Vă invităm să aflați povestea unei femei care nu a renunțat ani întregi să spere că în pântece va purta într-o bună zi un copil. Nu doar că n-a renunțat , dar a căutat mai bine de 10 ani de zile soluții în lupta cu infertilitatea. Și a reușit. În pântecele ei au crescut 2 inimioare în oglindă, două fetițe gemene, obținute prin fertilizare in vitro.

Dacă mai sunt femei care se gândesc că FIV-ul este un fel de magie care se întâmplă peste noapte, ei bine nu este deloc așa. Fertilizarea în vitro este o procedură extrem de complexă care ajută un cuplu infertil să aducă pe lume un copil sănătos. Pe cât simplu sună, pe atât de complicat poate fi uneori. E drept, sunt și cupluri norocoase care reușesc să obțină o sarcină din primele încercări, dar și cupluri care încearcă de zeci de ori. Uneori apar surprize. Exact așa cum s-a întâmplat și în cazul Corinei și al soțului ei.

O tânără pe care instinctul de mamă a îndemnat-o să ceară ajutor în locul potrivit

Corina are 37 de ani. Iubește copiii de când se știe, iar visul ei a fost dintotdeauna să aibă o viață înconjurată de mulți copii. Doar că în drumul spre atingerea visului ei, a fost nevoită să facă un ocol de vreo 10 ani.

La doi ani după căsătorie, după ce împreună cu soțul ei a tot încercat să obțină o sarcină, i-a fost clar că ceva nu este în regulă și că există o problemă, pentru că nu putea să rămână însărcinată.

A avut răbdare și și-a spus în sinea ei că la un moment dat se va intampla. Corina are acest noroc că știe să aștepte și are o răbdare ieșită din comun.

Fiecare lucru vine atunci când trebuie să vină, asta este convingerea mea. Poate că acesta a fost și motivul pentru care am avut răbdare, deși am sperat încontinuu că dorința mea și a soțului meu de a deveni părinți, se va împlini! În ultimă instanță am decis amândoi că este necesar să mergem să vedem ce se poate face și dacă putem să primim ajutor medical. După ce am tot căutat înformații, am decis să mergem la Centrul de fertilitate și FIV din cadrul Spitalului Regina Maria, Cluj, își amintește Corina.

Cea mai bună alegere medicală

Pentru Corina și soțul ei a urmat o perioadă de investigații și analize care au stabilit un diagnostic clar, dar și o soluție la diagnostic: fertilizarea in vitro. Corina a urmat toată procedura cu încredere și calm. Mai mult, a înțeles că strategia propusă de medicii care au îngrijit-o este cea mai bună soluție și a urmat-o întocmai. 

Fiecare caz în parte are o soluție personalizată. Totul se stabilește în cadrul echipei multidisciplinare. Fertilizarea in vitro nu este un miracol, ci o procedură medicală riguroasă, care are protocoale și reguli. Scopul este obținerea unei sarcini și nasterea la termen a unui făt unic și sănătos.”, explică dr. Dr. Melihan Bechir, Medic primar Obstetrică – ginecologie cu supraspecializare în Infertilitate și Reproducere Umană Asistată și Embriolog Senior, atestat ESHRE (Societatea Europeană de Reproducere Umană și Embriologie).

Corina a fost sfătuită de echipa medicală să aleagă soluția implantului unui singur embrion. A avut încredere în medicii ei și a acceptat strategia propusă. 

O pacientă extraordinară care își vede visul cu ochii și face ca medicina să fie extraodinară. O sarcină obținută chiar după prima procedură de FIV

De la implantarea embrionului și până la confirmarea sarcinii sunt necesare circa două săptămâni, aceasta fiind așa numita „perioadă de așteptare”. 

Odată realizată procedura de fertilizare in vitro, Corina a decis sa plece într-un loc cu aer curat și liniște, așa că a mers la țară.

Primul test de sarcină pe care l-am făcut, exact atunci când mi s-a recomandat să-l fac, a fost pozitiv! Bucuria a fost fără margini, am trăit-o eu și soțul meu, îmbrățișați și plini de speranță, dar am ales amândoi să rămânem calmi și să avem răbdare până ce vom avea confirmarea clară”, povestește Corina.

