Cum este mai sănătos – spanacul crud sau gătit

Fiecare dintre noi avem nevoie de legume în alimentație pentru beneficiile și proprietățile lor.

O dietă echilibrată trebuie să conțină și legume crude, căci ele ne furnizează vitaminele, mineralele, fibrele și enzimele de care avem nevoie.

Sunt persoane care au adoptat dieta raw, astfel că acestea consumă multe legume, vegetale, fructe în stare crudă.

Acestea, dar și persoanele care suferă de anumite afecțiuni ar trebui să fie mai atente la alimentele pe care le consumă crude.

Cum este mai sănătos să mănânci spanacul, crud sau gătit?

Spanacul crud

Anumite legume crude consumate frecvent conțin substanțe toxice care poft face rău organismului, sunt mai greu de digerat.

Unele dintre ele, precum este și spanacul, ar trebui consumat în stare crudă numai în cantități moderate pentru a nu deveni periculos.

Spanacul crud conține niște compuși denumiți oxalați ce interferează cu absorbția calciului în sânge.

Consumând mult spanac crud poți ajunge la un deficit de calciu, dar și depuneri de oxalați la rinichi.

Odată ce ai avut pietre la rinichi ar trebui să consumi cu precauție alimentele bogate în oxalați.

Spanacul crud conține acid uric astfel că ar trebui consumat mai rar de către cei hiperuremici sau cu litiază urică.

Mai conține și oxalați de potasiu și calciu care pot provoca inflamații gastrice și intestinale, boli hepatice.

Spanacul crud conține și iod, iar datorită substanței numite saponină din compoziție, iodul este rapid absorbit de către organism.

În cazul persoanelor cu hipertiroidism, spanacul crud ar trebui consumat cu precauție sau după o schemă stabilită cu medicul endocrinolog.

Cruciferele ar trebui gătite înainte de a fi consumate, în cazul de hipertiroidism.

Cum este mai sănătos să mănânci spanacul crud sau gătit?

Spanacul gătit

Dacă în timpul preparării spanacul nu mai este verde ci are o culoare spre galben nu ar mai trebui consumat, căci este dăunător.

Gătit, spanacul are mai mult betacaroten decât crud, iar acest antioxidant ajută în prevenirea bolilor cardiovasculare și al cancerului pulmonar.

Spanacul gătit are mai multă luteină decât crud și previne cataracta și degenerscența maculară.

Prin gătire, spanacul are o cantitate reducsă de acizi oxalici.

Spanacul gătit are mai mult magneziu și fier decât cel în stare crudă.

Spanacul poate fi gătit după metoda tradițională sau la aburi, varianta finală permițând nutrienților să rămână în legumă.

Apa în care a fiert ar trebui aruncată.

Spanac proprietăți

Spanacul este bogat în vitaminele A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic; minerale: sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier; clorofila, aminoacizi, lipide, protide, glucide, mucilagii.

Spanacul mai poate fi consumat sub formă de suc ca vitaminizant și antioxidant, în salate, omlete, cataplasme pentru arsuri.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto