Ciorba de miel cu bulion este o ciorbă acră, înviorătoare și delicioasă. Se gătește mai mult în sud, unde bulionul este la mare cinste în multe rețete de ciorbă și de borș. La această ciorbă se mai folosește și un borș acru, făcut din tărâțe, cum se folosește la borșul de miel moldovenesc.

Cum se aleg oasele de miel pentru ciorbă

Gospodinele preferă să folosească la ciorbă oase de la picioare, oase de la cap, de la gât sau de la coaste. În general, se folosește carnea de miel mai puțin grasă și se curăță bine de pielițe, acolo unde cazul.

Pulpa de miel se folosește mai mult pentru friptură, coastele de miel se pregătesc la grătar sau la cuptor, iar carnea de pe burtă se folosește pentru diverse stufaturi și tocănițe sau pentru diverse umpluturi la plăcintele din carne. Dar la rețetele de ciorbă de miel cel mai bine merg bucățelele de carne cu tot cu os.

Ingrediente pentru ciorba de miel cu bulion

  • 1 kg oase de miel cu carne (cap, picioare, coaste)
  • 2 cepe uscate
  • 1 legătură de ceapă verde
  • 1 morcov mare
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1/2 ţelină
  • 2 cuburi de tăiţei
  • 1 gălbenuș
  • 250 ml de bulion
  • 1 litru borş
  • 1 legătură mare de leuştean
  • Sare
  • Boabe de piper
  • Frunze de dafin

Mod de preparare

  1. Carnea de miel se spală, se curăță de unele pielițe unde este cazul și se opărește cinci minute cu apă clocotită. Apoi se pune la fiert într-o oală mare, cu boabe de piper și dafin. Se lasă carnea la fiert cel puțin 30 de minute, până se desprinde de pe oase.
  2. Între timp se spală și se toacă toate zarzavaturile și verdețurile pentru ciorbă.
  3. Ceapa uscată se călește separat cu ulei până capătă o nuanță aurie. Apoi se adaugă în cratiță zarzavaturile tocate mărunt și se călesc la foc domol, să se înmoaie.
  4. Când este bine fiartă carnea de miel, se spumează și se scot frunzele de dafin și piperul. Se adaugă în oală zarzavaturile călite și se lasă să fiarbă câteva minute.
  5. Se adaugă apoi bulionul și se continuă fierberea, până când toate legumele și carnea sunt bine fierte și aromate.
  6. Se adaugă tăițeii și apoi se acrește ciorba cu borș. Se lasă să fiarbă încă 10 – 15 minute, să se înmoaie tăițeii.
  7. Se bate un gălbenuș de ou și se încorporează ușor două linguri de zeamă fierbinte, apoi se toarnă treptat în oala cu ciorbă.   
  8. Când ciorba este aproape gata se adaugă leușteanul și se potrivește gustul de sare.