Când o femeie rămâne însărcinată, în ea se naște un instinct aparte, pe care doar o mamă îl poate avea. De aici începe o cursă continuă de documentare, de învățare. Aici încep deciziile cele mai grele pe care o mamă le poate face pentru binele ei și al copilului ei. Cele 9 luni de sarcină ar trebui să fie pentru orice viitoare mamă ceva unic, magic, o perioadă de poveste. Dar nu se întâmplă mereu asta. Uneori, cele 9 luni de sarcină sunt o cursă contracronometru pentru viață. La asta putem spune că se rezumă și povestea Ioanei, mama unei fetițe operată intrauterin de hidrotorax, când nimeni nu îi mai dădea șanse la viață micuței încă nenăscută.

Ioana a aflat că fetita ei are hidrotorax la un control medical și primul medic care i-a monitorizat sarcina i-a spus că nu are nicio șansă și că cel mai bine este să facă avort. Dar Ioana a crezut în instinctul ce creștea în ea odată cu micuța ei și a refuzat să renunțe la copilul ei. Ea a luptat să caute soluții salvatoare. Și a găsit. Asta se întâmpla acum mai bine de 10 ani.

Cursa pentru găsirea unei soluții care să îi salveze copilul nenăscut

Orice sarcină este unică și nu poți ști niciodată ce se poate petrece în decursul celor 9 luni în care organismul mamei se pregătește pentru a da naștere puiului de om.

Experiența fiecărei viitoare mămici este deosebită în felul ei, cu multe emoții și griji deopotrivă, privind venirea pe lume a bebelușului. Dar se întâmplă uneori să apară și complicații nedorite, situații limită care pun la încercare viitorii părinți. Printr-un astfel de impas a trecut și Ioana împreună cu soțul ei în urmă cu 10 ani, când a aflat că bebelușul lor avea hidrotorax (acumula lichid în cutia toracică), fapt care punea în pericol viața copilului. Povestea Ioanei și a fiicei sale, Larissa, este însă, una cu final fericit.

Mămica s-a documentat în toate părțile posibile la vremea respectivă. Astfel, a aflat la timp despre doctorul Hadi Rahimian și despre munca sa remarcabilă în medicina materno-fetală. La momentul cu pricina, medicul Hadi Rahimian efectua cu succes inclusiv intervenții intrauterine pentru hidrotorax, fiind primul medic obstetrician din țară care efectua astfel de intervenții, un lider și un vizionar în medicina românească.

Există o forță extraordinară în fiecare mamă, care se naște odată cu confirmarea unei sarcini. Instinctul ei este unic și devine far călăuzitor. Apoi începe o nouă etapă de cunoaștere și autocunoaștere, sute de ore de cercetare, studiu și pregătire pentru noua viață. Instinctul ei, completat de această învățare continuă, o ajută să facă alegerile cele mai bune pentru ea și copilul mult dorit. Pentru că MAMA știe când să meargă la medic, știe când ceva este în neregulă, când să ceară sprijinul unei echipe care să creadă în ea și în copilul ei, dincolo de statistici și diagnostice sumbre.

Vestea că fiica ei avea hidrotorax a venit ca un șoc pentru Ioana care era însărcinată în 27 de săptămâni. Medicii i-au spus că este vorba despre o malformație serioasă și că în astfel de cazuri șansele de supraviețuire ale bebelușilor sunt sub 10%. Initial, i-a fost recomandată intreruperea de sarcină, lucru pe care l-a refuzat cu vehemență.

A fost apoi sfătuită să meargă la Viena pentru o intervenție intrauterină.

Domnii doctori (cu experiență mai mare de 20 de ani în domeniul de diagnostic prenatal) ne-au spus că de 15 ani nu au mai întâlnit un asemenea caz, lucru care ne-a demoralizat și mai mult. Singura speranță, să o numim așa, era să plecăm la Viena – își amintește Ioana.

O întâlnire mult așteptată în urma căreia Larissa a primit șansa la viață

Unul dintre lucrurile pe care o mamă le face din secunda în care a aflat că este însărcinată este să se documenteze temeinic pentru noua viață. Cu atât mai mult se activează în ea și instinctul de protejare.

Spre bucuria tuturor, mama Ioanei (bunica Larissei) a aflat de pe internet despre dr. Hadi Rahimian, care mai realizase inclusiv procedura intrauterină de care Ioana și fetița ei aveau mare nevoie. A sunat la Spitalul Băneasa din București ca să afle mai multe detalii, cum poate să intre în legătura cu medicul care îi putea salva copilul.

Spre surprinderea ei a fost contactată imediat chiar de domnul doctor, care în stilul caracteristic a liniștit-o și i-a spus că lucrurile nu sunt atât de sumbre precum i-au fost prezentate. Era foarte adevărat că fetița ei avea hidrotorax, dar pentru acestă problemă medicală exista o soluție. Iar soluția nu era nici renunțarea la sarcină, nici o deplasare la Viena.

O alegere care i-a dat Ioanei superputeri încă nedescoperite

În urma evaluării amănunțite, doctorul Rahimian a decis că nu putea plasa șunțul toracic, astfel încât să dreneze lichidul din cutia toracică în lichidul amniotic. Soluția medicală propusă de medic a fost realizarea mai multor proceduri intrauterine pentru drenarea lichidului. Astfel, au fost realizate 4 intervenții intrauterine, la o distanță de două săptămâni între ele.

Când totul părea să intre pe făgașul normal, micuța Larissa a decis să vină pe lume ceva mai devreme, la 34 de săptămâni de sarcină. Statistic vorbind, nașterea prematură este frecventă în cazul procedurilor și operațiilor intrauterine.

Ioana este una dintre mamele care fac cu adevărat medicina să fie extrordinară

Micuța Larissa a fost intubată în primele 3 zile de viață, dar a avut o evoluție foarte bună ulterior. Ioana a privit-o cu orele și nu se mai sătura să o privească. Ca orice mamă, își dorea nespus să o atingă, dar în același timp îi era teamă ca nu cumva să o rănească.

Medicul neonatolog Mihaela Scheiner își amintește că Ioana “venea la copil și îndrepta mâinile spre incubator, nu lipea mâinile de incubator și nu voia să pună mâna pe copil și nici pe incubator, să nu cumva să facă rău sau să deranjeze. Era impresionantă dorința mamei de a atinge copilul, dar mai ales teama de a-l atinge”.

Larissa a fost externată după 3 săptămâni petrecute în Spitalul Băneasa.

Astăzi, la 10 ani distanță, Larissa este un copil perfect sănătos. Merge la școală, se joacă, râde și își face prieteni. Practică sport de performanță, iar la 7 ani era deja campioană mondială la karate, la categoria ei de vârstă.

Larissa știe foarte bine că doctorul Hadi Rahimian a salvat-o când era în pântecele mamei ei, pentru că nu putea să respire bine. Din când în când, îl vizitează împreună cu mama ei și se bucură fiecare de succesul intervenției.

Există medici și specialiști care își asumă responsabilitatea de a deschide drumuri în medicina românească și există mame care din dragoste pentru copiii lor fac medicina să fie extrordinară. Povestea Ioanei și a Larissei face parte din cea mai frumoasă călătorie de recunoaștere a superputerii mamelor din România.