Cui îi place foarte mult varza acră o folosește și de Paște, nu doar de Crăciun! Iată o rețetă tradițională deosebit de gustoasă de ciorbă de miel cu zeamă de varză. Carnea va fi foarte fragedă și va avea o aromă deosebită.

Ce are special ciorba de miel acrită cu moare

În primul rând, gustul acestui preparat este cu totul deosebit. Moarea de varză, acrișoară, sărată și foarte aromată de la toate condimentele din butoiul cu varză face carnea de miel delicioasă.

După rețeta tradițională, la această ciorbă se adaugă și bulion, fiecare după gust. Dar la o ciorbă de șase litri ar trebui să adaugi cel puțin o cană mare de bulion dens, bogat în pulpă de roșii. Bulionul gros se potrivește de minune cu zeama de varză.

Un alt ingredient special este loboda roșie. Multe gospodine din Moldova și din sudul țării folosesc la ciorba de miel frunzele fragede de lobodă roșie pentru gustul lor acrișor și pentru culoarea frumoasă pe care o au în ciorbă.  

Încearcă această ciorbă de miel pentru gustul ei deosebit sau alege alte rețete de ciorbă de miel, cu tarhon sau smântână, cum se face în Ardeal.

Ingrediente pentru ciorba de miel cu zeamă de varză

  • 1 kg carne de miel (bucăți cu oase și măruntaie)
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 1 rădăcină păstârnac
  • 1 ardei gras
  • 1/2 țelină
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 cană bulion
  • 2 căni zeamă de varză
  • sare
  • piper
  • lobodă roșie
  • pătrunjel

Mod de preparare

  1. Carnea de miel se spală, se curăță de unele pielițe unde este cazul și se opărește cinci minute cu apă clocotită. Măruntaiele (rinichi sau inimi), se taie bucăți. Apoi se pun toate la fiert cu boabe de piper și puțină sare. Se lasă carnea la fiert cel puțin 30 de minute, până devine moale.
  2. Apa în care a fiert carnea se aruncă și se pune apă curată în oală. Se pune iar carnea la fiert la foc potrivit.  
  3. Între timp se spală și se toacă toate zarzavaturile și verdețurile pentru ciorbă.
  4. Ceapa uscată se călește separat cu ulei până capătă o nuanță aurie. Apoi se adaugă în cratiță zarzavaturile tocate mărunt și se călesc la foc domol, să se înmoaie.
  5. Când este bine fiartă carnea de miel, se adaugă în oală zarzavaturile călite și se lasă să fiarbă câteva minute.
  6. Se adaugă și o mână de frunze de lobodă roșie, în funcție de preferințe.  
  7. Se adaugă apoi bulionul și se continuă fierberea, până când toate legumele și carnea sunt bine fierte și aromate.
  8. Se acrește ciorba cu zeamă de varză după gust.
  9. Când ciorba este aproape gata se adaugă pătrunjelul proaspăt și se potrivește gustul de sare.