Calendarul ortodox abundă în sărbători ale sfinților cu numele Ioan. Însă e bine să știm că nu este vorba despre unul și același, ci despre sfinți diferiți, fiecare reprezentând câte un pilon important al credinței creștine. Dintre Ioan Botezătorul, Ioan Gură de Aur și Ioan Teologul, cel din urmă este celebrat pe 8 mai.

El este ultimul dintre Cei Patru Evangheliști autori ai Noului Testament, inclusiv al Apocalipsei. Se știe despre el că a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Iar cel mai mare predicator al tuturor timpurilor, Sfântul Ioan Gură de Aur, a zugrăvit în cuvinte o adevărată icoană a lui: „Sfântul Ioan Evanghelistul, mult iubit de Hristos, coloana întregii Biserici, un om care ține cheile cerului, care și-a atins buzele sale de Patimile Mântuitorului, care a fost botezat cu botezul Său și s-a sprijinit pe inima Sa cu o totală odihnă, iată cine ne cheamă să-l ascultăm prin Evanghelia sa”.

Sfântul Pavel îl considera unul din cei trei apostoli stâlpi ai Bisericii. A rămas cunoscut pentru propovăduirea poruncii Domnului „Fiilor, iubiți-vă unul pe altul!”, cel care a arătat că „Dumnezeu este iubire”, că „în Hristos e lumina și lumina e viața”.

Sfântul Apostol și Evanghelist loan Teologul a pătimit pentru oameni

Scrierile religioase spun că ar fi fost pescar, într-un sat de pe teritoriul Israelului de azi, fiu al lui Zevedei și al Salomeei, presupusă soră sau verișoară a Preasfintei Fecioare Maria, fratele lui Iacob. Provenea dintr-o familie destul de înstărită, care l-a slujit pe Mântuitor cu averea sa.

Dintre toți apostolii, cei mai apropiați lui Iisus i-au fost Andrei, Petru, Iacob și Ioan. Ei au asistat la învierea fiicei lui Iair, la Schimbarea la Față, la crucificarea lui Iisus, la Pogorârea Sfântului Duh. Dar, dintre aceștia, ucenicul pe care-l iubea Fiul lui Dumnezeu era Ioan Evanghelistul, pentru căldura lui sufletească, devotament și entuziasm.

A fost misionar și, pentru că nu s-a supus credinței păgâne, a fost arestat, dus din Efes la Roma și supus unor chinuri groaznice, fiind scufundat în ulei încins. Există și azi, în acel loc, lângă Porta Latina, Biserica „Oratoriul Sfântului Ioan în ulei”. A ajuns în exil, pe insula Patmos din Grecia, unde a și scris Apocalipsa în anul 95, iar după moartea împăratului Domițian, cel care l-a asuprit, a revenit la Efes, unde a scris Evanghelia, în jurul anului 100.

A trecut la cele veșnice la peste un secol de viață. Atunci, simțind că i se apropie sfârșitul, și-a pus ucenicii să-l îngroape de viu. Ulterior, trupul său nu a mai fost găsit acolo. Și există credința că, la 8 mai, an de an, din mormânt se ridică un praf vindecător de boli. Peștera de pe insula Ptmos, unde a scris Apocalipsa este azi Mânăstirea Sfântului Ioan Teologul.

Citește și: Rugăciunea pentru ajutor la examene este grabnic ajutătoare

Citește și: Rugăciunea de dimineață – Cum să te rogi și ce rugăciuni să spui când te trezești

Citește și: Rugăciunea de duminică – Ce rugăciune să rostești duminica să scapi de orice rău