Iată pricipalele beneficii ale consumului de citrice

Sunt o sursă bogată de fibre

E recomandat ca femeile să consume aproximativ 25 de grame de fibre pe zi, iar citricele pot ajuta la atingerea acestui prag. O portocală oferă până la 2,3 grame de fibre, iar o mandarină are 1,6 grame. În plus, două treimi dintre fibrele din citrice sunt solubile, ceea ce ajută la scăderea colesterolului și reglează nivelul glucozei din sânge. Citricele asigură senzația de sațietate și ajută sistemul digestiv.

Sunt bune pentru sănătatea inimii

Citricele conțin flavonoide, compuși care ajută la menținerea sănătății inimii. Studiile au arătat că grepfrutul roșu, o sursă bogată de antioxidanți, ajută la scăderea nivelului de „colesterol rău“ – LDL – și al trigliceridelor. De asemenea, vitamina C a fost asociată cu scăderea riscului de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.

Au un indice glicemic scăzut

Datorită acestui fapt, citricele nu contribuie la creșterea bruscă a nivelului de zahăr din sânge, cum fac alte alimente, precum stafidele, covrigii sau băuturile energizante. Glucoza din citrice este este absorbită încet și oferă energie pe termen mai lung.

Ajută la prevenirea și tratatea răcelilor

Doza de vitamina C din citrice ajută la diminuarea efectelor răcelii, ba chiar le poate preveni sau scurta.

Sunt o bună sursă de potasiu

Când spui potasiu, te gândești cel mai probabil la banane, dar citricele sunt, de asemenea, o sursă bogată în acest mineral, important în reglarea fluidelor din corp, a echilibrului de minerale și la contracția musculară. Potasiul reglează efectele consumului de sare prin aportul la eliminarea excesului de sodiu din organism. Consumul de citrice diminuează riscul de atac cerebral și de dezvoltare de boli cardiovasculare.

Ajută la hidratare

Ca și castraveții, pepenele și roșiile, citricele au un conținut ridicat de apă (portocalele au 87%, iar grepfrutul are 88%). Hidratarea organismului menține buna funcționare a acestuia și, în plus, citricele cu conținut mare de apă oferă senzația de sațietate și au conținut scăzut de calorii. Cantitatea recomandată de apă pe zi, pentru femei, este de aproximativ 2,5 litri.

Alte beneficii ale consumului de citrice: ajută la absorbția de către organism a altor nutrienți și mențin elasticitatea și sănătatea pielii.

 

Opinia specialistului

diana porumb nutritionist

Diana Porumb, nutriționist, dietetician (dianaporumb.com)

„Dintre citrice, lămâia și lime-ul sunt cele mai indicateׅ“

Consumul de citrice are beneficii recunoscute, dar și câteva atenționări speciale. Dintre citrice, lămâia și lime-ul sunt cele mai indicate, datorită aportului crescut de vitamina C și a conținutului scăzut de carbohidrați. Pentru a crește rata de absorbție a fierului din alimente, este indicat să stropim carnea roșie și legumele sau frunzele bogate în fier cu suc de lămâie. Atenționările speciale vizează consumul cojii, în care se concentrează toate pesticidele cu care fructele au fost stropite, deci optați pentru citrice organice. O altă atenționare vizează obiceiul de a consuma fresh de citrice – de fapt, beneficiile se află în pulpă, nu în suc, acesta conținând o cantitate mare de fructoză.

Foto: Shutterstock