Friptură de miel la cuptor cu vin roșu și legume

Friptură de miel la cuptor cu vin roșu și legume în oala de cuptor
Friptură de miel la cuptor cu vin roșu și legume

Ingrediente:

  • 1,5-2 kg carne de miel (spată sau pulpă)
  • 1 ceapă mare, tăiată cubulețe
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 2 morcovi, tăiați rondele
  • 2 cartofi, tăiați cubulețe
  • 2 fire de rozmarin
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingură de sare
  • 1 lingură de piper negru măcinat
  • 400 ml vin roșu sec
  • o cană de apă sau supă concentrată
  • 5 linguri ulei

Instrucțiuni de preparare:

1. Încălziți cuptorul la 150 de grade Celsius. Crestați bine carnea cu un cuțit ascuțit, pentru a se pătrunde mai ușor.

2. Într-o tavă de copt mare, așezați carnea de miel, unsă din belșug cu ulei.

3. Strecurați rozmarinul și foile de dafin prin crestături, apoi presărați sare și piper peste toate ingredientele. Turnați vinul roșu într-o laterală, fără a turna direct pe friptură.

4. Acoperiți tava cu folie de aluminiu sau cu un capac potrivit și coaceți friptura la cuptor timp de 3-4 ore, până când carnea este moale și suculentă.

5. La jumătatea timpului de coacere, scoateți tava din cuptor și adăugați legumele alături de carnea de miel, de jur împrejur.

6. Înainte de servire, îndepărtați folia de aluminiu sau capacul și mai lăsați friptura să se coacă timp de 15-20 de minute, pentru a se rumeni.

Friptură de miel la cuptor cu vin alb și ierburi aromatice

Friptură de miel la cuptor cu vin alb și ierburi aromatice pe tocător de lemn
Friptură de miel la cuptor cu vin alb și ierburi aromatice

Ingrediente:

  • 1,5-2 kg carne de miel (spată sau pulpă)
  • 4 ceape mari, tăiată jumătăți
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 1 lingură rozmarin proaspăt
  • 1 lingură de cimbru uscat
  • 1 lingură de oregano uscat
  • 1 lingură de sare
  • 1 lingură de piper negru măcinat
  • 400 ml vin alb sec
  • 5 linguri ulei

Instrucțiuni:

1. Încălziți cuptorul la 150 de grade Celsius. Crestați bine carnea cu un cuțit ascuțit.

2. Într-o tavă de copt mare, puneți ceapa curățată și tăiată jumătăți, cu partea dreaptă în jos, iar peste ceapă așezați carnea de miel.

3. Ungeți carnea cu ulei, apoi adăugați cimbrul, rozmarinul, usturoiul tocat și oregano direct în crestături, apoi presărați sare și piper peste toate ingredientele.

4. Turnați vinul alb în laterala fripturii, fără a atinge carnea. Acoperiți tava cu folie de aluminiu sau cu un capac și coaceți friptura la cuptor timp de 3-4 ore, până când carnea este moale și suculentă.

5. Înainte de servire, scoateți folia de aluminiu sau capacul și mai lăsați friptura să se coacă timp de 15-20 de minute, pentru a se rumeni.

Friptură de miel la cuptor cu vin și miere

Friptură de miel la cuptor cu vin și miere
Friptură de miel la cuptor cu vin și miere

Ingrediente:

  • 1,5-2 kg carne de miel (spată sau pulpă)
  • 1 ceapă mare, tăiată jumătăți
  • 3 căței de usturoi întregi
  • 3 linguri de miere
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 lingură oțet balsamic
  • 1 lingură cimbru
  • 1 lingură muștar dulce
  • 1 lingură de sare
  • 1 lingură de piper negru măcinat
  • 400 ml vin roze sec
  • 5 linguri ulei

Instrucțiuni:

1. Încălziți cuptorul la 150 de grade Celsius. Faceți câteva crestături adânci cu cuțitul, pentru a se pătrunde mai ușor carnea.

2. Într-o tavă de copt mare, așezați ceapa și usturoiul, iar peste acestea așezați carnea de miel.

3. Într-un bol mic, amestecați mierea, uleiul de măsline, oțetul, muștarul, cimbrul, sarea și piperul, apoi ungeți friptura cu acest amestec.

4. Turnați vinul roșu lângă friptură, apoi acoperiți tava cu folie de aluminiu sau cu un capac potrivit.

5. Coaceți friptura la cuptor timp de 3-4 ore, sau până când carnea este moale și suculentă.

6. Înainte de servire, scoateți folia de aluminiu și mai lăsați friptura la cuptor sau la broiler 15-20 de minute (10 minute la broiler), pentru a se rumeni.

