În momentul în care o femeie dorește să devină mamă, în interiorul ei ceva se schimbă pentru totdeauna, instinctul o face să aibă superputeri despre care nici ea nu știa că le are. Sună ca o poveste cu eroi din benzi desenate ori din filmele Disney, însă realitatea este că a fi mamă este un act înălțător, ce ne înzestrează cu forțe nebănuite, indiferent de cum ne este drumul în această călătorie.

Pare că nu este nici un lucru pe care o femeie care urmează să devină mamă nu îl poate face cu un grad de succes greu de imaginat. Și așa ar trebui să fie, căci o sarcină poate fi o bucurie, o experiență uluitoare. Dar nu e mereu așa. Uneori, visul unei femei de a fi mamă înseamnă parcurgerea unui traseu lung și complicat.

O mamă știe când să meargă la medic, știe când ceva este în neregulă, când să ceară sprijinul unei echipe care să creadă în ea și în copilul ei, dincolo de statistici și diagnostice sumbre.

Există o forță extraordinară în fiecare mamă, care se naște odată cu confirmarea unei sarcini. Instinctul ei este unic și devine far călăuzitor. Apoi începe o nouă etapă de cunoaștere și autocunoaștere, sute de ore de cercetare, studiu și pregătire pentru noua viață. Instinctul ei, completat de această învățare continuă, o ajută să facă alegerile cele mai bune pentru ea și copilul mult dorit. Pentru că MAMA știe când să meargă la medic, știe când ceva este în neregulă, când să ceară sprijinul unei echipe care să creadă în ea și în copilul ei, dincolo de statistici și diagnostice sumbre.

Povestea Alexandrei confirmă întocmai gândurile scrise mai sus. Alexandra a născut în pandemie un copil prematur, la doar 28 de săptămâni, care ulterior a dezvoltat absolut toate complicațiile pe care un prematur le poate face, ajungând la doar 2% șanse de supraviețuire.

Când instinctul mamei și puterea ei de a avea încredere în alegerile pe care le face, învinge cele mai sumbre prezumții de supraviețuire a copilului său

Până în săptămâna 28 de sarcină, Alexandra a avut un parcurs ușor, nimic nu ar fi putut anticipa turnura pe care a luat-o situația când, în urma unui control de rutină, medicul ginecolog Hadi Rahimian care îi monitoriza sarcina a descoperit că inima bebelușului bătea mult prea repede, lucru care îi punea în pericol viața. Cezariana de urgență era singura soluție, doar că plămânii micuțului nu avuseseră timp să se dezvolte suficient. David a fost intubat imediat, având nevoie de îngrijire complexă în secția de terapie intensive neonatală a Spitalului Băneasa.

Complet nepregătită fizic și psihic, pentru că nu s-a așteptat nicio clipă ca va naste mai devreme de termen, Alexandra a găsit sprijinul de care avea nevoie pentru a face față situației, în iubirea și curajul soțului, dar și în grija și prefesionalismul personalului medical. Văzându-si micuțil în incubator, atât de mic, plin de fire și tuburi se simtea “foarte vulnerabilă și neputincioasă”, dar în același timp simțea “o putere imensă” că ar putea face orice pentru el. Acea superputere imensă pe care o simțea, și-a dat seama ulterior că este instinctul de mamă care a ghidat-o să facă cea mai bună alegere din punct de vedere medical pentru puiul ei.

Cea mai înțeleaptă alegere pentru a salva viața lui David

David și-a început viața luând nota 3 la naștere. Cântărind doar 1680 de grame la naștere și având o stare de sănătate gravă, șansele lui de supraviețuire nu depășeau 2%.

Mama lui David a simțit constant că a făcut cea mai bună alegere în alegerea locului în care să-și aducă fiul pe lume, pentru că alături de ei în lupta pentrru supraviețuire a copilului, cu aceeași credință, putere și implicare au fost medicii si asistentele de la Spitalul Băneasa.

Doamna Bontic, să știți că noi avem grijă de el ca și cum ar fi copilul nostru.”, i-a spus în primele zile de după naștere medicul neonatolog Cătălina Iordan.

Multiplele afecțiuni cu care s-a născut David au pus la grea încercare abilitățile echipei de neonatologie, însă aceștia nu au încetat nicio clipă să caute soluțiile potrivite pntru a-i salva viata.

