Trufandalele și plantele aromatice se folosesc din plin la borșurile de Paște, iar ciorba de miel cu tarhon este un adevărat deliciu pentru cei care consumă carne de oaie la Sărbătorile Pascale. Cu cât aromele sunt mai bogate, cu atât ciorba este mai bună!

Ingrediente pentru ciorba de miel cu tarhon

  • 1kg carne de miel (bucăți de la gât, spate, coase, picioare sau coadă)
  • 1 ceapă mare
  • ceapă verde
  • 2 morcovi
  • 2 rădăcini de păstârnac
  • o ceașcă de orez
  • 100 g țelină rădăcina
  • pătrunjel verde tocat
  • 1 lingură tarhon uscat/proaspăt
  • 100 g unt
  • 3 gălbenușuri
  • 250 g smântână
  • 4-5 linguri otet
  • o linguriță boabe de piper negru
  • câteva boabe de ienibahar
  • 2 crenguțe leuștean verde
  • sare după gust
  • borș acru opțional

Mod de preparare

  1. Carnea de miel se spală, se curăță de unele pielițe unde este cazul și se opărește cinci minute cu apă clocotită. Apoi se pune la fiert într-o oală mare, cu boabe de piper și ienibahar. Se lasă carnea la fiert cel puțin 30 de minute, până se desprinde de pe oase.
  2. Între timp se spală și se toacă toate zarzavaturile și verdețurile pentru ciorbă.
  3. Ceapa uscată se călește separat cu unt până capătă o nuanță aurie. Apoi se adaugă în cratiță zarzavaturile tocate mărunt și se călesc la foc domol, să se înmoaie.
  4. Când este bine fiartă carnea de miel, se spumează bine și se adaugă în oală zarzavaturile călilte. Se continuă fierberea cel puțin 30 de minute.
  5. Se adaugă orezul bine spălat și se mai fierbe ciorba încă 15 minute.
  6. Într-un castron se bat gălbenușurile cu smântâna să devină o cremă omogenă, apoi se adaugă treptat ciorbă fierbinte peste ele și se amestecă bine. Când sosul de smântână are o consistență de iaurt subțire se toarnă în oala cu ciorbă.
  7. Se acrește cu oțet, se adaugă leuștean, tarhon și sare, după gust.
  8. Opțional, se poate adăuga borș acru, așa cum se face în Moldova.

Trucuri utile pentru ciorba de miel cu tarhon

Dacă vrei să pregătești această ciorbă cu bucăți de carne de oaie, este recomandat să fierbi carnea din timp foarte bine, la o oală cu presiune. Carnea de oaie fierbe aproape de două ori mai mult decât carnea de miel și are un miros mai persistent.

Ciorba de miel cu tarhon este o ciorbă grasă, cu multă smântână și cu orez. De aceea, tarhonul și leușteanul sunt folosite pentru a ”tăia” gustul gras și pentru a face digestia mai ușoară.

Oțetul este și el folosit pentru a diminua gustul gras de ciorbă, dar și pentru a face carnea de miel mai fragedă. În loc de oțet, poți folosi un borș acru, făcut din tărâțe.   

Ce este tarhonul și la ce se mai folosește

Tarhonul este o plantă aromatică deosebită, cu un gust ușor amărui-dulceag și cu o aromă puternică, asemănătoare cu cea de anason.

Tarhonul are frunzulițe subțiri și lanceolate, care seamănă cu o limbă ascuțită, de unde îi vine și numele popular de dracon. El se folosește în bucătărie atât proaspăt, cât și uscat.

Frunzele de tarhon stimulează apetitul și ajută digestia, îmbunătățesc funcția ficatului și a rinichilor. Aroma lor persistentă este tonică și decongestionantă.

Totodată, tarhonul are rol antispastic, antiinflamator, antibacterian, diuretic și decongestionant. Din frunzele de tarhon se fac ceaiuri și infuzii care ajută în cazul unor dereglări digestive, deoarece el poate induce senzația de foame și stimulează digestia.

Datorită aromei sale puternice, tarhonul este indicat să fie folosit în cantități mici în diverse preparate culinare. Tarhonul se potrivește cel mai bine cu preparatele care conțin carne grasă de oaie sau de porc, în tocănițe, ciorbe și în salatele cu sosuri grase din smântână sau maioneză.