Cotletele de miel la cuptor cu vin sunt o specialitate culinară tradițională de Paște în multe țări, inclusiv în România. Spre deosebire de pulpa sau spata de miel, cotletele sunt o variantă de friptură de miel la cuptor mult mai rapidă și mai ușor de preparat.

Cotlete de miel la cuptor cu vin roșu

Friptură de miel la cuptor cu vin roșu pe placă de ardezie
Cotlete de miel la cuptor cu vin roșu

Ingrediente:

  • 4-6 cotlete de miel
  • 2 căței de usturoi, tocați fin
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • 1 lingură de cimbru uscat
  • 1 lingură de oregano uscat
  • Sare și piper negru proaspăt măcinat
  • 200 ml vin roșu sec
  • 1 cană de apă/supă concentrată de vită/pui

Instrucțiuni:

1. Încălziți cuptorul la 160 de grade. Într-o tavă de copt mare, așezați cotletele de miel, unse cu ulei de măsline.

2. Într-un bol mic, amestecați usturoiul tocat, cimbrul și oregano, apoi presărați amestecul peste cotletele de miel.

3. Turnați vinul roșu și apa sau supa concentrată lângă cotletele de miel. Presărați sare și piper peste toate ingredientele din tavă.

4. Coaceți cotletele de miel la cuptor timp de 60-80 de minute, sau până când sunt rumene și bine coapte. În ultimele 10 minute, creșteți temperatura la 180 de grade.

5. Înainte de servire, lăsați cotletele de miel să se odihnească timp de 10-15 minute.

Cotlete de miel la cuptor cu vin alb

friptură de miel la cuptor cu vin alb
Cotlete de miel la cuptor cu vin alb

Ingrediente:

  • 4-6 cotlete de miel
  • 2 căței de usturoi, tocați fin
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 lingură de cimbru uscat
  • 1 lingură de oregano uscat
  • Sare și piper negru proaspăt măcinat
  • 200 ml vin alb sec
  • o cană de apă/supă concentrată de pui/vită

Instrucțiuni:

1. Încălziți cuptorul la 160 de grade. Într-o tavă de copt mare, așezați cotletele de miel, ungeți-le cu ulei și frecați-le cu puțină sare.

2. Separat, amestecați usturoiul tocat, cimbrul și oregano, apoi presărați amestecul peste cotletele de miel.

3. Turnați vinul alb și apa sau supa alături de cotletele de miel, în tavă. Presărați sare și piper peste toate ingredientele din tavă.

4. Coaceți cotletele de miel la cuptor timp de 60-80 de minute, până când sunt rumene și bine coapte.
Înainte de a le servi, lăsați cotletele să se odihnească 10-15 minute.

Sfaturi pentru gătit friptură de miel la cuptor cu vin:

Pentru cele mai bune rezultate, folosiți cotlete de miel de calitate superioară, preferabil de la un producător local.

Este important să lăsați cotletele de miel să se odihnească după ce le scoateți din cuptor, astfel încât sucurile să se redistribuie în carne și să rămână fragede și suculente.

Dacă doriți, puteți adăuga legume, cum ar fi cartofi, morcovi sau ceapă, în tavă pentru a face o garnitură delicioasă. Nu uitați, însă, în cazul fripturii de miel ce necesită timp mai mare de preparare (3-4 ore) legumele se adaugă alături de carne doar după ce aproximativ jumătate din timpul de preparare s-a scurs. În caz contrar, legumele se vor coace prea tare până la momentul în care carnea este pătrunsă.

Acestea sunt cele cinci rețete delicioase pentru friptură de miel la cuptor cu vin. Fiecare rețetă are propriul ei gust și arome unice, astfel încât puteți alege cea care se potrivește cel mai bine gusturilor dvs.

Indiferent de rețetă, secretul pentru o friptură delicioasă și suculentă este să o coaceți la cuptor la o temperatură scăzută și să o acoperiți cu folie de aluminiu sau capac, astfel încât să se înnăbușe bine, dar să își și păstreze aromele.

Este ideal totodată să folosiți, dacă aveți, o oală de lut cu capac, în detrimentul tăvii obișnuite cu folie de aluminiu. Astfel, rezultatul va fi o friptură la cuptor cu vin mult mai fragedă și cu o aromă mai puternică, bine pătrunsă.

Sperăm că aceste rețete vă vor inspira să încercați această specialitate culinară tradițională românească și să vă bucurați de o masă delicioasă alături de cei dragi în timpul sărbătorilor sau ori de câte ori doriți să savurați o friptură suculentă și gustoasă. Poftă bună!