O căutare continuuă de soluții pentru a-i salva viața lui David

Starea de sănătate a lui David s-a deteriorat semnificativ, cu toate că îngrijirile pe care le-a primit sunt demne de filmele science fiction. La o lună și jumătate de viață, părinții lui David, împreună cu echipa medical s-au văzut puși în fața unei situații cruciale – decizia care a făcut diferența între viață și moarte.

După zile și nopți întregi de documentare și căutarea înțelegerii situației medicale în care se afla David, părinților micuțului le-au fost prezentate rezultatele extraordinare obținute de echipa medical, cu ajutorul terapiei cu celule stem, în cazul unui alt băiețel salvat în 2020. Au acceptat pe loc propunerea de a încerca și această ultimă soluție.

Din fericire, mama lui David a avut instinctul și inspirația ca la naștere să recolteze celule stem. Instinctul de mamă a ajutat-o pe Alexandra să aleagă ce a fost mai bine pentru copilul ei.

Terapia revoluționară cu celule stem a dat roade, iar David a fost salvat. Acum se bucură de o viață normală așa cum trebuie să facp orice copil de doi anișori.

Când îți spune cineva că poate să îi mai dea o șansă copilului tău, nu ai cum să spui nu.“, povestește acum Alexandra.

Terapia cu cellule stem a fost posibilă pentru că același medic mai parcusese o dată același drum. Specialiștii biologi din cadrul Băncii de Celule Stem Regina Maria au recoltat celule stem mezenhimale, obtinând în laborator 20 de milioane de celule salvatoare care i-au fost administrate în doua doze micuțului. După numai 2 săptămâni de la începerea tratamentului cu celule stem, David nu a mai avut nevoie de ventilație mecanică. Acum putea să respire singur, la fel și Alexandra, mama lui.

Dr. Dana Zaciu, medic primar neonatolog, șefa Secției de Terapie Intensivă Neonatală (TINN) din Spitalul Băneasa și doctorul în biologie Magda Dulugiac, managerul Laboratorului Băncii Centrale de Celule Stem REGINA MARIA au făcut tot ceea ce era omenește posibil pentru micuțul David.

Sunt foarte multe lecții pe care si noi, medicii, le învățăm de la pacientele noastre. Fiecare mamă ne învață că vulnerabilitea, fragilitatea și hotărârea înseamnă putere. Puterea de a continua și de a găsi speranța si solutii, chiar si în fața celor mai dificile diagnostice, pentru ele sau copiii lor. Puterea mamelor este extraordinara, povesteștedr Dana Zaciu,Sef Sectie Terapie Intensiva Neonatala, încadrul Spitalului Regina Maria Băneasa, unul dintre cei mai titrați neonatologi din România, prin mâinile căreia au trecut cazuri extrem de grele de nou născuți prematur sau cu afectiuni complexe care le limitau sansele la supravietuire , dar care au reușit datorita increderiii mamelor și a profesionalismului echipei medicale.

David l-a învins pe Goliath după 101 de zile petrecute la terapie intensivă. David a plecat acasă în brațele părinților lui. Pe 25 septembrie 2022 David a împlinit 2 ani și este un copil plin de energie și vesel.

Mama lui David a făcut medicina să fie extraordinară

Spitalul Băneasa este locul unde mama lui David a făcut ca medicina să fie extrordinară. Alexandra a ales cu bună știință să își aducă copilul pe lume în locul unde sarcina i-a fost monitorizat, fiul salvat și locul unde și-a descoperit superputeri pe care nu știa că le are și pe care nici nu și-ar fi imaginat că le poate avea. Instinct, alegeri grele cu rezultate extraordinare, căutări continue, încredere și speranță. Spitalul Băneasa este singura maternitate din România unde nou-născuții prematuri beneficiază de tratamentul cu celule stem mezenchimale din cordonul ombilical.

Există medici și specialiștii care își asumă responsabilitatea de a deschide drumuri în medicina românească și există mame care din dragoste pentru copiii lor fac medicina să fie extrordinară. Povestea Alexandrei și a fiului ei, David, este începutul unei frumoase călătorii de recunoaștere a superputerii mamelor din România.

În luna martie, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA celebrează forța extraordinară care exista în fiecare mamă și care se naște odată cu visul ei sa aiba un copil. Sub deviza Mamele fac medicina să fie extraordinară, campania de recunoaștere a superputerii mamelor din România inițiată de REGINA MARIA își propune să aducă în prim plan poveștile unor femei care, prin instinctul lor, completat de multa invatare, au ales sa caute solutii si sa reuseasca, in final, sa devina mame, chiar și atunci când drumul parea lung si anevoios, cu multe provocari medicale.