Încearcă să pregătești de Paște sau de Crăciun un cozonac cu aluat opărit. Tehnica și modul de frământare este puțin mai diferită decât la alte rețete de cozonaci, dar aluatul opărit și drojdia de calitate vor face din acest cozonac un desert pufos și delicios.

Se lucrează mai mult la acest cozonac cu aluat opărit, se frământă mai mult și presupune mai mult efort. De aceea, este recomandat cu robot bun care frământă aluatul sau un mixer puternic.

Câteva trucuri pentru aluatul opărit

Când pregătești un cozonac cu aluat opărit, nu tot aluatul este de fapt opărit, ci doar o mică parte din el. Aluatul este opărit cu lapte clocotit și căldura sporește procesul de creștere, făcând aluatul mai pufos.

Pentru acest cozonac este nevoie de o făină de bună calitate, de drojdie proaspătă și de unt foarte gras.

Frământatul se face cu pumnul strâns, aducând aluatul de pe margine către interior, pentru a se forma straturi succesive, ca și cum s-ar împături. În acest fel, se încorporează mai mult aer care contribuie la creșterea aluatului.

După aproape o jumătate de oră de frământat, când aluatul începe să se desprindă de mână, se adaugă untul topit treptat și se continuă frământarea până când aluatul devine elastic și nu se mai lipește deloc de mână.

Cum verifici dacă ai obținut aluatul perfect

Aluatul de cozonac bine frământat trebuie să fie ușor lucios și omogen și să facă bășicuțe de aer. Dacă rupi o mică bucată din el și o poți întinde ca pe o coardă elastică, fără să se rupă, atunci este suficient de bine frământat.

De asemenea, dacă rupi o mică bucată din aluat și o poți întinde într-o peliculă subțire și transparentă fără să se rupă, înseamnă că ai un aluat bun pentru acest cozonac cu aluat opărit.

Ingrediente pentru aluat

  • 550 gr făină pentru cozonaci
  • 4 gălbenușuri
  • 300 ml de lapte
  • 25 ml de ulei
  • 30 gr drojdie proaspătă
  • 100 gr unt cu minimum 80% grăsime
  • 100 gr zahăr
  • 10 ml de rom
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 10 gr sare
  • 1 plic de zahăr vanilat

Ingrediente pentru umplutură

  • 300 gr de nucă măcinată
  • 150 gr de zahăr
  • 150 ml lapte
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • opțional – 100 de grame de rahat
  • opțional – 2 linguri de coajă confiată de portocală
  • 1 gălbenuș sau 1 ou bătut pentru finisat
  • 50 ml ulei pentru uns planul de lucru

Mod de preparare

Aluatul opărit

  1. Într-un castron se pun 50 gr de făină și se toarnă 100 ml de lapte clocotind. Se amestecă rapid cu o lingură de lemn, până când se omogenizează și nu mai apar cocoloașe. Pasta de aluat opărit se trage cu lingura într-o margine a castronului și se întinde cu lingură să se răcească mai repede.
  2. În același castron, fară a atinge aluatul opărit, se adaugă drojdia, o lingură de zahăr și un strop de lapte calde. Se freacă drojdia cu zahărul până se omogenizează și devine o pastă moale.
  3. Când aluatul opărit s-a răcorit și este doar călduț, se amestecă cu drojdia lichefiată. Se acoperă vasul cu un prosop de bucătărie și se lasă castronul într-un loc călduț pentru 15 minute. Drojdia trebuie să crească și aluatul trebuie să formeze bășicuțe de aer.

Frământarea cu maia

  1. În timp ce drojdia crește, gălbenușurile se freacă cu sarea, pentru a-și intensifica culoarea. Se adaugă apoi zahărul, coaja de citrice, romul, zahărul vanilat și uleiul. Se adaugă laptele cald peste gălbenușuri.
  2. Se pune făina în castronul în care se vă frământa. Se face o gaură în mijloc și se adaugă maiaua. Se începe frământarea, fie cu mâna, fie la robot sau cu mixerul. Se adaugă treptat laptele cald cu gălbenușurile.
  3. Se formează un aluat lipicios, moale, care se lipește de mână. Se continuă frământarea cel puțin 25 – 30 de minute, până când aluatul începe să se desprindă de castron, formând șuvițe fine.

Adăugarea untului topit

  1. Se adaugă untul topit treptat, în timp ce se continuă frământarea pentru încă 15 – 20 de minute. Aluatul trebuie să devină elastic, lucios și să se întindă foarte mult fără să se rupă.
  2. Când aluatul este suficient de bine frământat, se acoperă cu un șervet și se lasă într-un loc cald. Va fi gata când își va dubla volumul sau chiar îl va tripla.

Pregătirea umpluturii

  1. Nuca măcinată se amestecă bine cu zahărul și cacaoa. Se pune pe foc, se adaugă două, trei albușuri de ou și se amestecă bine până când începe să se topească zahărul.
  2. Se oprește focul, se adaugă aromele și se lasă să se răcorească.

Împletirea cozonacului

  1. Aluatul de cozonac se pune pe masa de lucru bine unsă cu ulei. Se împarte în două jumătăți și se întind două foi egale. Se umple fiecare foaie cu nucă, se presară cubulețe de rahat și se rulează.
  2. Se împletesc cele două foi și se pune cozonacul în tavă, pe hârtie de copt. Se unge cu un ou bătut și se presară cu zahăr.  

Coacerea

  1. Acest cozonac cu aluat opărit se coace timp de 45 de minute în cuptorul preîncălzit. În primele 10 minute, se lasă flacăra mai puternică, apoi se coace la foc potrivit spre mic. Când este frumos rumenit, se face testul cu scobitoarea. Dacă este bine copt, se oprește focul și se lasă să se răcorească 10 minute. Se scoate din tavă și se lasă să se răcească răsturnat pe o parte.