediente

  • 500 g brânză de vaci grasă
  • 500 g brânză telemea, poate fi de oaie sau vacă
  • 200 ml smântână de gătit
  • 5 ouă
  • 100 g făină
  • 1 pliculet praf de copt
  • 2-3 fire de ceapă
  • 1 ardei gras
  • 2 fire usturoi verde
  • 1 legătură mărar
  • 2-3 linguri ulei
  • un praf sare

Ingrediente pentru tapetat tava

  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri pesmet

Metodă de preparare

1. Începeți prin a tapeta o tavă rotundă cu foaie de copt sau cu ulei și pesmet. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade.
2. Căliți în 2-3 linguri de ulei ceapa verde, ardeiul gras și usturoiul verde tocat mărunt, până ce devin translucide.
3. Într-un bol încăpător, mixați bine brânza rasă cu brânza de vaci și smântâna de gătit cu un praf de sare. Adăugați rând pe rând gălbenușurile, păstrând albușurile deoparte.
4. Încorporați făina, praful de copt și legumele călite. Încorporați cu o spatulă sau tel și albușurile bătute spumă până când se țin bine de tel.
5. Turnați compoziția obținută în tava pregătită și ornați cu roșii cherry. Dați la cuptor pentru 35-40 de minute, sau până când pasca se solidifică și se rumenește frumos.