Cum pregătești cea mai fragedă friptură de miel la cuptor

Pentru a pregăti o friptură de miel la cuptor delicioasă, este important să respecți câteva reguli de bază. În primul rând, alege o carne de miel proaspătă și de calitate, de la un producător de încredere.

Apoi, pregătește carnea cu atenție, curățând-o de grăsimea în exces și tăind-o în bucăți potrivite pentru friptură. Poți folosi diferite condimente pentru a adăuga aromă și gust fripturii, cum ar fi usturoiul, rozmarinul, cimbrul sau piperul.

În România, alături de cozonaci, pască și ouă roșii, friptura de miel la cuptor este adesea nelipsită de pe masa de Paște.

Deseori, este servită lângă garnituri de legume la cuptor, cum ar fi morcovii, cartofii sau mazărea. De asemenea, o garnitură de orez sau de salată poate fi o alegere excelentă pentru a completa acest preparat delicios.

Mai jos, vă prezentăm două rețete de friptură de miel la cuptor, cotlete de miel fragede marinate și pulpa de miel gătită la cuptor la temperatură joasă, vreme de mai multe ore.

Dacă aveți un program aglomerat în perioada pregătirilor pentru masa de Paște și preferați o variantă de friptură de miel rapidă, dar fragedă, cotletele sunt opțiunea ideală.

Dacă, în schimb, preferați mai degrabă gustul clasic de friptură și carnea ce se desprinde pur și simplu de pe os, după ce a fost bine pătrunsă la cuptor și aveți și timpul necesar pentru a o supraveghea câteva ore, pulpa de miel la cuptor este rețeta pe care să o încercați.

Dacă întâmplător aveți un slow cooker sau un multicooker cu funcție de slow cooking, această rețetă din urmă devine chiar mai ușoară.

Pentru oricare din variante, dar cu precădere pentru rețeta de pulpă de miel la cuptor, o oală de lut cu capac este recipientul ideal pentru coacere.

În ambele rețete puteți adăuga, după gust, vin sau bere, pentru o și mai mare aromare și frăgezire a cărnii de miel.

Cotlete de miel la cuptor cu marinadă

Cum prepari o friptură fragedă de miel la cuptor de Paşte - cotlete de miel rumene așezate pe platou de servire alb
Cotlete de miel fragede, la cuptor

Ingrediente

  • 1-1.5 kg cotlete de miel
  • 4 lingurițe bicarbonat de sodiu
  • 500 ml apă

Ingrediente pentru marinadă

  • 1 linguriță sare
  • 1/2 linguriță piper
  • 2 linguri oțet balsamic
  • 2 linguri muștar dulce/clasic
  • 1 linguriță chimen
  • 1 linguriță pudră de usturoi
  • 1 linguriță boia de ardei dulce
  • 1 linguriță organo
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 150 ml ulei (ideal, de măsline)
  • 3 linguri de ulei, pentru gătit

1. Spălați bine cotletele de miel. Într-un castron, dizvolvați bicarbonatul de sodiu în apă, apoi adăugați și cotletele de miel.

2. Lăsați castronul deoparte pentru 15-20 de minute. După ce timpul s-a scurs, scoateți cotletele din apa cu bicarbonat și preparați marinada pentru friptura de miel.

3. Amestecați toate ingredientele din marinadă, până ce obțineți o emulsie omogenă. Așezați cu grijă toate cotletele în marinadă, întorcându-le pe toate părțile, încât să fie unse uniform.

4. Acoperiți recipientul și dați-l la frigider pentru 8-12 ore, sau peste noapte. Scoateți cotletele de miel din frigider cu o jumătate de oră înainte de a le prepara, pentru a se aclimatiza.

5. Într-o tigaie, turnați 3 linguri de ulei și puneți-o pe foc mediu. Așezați cotletele de miel cu grijă în uleiul încins și întorceți-le pe toate părțile, până când se rumenesc uniform.

6. Pentru a obține o friptură de miel fragedă și bine făcută, e nevoie să lăsați cotletele pe fiecare parte câte 5 minute.

7. După rumenire, mutați cotletele într-o tavă de cuptor și vărsați deasupra marinada rămasă în castron.
Dați friptura de miel la cuptorul încins la 160 de grade, pentru aproximativ 15 minute, sau până când se pătrund complet.

Pulpă fragedă de miel la cuptor

Cum prepari o friptură fragedă de miel la cuptor de Paşte - pulpă de miel rumenit așezat pe pat de cartofi și roșii coapte

Ingrediente

  • 1 pulpă de miel (aproximativ 2 kg)
  • 3 linguri bicarbonat de sodiu
  • 2 L apă

Ingrediente pentru asezonare

  • 1 linguriță sare
  • 1/2 linguriță piper
  • 1 lingură rozmarin
  • 4 căței usturoi
  • 5 linguri ulei
  • 4-5 cepe mari
  • 5 căni de apă clocotită

1. Dizolvați bicarbonatul de sodiu în 2 litri de apă și așezați pulpa de miel în apă. Lăsați carnea pentru 30 de minute în apă.

2. Scoateți pulpa de miel si crestați adânc cu un cuțit bine ascuțit în carne, pe lungime și pe lățime.
Frecați bine carnea cu sare și piper.

3. Tăiați usturoiul feliuțe și introduceți-l în crestăturile realizate. Presărați carnea cu rozmarin, apoi ungeți-o bine cu ulei.

4. Dați pulpa de miel la cuptorul încins la 180 de grade într-o tavă cu 4-5 linguri de ulei, pentru 10 minute, pentru rumenire.

5. Turnați apoi 5 căni de apă clocotită în tavă, acoperiți tava cu folie de aluminiu sau cu capac. Pentru o friptură de miel cât mai fragedă, este ideală o oală de lut cu capac.

6. Lăsați carnea la cuptor pentru 5-6 ore la 120 de grade. Ocazional, puteți deschide cuptorul, ridica folia sau capacul și unge friptura cu sosul din tavă.

7. Pentru a testa dacă friptura este bine pătrunsă și fragedă, înțepați-o din loc în loc cu furculița. Dacă friptura de miel este fragedă, carnea se va desprinde cu ușurință în fâșii.

8. Opțional, pentru o aromă mai puternică, puteți adăuga în apa de la baza fripturii o cană de bere sau vin alb sec.

Trucuri pentru cea mai fragedă friptură de miel

Un secret folosit de mulți bucătari pentru a frăgezi carnea presupune lăsarea ei într-o soluție de apă și bicarbonat de sodiu pentru câteva zeci de minute.

Înainte de a introduce friptura în cuptor, las-o să se odihnească la temperatura camerei timp de 30-60 de minute, astfel încât să se mențină suculenta și să se gătească uniform.

Alege o tavă sau un vas potrivit pentru cuptor, acoperă friptura cu folie de aluminiu și las-o să se gătească temperatură medie timp de câteva ore, în funcție de dimensiunea bucăților de carne și de preferințele tale de gătit.

Pentru a obține o friptură de miel la cuptor perfectă, este important să o lași să se odihnească timp de 10-15 minute după ce a fost scoasă din cuptor. Astfel, sucurile din carne se vor redistribui în interiorul fripturii și aceasta va deveni mai fragedă și mai gustoasă.