Încearcă un borș de miel moldovenesc pentru masa principală de Paște. Invitații vor fi surprinși de aroma puternică de verdeață, de gustul acru al borșului, atât de potrivit pentru carnea dulce de miel. Este un borș sățios, gustos, care se servește fierbinte, cu mult leuștean și pătrunjel tocat.

Ce bucăți de miel se folosesc la borș

În general, pentru ciorba sau borșul de miel se folosesc bucățile cu oase. Gâtul, capul, picioarele și chiar coada sunt pline de carne. Acestea se fierb din timp într-o oală cu presiune sau într-o oală obișnuită timp de cel puțin o oră.

Cartilagiile și măduva din oase își lasă și ele aroma și sucurile proprii în borșul acrișor, dându-i o savoare aparte.

Cum să atenuezi mirosul de miel

Un borș de miel moldovenesc trebuie să miroasă a borș, a miel și a leuștean. Cu toate acestea, sunt și persoane cărora le place ca aroma de miel să fie cât mai discretă. Pentru acest lucru, poți ține oasele de miel într-un vas cu apă rece, oțet și sare la frigider peste noapte.

A doua zi, oasele se spală foarte bine de sare și de oțet și se fierb până când se desprinde carnea.

Rețeta de borș de miel moldovenesc

Verdețurile de primăvară precum ștevia sau loboda sunt specifice acestui preparat, dar se adaugă în borș după gustul fiecăruia.

Ingredientele necesare

  • 1 kg carne de miel cu oase: cap, gât, picioare sau coadă
  • zarzavat de ciorbă (ceapă, morcovi, țelină, rădăcină de pătrunjel)
  • cartofi
  • tarhon
  • leuștean
  • ștevie
  • lobodă
  • 500 ml borș acru
  • 2 linguri de orez
  • 2 linguri ulei
  • sare

Mod de preparare

  1. Se pun bucățile de miel la oala cu presiune și se fierb din timp până se desprind de pe oase. Se separă carnea de pe oase, inclusiv creierul și limba care se curăță de pielițe. Se pune toată carnea înapoi în oală, tăiată în bucățele potrivite.
  2. Zarzavatul pentru ciorbă se curăță, se spală și se toacă mărunt. Se călesc separat cu puțin ulei, până când se face aurie ceapa. Apoi se adaugă în oala cu ciorbă.
  3. Cartofii se curăță, se spală și se taie cubulețe. Se adaugă în oală, să fiarbă împreună cu celelalte legume.
  4. Se spală orezul și se adaugă în oală. Se pune și tarhonul.
  5. Când legumele sunt bine fierte, se adaugă borșul și sarea.
  6. Se pregătește verdeața și se toacă mărunt loboda, leușteanul, ștevia. Se adaugă în borșul care clocotește. Se mai fierb cinci minute și se oprește focul.
  7. Se mai adaugă sare, dacă este necesar, și se presară leuștean și pătrunjel tocate mărunt. Se pune capacul și se lasă borșul să odihnească timp de 15 – 20 de minute. Se servește fierbinte la masa de Paște.