Michelle Endo, o tânără de 32 de ani, originară din San Francisco, este pe cale să ducă la bun sfârșit un an întreg de trai la Polul Sud. Ea a lucrat acolo ca manager de ospitalitate la Stația Amundsen-Scott de la Polul Sud. S-a ocupat și de serviciul poștal, dar și de un magazin cu băuturi.

Michelle e o aventurieră. Toată viața de adult de până acum a trăit-o în diverse colțuri ale lumii. A fost în Noua Zeelandă, Mexic, Peru, Seychelles, Qatar sau Norvegia. Un an la Polul Sud a pus-o, însă, în situații nemaiîntâlnite și i-au pus corpul și puterea de adaptare la mare încercare.

michelle endo polul sud (2)SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Joburi în toate colțurile lumii, strategia lui Michelle de a ajunge pe toate continentele fără a scoate bani din buzunar

„Am aflat pentru prima dată despre Programul Antarctica în 2019, când lucram pe nave de croazieră. Văzusem episodul din Antarctica al chef Anthony Bourdain, când a vizitat stațiile McMurdo și Amundsen-Scott de la Polul Sud. Mi-am dat seama că acesta este biletul meu spre Antarctica.

Până la acel moment, avusesem joburi care mă duseseră pe șase continente fără să scot vreun ban din buzunar pentru a ajunge în acele locuri. Antarctica era ultimul meu continent. Să prind un loc de muncă acolo, însemna să merg gratis. În ciuda condițiilor dure, iubesc să merg pe jos, mai ales când se vede aurora boreală”, a povestit Michelle pentru Newsweek.

Femeia și-a documentat aventura pe Instagram, prin intermediul unor clipuri care au primit zeci de mii de like-uri fiecare. A stârnit curiozitatea oamenilor din toată lumea. Michelle Endo își începe ziua dând drumul la radio, după care începe să refacă stocul din magazin. Acolo vinde de toate, de la produse farmaceutice, la băuturi, mâncare și suveniruri. Stația meteo surprinsă în clipurile ei arată temperaturi și de minus 60 de grade Celsius, iar șase luni din cele 12 nu vede soarele.

La 20:30, ziua ei se încheie, după ce și-a făcut jobul, a făcut curățenie, a pregătit cina, a citit câteva pagini dintr-o carte și s-a pregătit de culcare. Trăiește într-o locuință asemănătoare unui cămin studențesc, alături de oameni care vin să studieze astronomia sau climatologia. Ea este una dintre persoanele care trebuie să se asigure că totul funcționează fără probleme.

„Mâncarea și cazarea sunt asigurate ca parte din program, întrucât aici nu sunt apartamente, magazine sau restaurante”, a spus ea.

La Polul Sud e întuneric șase luni pe an și iarnă, 9 luni din 12

La Polul Sud, vara ține trei luni, iar iarna, nouă luni. Niciun fel de mamifere terestre nu trăiesc acolo. „Este prea frig și prea departe de ocean pentru pinguini, din păcate. Eu sunt unul dintre cele mai mici organisme de aici”.

Unul dintre lucrurile care i-au dat cel mai mult de furcă, pe lângă frigul extrem, a fost altitudinea ridicată, peste 2800 de metri de la nivelul mării. „Chiar și după ce am stat aici un an, încă mă chinui să respir uneori când urc scări”, a spus tânăra temerară.

Nici cu întunericul nu s-a împrietenit foarte repede. „Să nu vezi soarele șase luni poate fi o provocare reală. Luăm vitamina D și folosim lămpi cu lumină solară artificială pentru a contracara efectele. În același timp, șase luni din an e numai lumină”.

Michelle a început să plece prin toată lumea încă din 2013. Avea doar 22 de ani când a primit un job de profesoară de engleză în Japonia. Mai apoi, a prins mai multe posturi pe nave de croazieră, înainte de a ajunge în Antarctica.

Citește și: O româncă a dat lovitura în Italia cu o afacere inedită, după ce a renunțat la jobul în fabrică. „Sper să fiu un exemplu, mai ales pentru femei”

Citește și: Cea mai bătrână persoană din lume, subiect de studiu. Cercetătorii sunt șocați de sănătatea „superbunicii”. Care e secretul longevității?