Cozonacul cu Nutella în formă de floare

Cozonac cu Nutella pe suprafață de lemn
Cozonac floare cu Nutella

Unul dintre cele mai apreciate deserturi de sărbători este fără dar sau poate cozonacul-floare, pe care îl puteți obține foarte ușor cu puțină îndemânare.
Aluatul este unul ușor de preparat, care nu necesită multe ingrediente, iar rezultatul este de-a dreptul spectaculos!
Iată care sunt ingredientele și etapele de preparare pentru cozonacul floare cu Nutella:

Ingrediente

  • 450 g făină
  • 250 ml lapte
  • 1 pliculeț drojdie uscată
  • 50 g unt
  • 100 g zahăr
  • esență de rom
  • esență de vanilie
  • coajă de lămâie netratată
  • un praf sare
  • 210 g Nutella sau altă cremă de ciocolată

Mod de preparare

1. Combinați laptele cald cu drojdia uscată și o lingură de zahăr. Lasați-le deoparte până ce drojdia se activează, timp de 5-10 minute. Separat, combinați ingredientele uscate între ele, respectiv făina cu restul de zahăr și praful de sare.
Faceți o gaură în centru, unde adăugați laptele cu drojdie, mirodeniile și untul topit.

2. Frământați compoziția până când obțineți un aluat omogen și elastic, nelipicios. Lasați aluatul de cozonac cu Nutella să crească la cald 1-2 ore, sau până când își dublează volumul.

3. După ce aluatul a crescut, asezați-l pe blatul de lucru presărat cu făină și împărțiți-l în 4 părți egale. Întindeți fiecare bucată de aluat obținut, până la un diametru de 20-25 cm fiecare.

4. Alternați straturile de aluat cu hartie de copt între ele, pentru a nu se lipi unul de celălalt. Când aveți toate straturile de aluat pregătite, pe o hartie de copt alcătuiți cozonacul cu Nutella.

5. Așezați prima foaie de aluat și întindeți deasupra 70 g de Nutella. Așezați următoarea foaie de aluat, repetați procedura, până ce obțineți 4 foi de aluat alternate cu 3 straturi de Nutella.

6. Puneți un vas rotund (poate fi o farfurie) cât mai centrat pe ansamblul obținut. Decupați de jur împrejurul farfuriei, pentru a rezulta o margine bine definită.

Cozonac cu Nutella - foi rotunde de aluat suprapuse cu Nutella, secționate în patru
Decupați straturile de aluat cu Nutella, evitând centrul

7. Poziționați un pahar sau o cană cu gura în jos, fix în centrul cozonacului, apăsând ușor. Faceți tăieturi în cozonac, asigurându-vă că tăiați până la ultimul strat, de jur-împrejurul paharului, fără a-l mișca.

Cozonac cu Nutella în formă de floare înainte de a fi dat la cuptor
Răsuciți fiecare două fâșii de aluat, către exterior

8 Tăieturile trebuie să fie la câțiva centimetri distanță unele de altele. Apucați două câte două bucățile de aluat cu Nutella și răsuciți-le simultan în direcții opuse (cea din mâna dreapta către dreapta, cea din mâna stângă către stânga).

9. Lipiți marginile exterioare între ele, pe dedesubt. Ridicați paharul, așezați cozonacul cu Nutella în formă de floare pe o tavă, mutându-l cu foaia de copt sub el.

10. Lăsați cozonacul să crească pentru încă 30 de minute, ungeți-l cu ulei și dați-l la cuptor pentru 20-25 de minute la 180 de grade.

Cozonac împletit cu Nutella

Cozonac cu Nutella împletit, pe foaie de copt
Cozonac împletit cu Nutella

O alternativă, dacă totuși apreciați mai mult varianta clasică de cozonaci de Paște, este cea a cozonacului în formă obișnuită, dar pe care îl umpleți cu Nutella din belșug și îl răsuciți sau împletiți, pentru un aspect deosebit.

Ingrediente

  • 500 g făină
  • 100 g zahăr
  • un pliculeț drojdie uscată/25 g drojdie proaspătă
  • 150 ml lapte călduț
  • 3 ouă
  • esență vanilie
  • esență rom
  • coajă de portocală netratată
  • coajă de lămâie netratată
  • 100 g unt topit/ulei
  • un praf sare
  • 200 g Nutella

1. Combinați drojdia cu laptele călduț și cu zahărul, apoi lăsați-le deoparte pentru 10 minute. Combinați făina cu sarea, apoi aduceți laptele cu drojdie peste făină.

2. Adăugați untul topit, ouăle și mirodeniile, apoi frământați până când obțineți un aluat fin, elastic. Lăsați aluatul de cozonac cu Nutella la crescut pentru cel puțin o oră, sau până își dublează volumul.

3. Când aluatul de cozonac a crescut, întindeți-l pe blatul de lucru bine presărat cu făină. Răspândiți Nutella pe aproape toată suprafața în strat subtire, lăsând un centimetru de jur împrejurul foii, pentru a o putea rula ușor.

Cozonac cu Nutella în etapa de preparare în care se rulează aluatul
Rulați aluatul cât mai bine, lipind marginile fără cremă de rulou.

4. Rulați aluatul cât mai bine, lipindu-l bine la capete. Dați ruloul astfel obținut la frigider pentru 10-15 minute, pentru ca Nutella să se întărească și să fie ușor de tăiat.

Cozonac cu Nutella - tăierea ruloului cu Nutella pe lungime
Crestați ruloul pe toată lungimea, cu un cuțit ascuțit

5. Tăiați cu un cuțit ascuțit și cu o miscare fermă pe toată lungimea cozonacului, dându-l din două.
Împletiți cele două bucăți de aluat cu Nutella obținute și așezați cozonacul astfel împletit într-o tavă de cozonac unsă.

Cozonac cu Nutella - împletirea cozonacului
Împletiți cele două secțiuni rezultate

6. Alternativ, pentru un cozonac cu Nutella mai simplu, puteți așeza direct ruloul în tava de cozonac, fără a-l mai tăia, însă rezultatul nu va fi la fel de spectaculos.

7. Lăsați cozonacul la crescut pentru o oră, apoi ungeți-l cu un ou bătut. Dați cozonacul la cuptor pentru 35-40 de minute la 180 de grade, sau până ce desertul trece testul scobitorii.