Vă povesteam mai devreme că răbdarea e punctul ei forte. Este de fapt o superputere pe care Corina și-a descoperit-o în tot acest răstimp.

La prima ecografie, realizată de conf. univ. dr. Romeo Micu a venit și marea surpriză. Testul de sarcină pozitiv a fost prima, iar acum se confirma nu doar sarcina, ci și faprul că embrionul se divizase spontan și era o certitudine că sarcina Corinei era gemelară, cu o evoluție normal.  

A fost o premieră și pentru noi, pentru că aceasta a fost prima pereche de gemeni univitelini rezultați prin fertilizare in vitro, după implantarea unui singur embrion. O situație specială, care a adus multă bucurie părinților, dar și nouă, echipei medicale. Un caz pe care l-am urmărit cu foarte multă atenție, pentru o evoluție perfectă a sarcinii”, a spus conf. univ. dr. Romeo Micu.

Corina retrăiește cu aceeași emoție prima ecografie. 

Din momentul acela, eu și sotul meu am început o nouă viață”, spune Corina.

Instinctul unei mame este unic și devine far călăuzitor, atât pentru ea, cât și pentru copil. Începe o nouă etapă de cunoaștere și autocunoaștere, sute de ore de cercetare, studiu și pregătire pentru o nouă viață. Instinctul mamei, din momentul în care a rămas însărcinată, completat de această învățare continua, o ajută să facă alegerile cele mai bune pentru ea și copilului mult dorit.

O mamă știe când să meargă la medic, știe când ceva este în neregulă, când să ceară sprijinul unei echipe care să creadă în ea și în copilul ei, dincolo de statistici și diagnostice sumbre.

Pas cu pas spre o întâlnirea cu două inimi în oglindă

S-a dovedit la ecografia morfofuncțională că este o sarcină gemelară, monocorială, biamniotică, ceea ce înseamna că erau doi saci amniotici și o singură placenta. O surpriză, dar în egală măsură o responsabilitate mult mai mare pentru echipa medicală, pentru că o sarcină gemelară implică o serie de riscuri pe care trebuie să le prevenim sau să le anticipăm. Dar, dacă luăm în calcul finalul, care a fost unul perfect, cu venirea pe lume a doi copii sănătoși, atunci avem certitudinea că toată lumea și-a făcut treaba perfect”, explică conf. univ. dr. Romeo Micu.

Corina a povestit că s-a simțit foarte bine în timpul sarcinii. Își amintește cu emoție momentul în care a simțit primele mișcări intrauterine, la început ca o zbatere de fluture, apoi din ce in ce mai intens. Sunt amintiri care îi vor rămâne întipărite în minte și în corp pentru totdeauna.

Pentru Corina, nașterea a fost „cea mai fericita zi din viață”, mai ales că se realiza una dintre dorințele arzătoare ale soților Tamaș. Finalul poveștii medicale vine cu o dublă împlinire, fiindcă nu se gândeau că în urma unei procedure de FIV se vor bucura de doi copii. Acest lucru a venit ca un fel de compensație pentru toată răbdarea pe care au avut-o împreună de-a lungul timpului.  

„Fetele mele sunt perfecte! Sunt pline de vitalitate, se dezvoltă perfect, sunt foarte cuminți și sunt lumina vieții noastre, a mea și a tatălui lor. Suntem doi părinți fericiți, o familie împlinită, iar eu mă simt perfect în rolul de mamă și soție”, mai spune Corina, cu tot zâmbetul pe buze. 

Există medici și specialiști care își asumă responsabilitatea de a deschide drumuri în medicina românească și există mame care din dragoste pentru copiii lor fac medicina să fie extrordinară. Povestea Corinei și a fetițelor ei face parte din cea mai frumoasă călătorie de recunoaștere a superputerii mamelor din România.

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA celebrează forța extraordinară care exista în fiecare mamă și care se naște odată cu visul ei să aibă un copil. Sub deviza Mamele fac medicina să fie extraordinară, campania de recunoaștere a superputerii mamelor din România inițiată de REGINA MARIA își propune să aducă în prim-plan poveștile unor femei care, prin instinctul lor, completat de multă învățare, au ales să caute soluții și să reușească, în final, să devină mame, chiar și atunci când drumul parea lung și anevoios, cu multe provocări medicale.