Cum pregătești un drob de pasăre, alternativa ideală pentru cei ce nu mănâncă miel

Drob de pui

drob de pasăre - drob de pui feliat cu ceapă verde, garnisit cu frunze de salată
Drob de pui

Ingrediente:

  • 500 g carne tocată de pui
  • 1 ceapă mare
  • 2 căței de usturoi
  • 2 ouă
  • 100 g pesmet
  • 100 g unt moale
  • 2 fire ceapă verde
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt
  • Sare și piper după gust
  • 1-2 ouă pentru umplutură

Mod de preparare:

1. Într-un castron, amestecați carnea tocată de pui cu ceapa, ceapa verde și usturoiul mărunțite fin. Adăugați ouăle, pesmetul și untul moale, apoi amestecați bine.

2. Tăiați pătrunjelul fin și adăugați-l peste compoziția de carne. Condimentați cu sare și piper după gust, și amestecați din nou. Preîncălziți cuptorul la 180°C.

3. Ungeți o tavă de copt cu ulei și așezați compoziția de carne în tavă, nivelând-o bine cu o spatulă.

4. Opțional, fierbeți 1-2 ouă timp de 10 minute în suficientă apă. Răciți apoi oul cât mai bine în mai multe rânduri de apă și curățați-l de coajă.

5. Așezați oul fiert tare în compoziția de drob, la mijlocul tăvii dacă folosiți doar unul, la 1/3 și 2/3 din tavă dacă folosiți două ouă.

6. Coaceți drobul de pasăre în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 45-60 de minute, sau până când devine auriu și crocant pe exterior, fără a se usca complet în interior.

7. Lăsați drobul să se răcească puțin înainte de a-l tăia în felii și de a-l servi. Poate fi servit atât cald, cât și rece, și se poate însoți cu murături sau salată verde.

Drob de rață

drob de pasăre - drob de rață fin, feliat, pe tocător de lemn
Drob de rață

Ingrediente:

  • 500 g carne tocată de rață
  • 1 ceapă mare
  • 2 căței de usturoi
  • 2 ouă
  • 100 g pesmet
  • 100 ml unt moale
  • 1 legătură de cimbru proaspăt
  • Sare și piper după gust
  • 1-2 ouă pentru umplutură

Mod de preparare:

1. Într-un recipient încăpător, combinați carnea tocată de rață cu o ceapă galbenă mare pasată de robot și usturoiul mărunțit fin.
2. Adăugați untul moale, pesmetul, ouăle bătute bine și cimbrul, apoi omogenizați amestecul.
Încingeți cuptorul la 180°C. Ungeți o tavă de copt cu ulei și așezați compoziția de carne în tavă, nivelând-o bine cu o spatulă.
3. Fierbeți unul sau două ouă pentru 10 minute, la foc mediu. Răciți apoi ouăle rapid și curățați de coajă. Introduceți oul/ouăle fierte în compoziție, în tavă, apoi nivelați din nou.
4. Coaceți drobul de rață în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 45-60 de minute, sau până când devine auriu și crocant.
5. Lăsați drobul să se răcească cel puțin 30 de minute înainte de a-l felia. Puteți servi drobul de rață cald sau rece, alături de ouă umplute și alte aperitive la masa de Paște.

Drob de curcan

Drob de curcan

Ingrediente:

  • 500 g carne tocată de curcan
  • 1 ceapă mare
  • 2 căței de usturoi
  • 2 ouă
  • 100 g pesmet
  • 100 g unt
  • 3-4 crenguțe de rozmarin
  • 1 linguriță boia de ardei dulce
  • Sare și piper după gust
  • 1-2 ouă fierte tare pentru umplutură

Instrucțiuni:

1. Amestecați carnea tocată de curcan cu ouăle, ceapa tocată mărunt și usturoiul zdrobit, pesmetul și untul.

2. Adăugați condimentele, apoi potriviți de sare și piper. Preîncălziți cuptorul la 180°C.

3. Ungeți o tavă de copt cu ulei și așezați compoziția de carne în tavă, nivelând-o bine cu o spatulă.

4. Opțional, puteți adăuga și 1-2 ouă fierte tare, timp de 10 minute, în interiorul compoziției. Ulterior, acoperiți ouăle și nivelați din nou.

4. Dați drobul de curcan la cuptor pentru 50-60 de minute, sau până când devine auriu și crocant la exterior.

5. Serviți drobul de curcan după ce se răcește, tăiat felii, alături de celelalte aperitive de Paște.

Drob de gâscă

Ingrediente:

  • 500 g carne tocată de gâscă
  • 1 ceapă mare
  • 1 ardei roșu
  • 2 ouă
  • 100 g pesmet
  • 100 g unt moale
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt
  • 1/2 linguriță pudră de usturoi
  • 1 lingură muștar
  • Sare și piper după gust
  • 1-2 ouă fierte tare – pentru umplutură

Instrucțiuni:

1. Într-un vas încăpător, amestecați carnea de gâscă cu ouăle, cu ceapa tocată mărunțită cât mai fin și un ardei roșu, cu pesmetul și untul.
2. Adăugați pătrunjelul tocat fin, usturoiul și muștarul, apoi potriviți de sare și piper. Turnați compoziția obținută într-o tavă de cozonac unsa cu unt sau ulei, apoi nivelați folosind o spatulă.
3. Puteți adăuga și unul sau două ouă fierte în compoziție, în același mod în care se face la drobul de miel tradițional.
4. Dați tava cu drob de pasăre la cuptor pentru 50-60 de minute, sau până când obțineți un preparat auriu și crocant la suprafață.
5. Drobul de gâscă se servește după răcire, feliat, lângă alte preparate specifice, precum cozonacii de Paște, stufatul de pui sau tradiționalele ouă roșii.

Pentru a obține cele mai bune rezultate, este indicat să folosiți carne de pasăre din surse cât mai sigure. Totodată, pentru preparea propriu-zisă vă recomandăm să folosiți fie carnea obținută din piept (indiferent că vorbim de rață, curcan, pui sau gâscă), fie cea obținută din pulpe, dacă preferați un gust mai bogat, în combinație cu ficat de la aceeași pasăre.

Aceste 4 rețete sunt ideale pentru a obține aperitive delicioase și nutritive, bogate în proteine, ce pot aduce un plus de savoare pe masa de Paște, pentru cei care nu consumă miel. O altă variantă alternativă de drob este cel pentru vegetarieni, dar care consumă totuși ouă: drob de legume.