Stejarul Mamvri trebuie să fie bătrân de peste 5000 de ani, după cum o arată poveștile biblice, dar și rămășițele lui care abia se țin în suportul de fier cu care este protejat. Cu siguranță a fost un copac falnic în vremurile lui Avraam, dacă l-a ales în mod deosebit drept loc pentru adăpostul familiei sale.

Acum câteva mii de ani, ținutul Canaan, unde se află stejarul Mamvri nu era nici pe departe stepa aridă din zilele noastre. Era un loc ocrotit cu păduri și vegetație bogată. Stejarul cu pricina se afla în Hebron, oraș situat azi în Cisiordania, la numai 35 de kilometri de Ierusalim. În vremurile lui Avraam, locurile acestea erau disputate între evrei și alte triburi călătoare, dar bătrânul Avraam și-a așezat aici corturile și turmele sale de oi și aici și-a întemeiat familia.

Avraam a primit Sfânta Treime la stejarul Mamvri

Povestea biblică spune că, aflat deja la acest stejar, unde găsise și apă pentru turmele sale, Avraam ar fi avut mai multe vise în care l-a auzit pe Dumnezeu și apoi a primit vizita Sfintei Treimi.

Biblia spune că cei trei îngeri au fost primiți și ospătați cu mare cinste de Avraam și de soția lui, Sara, fără ca aceștia să știe cu adevărat care era natura lor divină. Iar unul dintre îngeri i-a profețit lui Avraam că, peste un an, va avea un fiu, chiar dacă el și soția lui erau prea bătrâni pentru a mai zămisli. Fără să aibă cea mai mică bănuială, Avraam l-a avut în fața sa, la masă, pe însuși Dumnezeu, Domnul Savaot, așa cum îi spuneau evreii în vechime.

După ce au înnoptat în corturile lui Avraam, a doua zi îngerii au plecat spre Sodoma și Gomora. După vizita lor, Avraam a cumpărat întreaga moșie din jurul stejarului, precum și un loc de înmormântare. Conform Vechiului Testament, în acest loc sunt îngropați Avraam și Sara, Isaac și Rebeca și mulți alți urmași ai lor.

Vechimea stejarului este disputată azi

Conform unor studii recente, trunchiul uscat al stejarului pe care îl vedem azi nu ar avea mai mult de 850 – 900 de ani. Mulți credincioși susțin că acesta și toți stejarii care au crescut aici în ultimele secole ar fi ieșit din rădăcinile copacului biblic care a trăit acum 5000 de ani.

Locul a fost venerat de evrei din cele mai vechi timpuri. Lângă stejar se afla un izvor cu apă bună și un altar pe care Avraam îl ridicase întru cinstirea Domnului. Regele Irod a împrejmuit zona cu ziduri de piatră.

Mulți evrei veneau în pelerinaj și cinsteau aceste locuri, dar au fost și perioade în care lăcașul de cult al lui Avraam a fost transformat în templu păgân. În jurul lui se făcea negoț, se adunau tot felul de negustori, să țineau târguri și petreceri câmpenești idolatre. Și tot aici au fost vânduți evreii ca sclavi în perioadele în care ținuturile lor s-au aflat sub ocupația romană.

Biserica Închinării, ridicată de Sf Împărăteasă Elena

În timpul luptelor cu romanii, construcțiile de la stejarul Mamvri au fost distruse. Câteva sute de ani mai târziu, când Împărăteasa Elena caută vestigiile din vremea lui Iisus, ea ridică aici o biserică impozantă din piatră numită Biserica Închinării. În pridvorul bisericii, a fost captat izvorul lui Avraam.

Dar nici bazilica Împărătesei Elena nu a rezistat timpului. Ea a fost dărâmată, alți împărați romani creștini construind aici lăcașuri de cult care au ajuns și ele ruine. Multă vreme, locul în care au fost corturile lui Avraam a rămas drept o grădină sălbatică, în mijlocul căreia se afla scheletul uscat al unui copac falnic.

În anul 1868, arhimandritul rus Antonin Kapustin a cumpărat grădina și a ridicat în apropiere mănăstirea rusească Sfânta Treime, pe care o putem vizita și azi.