Unele fructe și legume sunt de preferat în formă congelată

Unele fructe și legume congelate conțin mai multe substanțe nutritive decât cele în stare proaspătă. Fasolea verde și mazărea congelată conțin o cantitate mai mare de vitamina C și vitamina B9 decât versiunile proaspete. Morcovii congelați au un nivel mai mare de vitamina A și fibre decât cei proaspeți. Caisele și zmeura au mai multă vitamina C în stare congelată. Însă, alte legume și fructe – precum ciupercile albe, roșiile și ananasul – sunt de preferat în stare proaspătă.

Cum să gătești corect legumele verzi congelate

Păstrează legumele verzi în congelator până în ultimul moment. Fierbe într-o oală o cantitate de apă suficientă să acopere legumele. După ce apa a ajuns la punctul de fierbere, pune sare și un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu, care va grăbi gătirea boabelor verzi și a altor legume, precum broccoli, astfel încât acestea să-și păstreze conținutul de vitamine. Nu acoperi oala cu un capac, pentru ca legumele să nu își piardă culoarea. Respectă timpul de fierbere indicat de obicei pe ambalaj, scurge legumele de apă și servește-le imediat. Dacă nu le servești imediat, scufundă-le într-un bol cu ​​apă cu gheață. Astfel oprești procesul de gătire, iar legumele își vor păstra culoarea. 

Cea mai sănătoasă metodă de a găti legumele congelate este pe aburi, pentru că permite păstrarea unui nivel mare de vitamine, care, în cazul fierberii în apă, s-ar dizolva în lichid. Însă,  prepararea la aburi face ca legumele verzi să își piardă culoarea. 

Legumele congelate pot fi gătite și în tigaie sau în wok, fără a fi fierte sau gătite la abur în prealabil, cu condiția să fie tăiate în bucăți mici. Totuși, este recomandat în acest caz să le dezgheți înainte, pentru a elimina apa din ele. După decongelare, le poți găti în tigaie, rapid, la foc mare. Există în comerț și amestecuri speciale pentru wok ce nu au nevoie să fie dezghețate înainte. 

Dacă folosești fructe și legume congelate în preparate gătite la cuptor, nu este nevoie să le dezgheți în prealabil, cu condiția să nu folosești cantități mari. Coacerea va elimina apa din ele, dar nu și dacă sunt folosite în cantități generoase, așa cum se întâmplă cu preparate ca broccoli gratinat.

Congelarea preparatelor 

În general, nu este indicată recongelarea produselor după decongelare. Însă, preparatele cu legume congelate, precum un quiche cu mazăre verde, pot fi recongelate, pentru că eventualele bacterii sunt eliminate prin gătirea la temperaturi înalte. Conservă-le însă în porții mici, pentru că, odată dezghețate, preparatele nu mai pot fi congelate. 

Două rețete rapide cu legume și fructe congelate

Legume gratinate savuroase

Gătește legumele – broccoli, conopidă, dovlecei etc. – cu puțin ulei, sare și eventual un cățel de usturoi. Fă sosul bechamel: topește o nucă de unt la foc mic, adaugă o lingură de făină și amestecă timp de câteva minute. Adaugă 250 de mililitri de lapte, amestecând mereu, pentru a obține un sos fin și gros. Adaugă sare, piper și nucșoară. Într-un vas pentru cuptor, pune legumele în straturi, acoperite cu o brânză aromată, precum gruyère. Acoperă totul cu sos și brânză rasă și dă la cuptor 20-30 de minute.

Crumble cu fructe delicios

Pune fructele congelate într-un vas pentru cuptor uns cu unt. În funcție de cât sunt de dulci, presară-le cu zahăr. Poți folosi și arome, precum scorțișoară sau cardamom. Pregătește compoziția pentru aluatul sfărâmicios: într-un bol amestecă 150 de grame de zahăr brun, 50 de grame de unt și 100 de grame de făină, până obții niște firimituri, pe care le presari peste fructe. Dă totul la cuptor timp de 30 de minute și servește desertul cu înghețată de vanilie. 

Foloseste urmatoarele 5 minute sa vezi cateva curiozitati despre fructe!

Sursa foto: Pexels.com

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Mega Image