Dulceața de cireșe este unul dintre gusturile copilăriei. Făcută din cele mai vechi timpuri, de către bunicile și mamele noastre, dulceața savuroasă este și astăzi printre preferatele multora dintre noi. Te învățăm mai jos cum să faci dulceață de cireșe.

Rețetă dulceață de cireșe cu zmeură

Ingrediente

  • 1 kg cireșe;
  • 500 ml apă;
  • 400 gr zmeură;
  • 1 kg zahăr.

Mod de preparare

Cireșele se spală și se curăță de sâmburi. Zmeura se spală. Pentru a nu se sfărâma, se scufundă într-un vas cu apă rece, apoi se lasă într-o strecurătoare sau pe un șervețel de hârtie pentru a se absorbi tot lichidul.

Într-un vas se pune zahărul, se toarnă apa și se dă pe foc până ajunge în punctul de fierbere și zahărul se topește. Se scufundă fructele, cireșele și zmeura, în siropul de zahăr, se amestecă ușor totul și se lasă în sirop timp de 4-5 ore. Se acoperă vasul cu un capac.

Ulterior, fructele se scot din sucul de zahăr, se amestecă și se pun într-un vas, la foc mediu, pentru aproximativ 10 minute, amestecând din când în când.

Dulceața de cireșe poate fierbe în mai multe reprize. Se poate lua de pe foc, după 10 minute, după care se lasă să se răcească pentru 5 minute, și din nou se pune la fiert încă o repriză de 5-6 minute. Fierberea în mai multe etape o va face să fie mai groasă. În funcție de consistența pe care ți-o dorești, poți lăsa să fiarbă dulceața.

Când este gata, dulceața fierbinte se pune în borcane, se pun capacele și se răstoarnă cu capacul în jos. Se lasă să se răcească de tot, după care se depozitează într-un loc răcoros.

Rețetă dulceață de cireșe fără zahăr

Ingrediente

  • Un kilogram de cireșe;
  • 600 ml suc proaspăt de mere;
  • O jumătate de lămâie.

Mod de preparare

Cireșele se spală și se curăță de codiță și sâmburi. Se pun într-un vas mare, peste care se adaugă sucul de mere, jumătate de lămâie cu tot cu coajă tăiată cubulețe și se pune totul la fiert la foc mic. Se amestecă din când în când pentru a nu se prinde dulceața de fundul vasului, și se lasă la fiert pentru aproximativ 30 de minute.

După ce a fiert, se lasă să se răcească bine, se pune în borcane curate și uscate, iar apoi se depozitează într-un loc răcoros și ferit de lumina directă a soarelui.

Rețetă dulceață de cireșe și vișine

Ingrediente

  • 2 kg cireșe;
  • 2 kg vișine;
  • 2,5 kg zahăr;
  • 2 lămâi.

Mod de preparare

Fructele se spală și se îndepărtează codițele împreună cu sâmburii. Se amestecă cu zahărul într-un vas, iar vasul se pune la frigider până a doua zi. Ulterior, peste fructe și zahăr se adaugă zeama de la lămâie și se pune totul al fiert, la foc mic. Se fierbe până când începe să se lege compoziția, până când se obține consistența dorită de dulceață.

Se ia de pe foc, se lasă să se răcească, după care se pune în borcane curate, se închid ermetic și se depozitează în cămară.

reteta-dulceata-de-cirese-cu-zmeuraSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Rețetă gem de cireșe

Ingrediente

  • 1 kg cireșe;
  • 600 gr zahăr;
  • Coaja de la o lămâie.

Mod de preparare

Se spală cireșele și se înlătură sâmburii. Se pun fructele într-un vas cu zahărul desupra și se acoperă pentru 3 ore. Ulterior, se amestecă bine, se pune totul pe foc până când cireșele încep să își lase zeamă, minim 40 de minute. Se amestecă foarte des pentru a nu se lipi compoziția de fundul vasului. În timpul fierberii se adaugă și coaja de lămâie.

Gemul de cireșe se lasă să se răcească, după care se pune în borcane curate și se lasă cu capacul în jos pentru 15-20 de minute. Se depozitează într-un loc răcoros pentru restul timpului.

Rețetă dulceață de cireșe amare

Ingrediente

  • 1,2 kg cireșe amare;
  • 1,6 kg zahăr;
  • Un pliculeț zahăr vanilinat;
  • Zeama de la o lămâie.

Mod de preparare

Cireșele se spală bine și se scot sâmburii. Se amestecă cu cantitatea de zahăr și se pun la fiert, la foc mediu. Se lasă pe foc, amestecând constant, până când compoziția începe să se lege, atunci se adaugă și zeama de lămâie și se mai lasă pe foc pentru câteva clocote.

Se lasă dulceața de cireșe amare să se răceaască, după care se pune în borcane curate și uscate și se depozitează într-un loc ferit de lumină.

Citește și: Spanacul: Proprietăți, beneficii, rețete ușoare cu spanac

Sursă foto: 123rf.com