Numerele 1 sau 2 au magia și fascinația lor, legate de unicitate, divinitate, eul interior, respectiv dualitate, unitate și putere. Dar numărul 12 a fost dintotdeauna încărcat cu valențe mult mai puternice. În concepția numerologilor și astronomilor din vechime, 12 era un număr divin, un număr cu puteri sporite, care însemna totodată începutul (1) și finalitatea (2).

Misterele timpului și numărul 12

Înainte de toate, puține sunt numerele rare care se pot diviza în atât de multe subunități precum 12. Numărul 12 poate fi împărțit în jumătăți, sferturi, treimi, șesimi și doisprezecimi, ceea ce explică de ce a fost ales drept etalon al împărțirii timpului. Multiplii lui 12 sunt folosiți pentru exprimarea timpului, dar și a spațiului.

Avem 12 luni într-un an, 12 zodii pe zodiac, 12 × 2 ore într-o zi, 12 Luni pline într-un an (cu mici variații) și 12 ani timpul în care Jupiter își parcurge drumul în jurul Soarelui. Avem 12 ore zi lumină și 60 de minute într-o oră, 60 de minute care se împart perfect la 12.

Zodiacul, o veche modalitate de împărțire a timpului

Calendarele vechi se bazau pe mersul astrelor, iar zodiacul sub formă de roată sau de cerc a fost la începuturile sale o formă de împărțire a timpului. De aceea, zodiacul de azi are 12 zodii, atât în cultura europeană, cât și în cultura asiatică.

În astrologia chineză, ciclurile zodiacului cuprind câte 12 ani. Fiecare zodie din zodiacul chinezesc guvernează timp de un an și are nevoie de 12 ani pentru a reveni la putere. Zodiacul, care a fost dintotdeauna reprezentat printr-un cerc, are 360 de grade, ceea ce matematic vorbind înseamnă 3×12×10. Iar cercul este un simbol al puterii, al întregului, al unității și al divinității, astfel că și numărul 12 a ajuns să reprezinte divinitatea și să fie folosit în legătură cu diverse concepte religioase în mai multe culturi ale lumii.

Numărul 12 și religiile lumii

În mitologia greacă, Panteonul avea 12 zei mari și puternici care au preluat conducerea după cei 12 titani înfrânți de Zeus. În hinduism, zeul soare are 12 nume, iar zeul Shiva are 12 simboluri prin care este reprezentat în diverse temple din India. De asemenea, chakra inimii, cea mai puternică dintre toate, are 12 petale și ea este cea care transmite fluxul de energie din centrul organismului către toate celelalte zone. În vechile culturi nordice, zeul norvegian Odin avea 12 fii, iar regele Arthur a învins 12 lideri saxoni puternici pentru a prelua puterea în regat.

Semnificația numărului 12 în Biblie

Influențată de credințele vechi și simbolistica puternică pe care numărul 12 deja o avea în matematică și astronomie, credința creștină a preluat și ea acest număr considerat, poate, cel mai important. Iisus Hristos a mers prima dată la templu la vârsta de 12 ani și a uimit preoții de acolo cu profunzimea gândirii lui. Când a început să predice legea cea nouă, a chemat lângă sine 12 apostoli, care au pus bazele creștinismului după ce Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri.

De-a lungul vieții lui Iisus, numărul 12 mai apare de multe ori. El a vorbit evreilor despre cele 12 scaune pe care vor sta 12 judecători și vor judeca cele 12 seminții. Când oamenii erau înfometați, Iisus s-a rugat pentru pâine și firimiturile care au rămas de la ospăț au umplut 12 coșuri, să le țină de foame mai târziu. Tot numărul 12 apare și în pilda tămăduirii, când Iisus vindecă o femeie care sângera de 12 ani, în timp ce mergea spre casa unei tinere de 12 ani care era pe moarte.

Tot 12 reprezintă și momentele de pe Drumul Crucii, căci Iisus a căzut sub povara grea a crucii masive din lemn de 12 ori. Iar numărul Evangheliilor este tot 12, ele reprezentând stâlpii credinței.

Numărul cu valențe divine

Datorită legăturii lui strânse cu Biblia și cu începuturile creștinismului, dar și cu Apocalipsa, despre care se vorbește în cea de a 12-a carte, acest număr a căpătat în istorie o mulțime de semnificații mistice. În astrologie, 12 este asociat cu ultima zodie și anume zodia Peștilor, zodia care are cele mai multe legături și conexiuni misterioase cu divinitatea. Ultima zodie a reprezentat din timpuri vechi un prag între lumea muritorilor și universul divin al zeilor. Ulterior, zodia Peștilor a fost asociată cu religia creștină reprezentată la începuturi prin semnul unui pește.

Format din 1 care semnifică unicitatea și întregul și din 2 care semnifică natura completă a firii, numărul 12 adună în el toate valențele puterii divine și era considerat de către mistici numărul lui Dumnezeu. Pentru că numai Dumnezeu unul și atoateputernic putea să fie deopotrivă 1 și 2: unic, irepetabil, complet.