Gemul de căpșune este desertul copilăriei care poate fi consumat ca atare, cu înghețată ori poate fi introdus într-o mulțime de rețete de prăjituri cu gem. Descoperă mai jos cum faci acasă cel mai bun gem de căpșune.

Rețetă gem de căpșuni

Ingrediente

  • 2 kg de căpșuni bine coapte;
  • 1 kg de zahăr;
  • Zeama de la jumătate de lămâie.

Mod de preparare

Căpșunile se spală bine în apă rece de câteva ori și se curăță de codițe. Se taie apoi în bucăți mai mici, în funcție de preferințe, și se pun într-un  vas mare. Se pune deasupra sucul de la lămâie și se dă la foc iute pentru câteva minute. În primele minute de fierbere, până când căpșunile încep să își lase zeamă, nu se amestecă, doar se scutură vasul de pe foc.

Se fierbe totul la foc mare până când se formează sucul de căpșune, iar spuma de deasupra se adună cu o paletă, aproximativ 30 de minute. După acest timp, se adaugă și zahărul, iar gemul se mai lasă la fiert, la foc mediu, spre mic, pentru încă 20 de minute.

După ce se răcește, gemul de căpșune se pune în borcane curate și sterilizate, se pun capacele și se întorc cu gâtul în jos pentru 5 minute, apoi se răstoarnă în poziția normală. Gemul de căpșune se depozitează în cămară sau într-un loc ferit de razele soarelui.

Gem de căpșune fără zahăr

Ingrediente

  • 1 kg căpșune dulci, foarte bine coapte;
  • 1 kg mere dulci;
  • Esență de vanilie.

Mod de preparare

Merele se spală bine și se taie felii, cu tot cu coajă. Se pun într-un vas cu apă, cât să acopere merele cu două degete, apoi se acoperă cu un capac și se lasă la foc iute până dau în clocot. Când au început să fiarbă, se dă focul mai mic și se mai lasă la fiert pentru aproximativ o oră. Când merele au fiert, se scoate capacul, se strecoară sucul obținut și se mai pune din nou pe foc, până scade și se obține cam o cană de suc de mere, de 250 ml. Sucul de mere va acționa ca un jeleu natural, care va lega gemul de căpșuni fără zahăr.

Căpșunele se spală și se curăță de codiță, se taie în bucăți mai mici. Se pun la fiert apoi cu sucul de mere, se adaugă și esența de vanilie și se lasă să fiarbă pentru 30 de minute. Se adună constant spuma de deasupra care se formează.

Borcanele în care se pune gemul de căpșuni trebuie să fie curate și sterilizate, se adaugă gemul fierbinte, se acoperă cu capacul și se lasă cu gura în jos până se răcește complet gemul. Pentru a nu crăpa borcanele de sticlă atunci când adaugi gemul, așază-le pe tavă metalică.

După ce gemul se răcește complet, borcanele se pun într-o cratiță mare, se adaugă apă peste până la nivelul borcanelor, și se mai pun pe foc pentru aproximativ 30 de minute din momentul în care apa a început să fiarbă. Acest lucru are rolul de a steriliza, deoarece gemul nu are zahăr sau alt tip de conservant, și trebuie să-și păstreze calitatea optimă. După ce sunt sterilizate, se acoperă cu un prosop mai gros și se lasă până a doua zi, după care se depozitează în cămară.

Gem de căpșune cu miere

Ingrediente

  • 2 kg căpșuni;
  • 400 ml miere;
  • 3 lămâi.

Mod de preparare

Căpșunile se spală și se curăță de codițe, după care se taie în bucăți mai mici. Lămâile se storc de zeamă, iar zeama obținută se pune peste căpșuni, totul într-un vas mare și se pun pe foc la fiert. Se lasă la fiert pentru câteva minute, 3-4 minute, apoi se adaugă mierea și se fierbe pentru 30 de minute.

Se amestecă în mod constant pentru a nu se lipi de fundul vasului. Dacă îți dorești o consistență mai solidă, poți lăsa gemul să mai fiarbă pentru 10-15 minute. Se pune gemul în borcane curate, se închid cu capace și se lasă să se odihnească într-un loc răcoros.

Rețetă gem de căpșune

Prăjitură cu gem de căpșune

Ingrediente

  • 300 gr făină;
  • 300 gr gem de căpșuni;
  • 100 ml ulei;
  • 100 gr zahăr;
  • 2 ouă;
  • 3 linguri de lapte;
  • O linguriță praf de copt;
  • Coaja de la o lămâie;
  • Un praf de sare.

Mod de preparare

Făina se amestecă cu praful de copt și sarea, se face un spațiu în centru, iar acolo se adaugă uleiul, zahărul, un ou întreg și gălbenușul de la alt ou. Se adaugă și laptele împreună cu coaja de lămâie și se amestecă totul până când se obține un aluat omogen.

Aluatul obținut se învelește într-o folie de plastic și se lasă la frigider pentru 30 de minute. Ulterior, se întinde aluatul pe o tavă de copt, tavă unsă cu puțin unt sau ulei, și se înțeapă pe alocuri. Se adaugă deasupra și gemul de căpșuni și se dă totul la cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade. Când se scoate din cuptor, se pudrază cu zahăr și se lasă să se răcească.

Înghețată de casă cu vanilie și gem de căpșune

Ingrediente

  • 500 gr căpșuni;
  • 300 ml smântână;
  • 250 gr mascarpone;
  • 250 gr zahăr pudră;
  • O linguriță pudră de vanilie sau semințele unei păstăi.

Mod de preparare

Căpșunile se spală și se taie în bucăți. Se pun la fiert cu zahărul, pentru 2-3 clocote, până se înmoaie fructele. Se lasă să se răcească.

Pentru înghețată, se bate smântâna până se obține o consistență tare și aerată. Se mixează separat mascarpone, apoi se adaugă peste frișca bătută și ¾ din gemul de căpșuni. Se amestecă totul pentru câteva minute, apoi se adaugă și restul de gem de căpșuni. Se mai amestecă de câteva ori și totul se pune în caserolă la congelator pentru o oră. Ulterior, în momentul servirii, înghețata se pune în cupe speciale, iar deasupra se poate adăuga ciocolată albă topită și câteva felii de căpșune.

Descoperă și: Cum faci cea mai bună dulceață de gutui.

Sursă foto: 123rf.com