Când pică Bunavestire sau Blagoveștenia

Bunavestire este o sărbătoare creștin-ortodoxă care este sărbătorită în fiecare an la dată fixă, mai exact pe 25 martie.
Această sărbătoare este foarte importantă pentru credincioși, deoarece marchează momentul în care Arhanghelul Gabriel i-a vestit Fecioarei Maria că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.

Semnificația zilei de Bunavestire

În credința ortodoxă, Bunavestire mai este cunoscută și cu numele de Anunțarea. Potrivit tradiției creștine, în ziua de 25 martie, Fecioara Maria se ruga în camera ei când a fost vizitată de Arhanghelul Gabriel. Acesta i-a vestit că ea va naște pe Fiul lui Dumnezeu și că va fi numit Iisus. Maria a acceptat vestea cu umilință și s-a supus voii lui Dumnezeu.

Bunavestire este o sărbătoare care are o semnificație foarte importantă pentru creștini. Ea marchează momentul în care s-a împlinit o promisiune făcută de Dumnezeu încă de la începutul timpurilor. Prin nașterea lui Iisus Hristos, Dumnezeu a trimis pe pământ un salvator care avea să răscumpere păcatele omenirii.

De-a lungul timpului, Bunavestirea a fost sărbătorită cu mult fast și bucurie în întreaga lume creștină. În România, această sărbătoare este una dintre cele mai importante din calendarul creștin și este marcată printr-o serie de tradiții și obiceiuri.

În biserici, se oficiază slujba Sfintei Liturghii și se citesc pasaje din Sfânta Scriptură care fac referire la momentul Bunavestirii. De asemenea, se cântă colinde specifice acestei sărbători.

Unde a avut loc Bunavestire

Atât la ortodocși, cât și la catolici, Bunavestire se crede că ar fi avut loc în Nazaret, însă locația exactă diferă.

Bunavestirea este o sărbătoare care ne amintește de importanța credinței și a umilinței. Fecioara Maria ne-a arătat că trebuie să ne supunem voii lui Dumnezeu și să ne deschidem inimile pentru a primi harul divin.

Totodată, Bunavestire este sărbătoarea care ne amintește de momentul în care s-a împlinit promisiunea lui Dumnezeu de a trimite un salvator pe pământ. Ea ne îndeamnă să fim umili și să ne deschidem inimile pentru a primi harul divin și ne oferă ocazia să ne reînnoim credința și să ne apropiem de Dumnezeu.

În această zi, ne aducem aminte de jertfa și iubirea lui Dumnezeu față de omenire și ne angajăm să trăim în armonie cu învățăturile sale.

Prin sărbătorirea Bunavestirii, ne reamintim de importanța tradițiilor și a valorilor noastre spirituale și culturale. Este o ocazie de a petrece timp alături de familie și prieteni, de a împărtăși bucuria și binecuvântările acestei sărbători.

Totodată, Bunavestire este ultima mare săbătoare cu cruce roșie, ce precede Duminica Floriilor.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Bunavestire

Una dintre cele mai cunoscute tradiții de Blagoveștenie este legată de consumul de pește. De altfel, Bunavestire este una dintre puținele dezlegări la peste din postul Paștelui.

Astfel, se spune că de Blagoveștenie este bine să mănânci peste, ca să îți fie anul la fel de ușor cum alunecă peștele prin apă.

În unele zone, femeile se spală pe față cu rouă pentru a-și păstra frumusețea și tineretea. De asemenea, se obișnuiește să se facă curățenie în casă cu o zi înainte, în anticiparea acestei zile.

În credința populară, ziua de Blagoveștenie se mai numește și Ziua Cucului. Acest nume e dat de faptul că în preajma acestei zile se aude pentru prima dată cântând cucul.

Legat de prima cântare a cucului există numeroase superstiții. În unele zone, se spune că dacă auzi cucul cântând din partea dreaptă, vei avea noroc în acel an. Dacă însă auzi cucul cântând în spate sau în stânga, e semn rău.

Tot legat de cântecul cucului, mai există o superstiție care spune că dacă auzi cucul cântând doar o dată, este semn rău.

Dacă, în schimb, ești necăsătorit, trebuie să asculți numărul de cântări ale cucului. Numărul de cântări ale cucului va fi același cu numărul de ani care vor mai trece până la însurătoare sau măritiș.

În ziua de Blagoveștenie, nu e recomandat să te cerți. Se spune că dacă te cerți în această zi, îți va merge rău tot restul anului.

O altă superstiție de Bunavestire spune că această zi nu trebuie să te prindă flămând sau fără bani în buzunar.

În unele zone, se mai practică obiceiul „tămâierii”, prin care se aprinde tămâie și se dă cu ea în casă sau în curte pentru a curăța casa de duhurile rele. De asemenea, se spune că în această zi se întâlnesc toate apele, iar cine se spală în această apă va fi sănătos și fericit în tot anul.

În zona de nord a țării, în Bucovina nu se lasă să cadă cloșca, pentru că există superstiția că ar putea ieși pui cu 2 capete.

Un alt obicei este cel al amenințării copacilor cu toporul. În unele regiuni, gospodarii ies în livezi și amenință pomii fructiferi cu toporul, pentru ca ei să dea roade bune. Tot în cadrul acestui obicei, copacii se stropesc cu țuică, ca să rodească.

Rugăciune către Dumnezeu, de Bunăvestire

Doamne, Dumnezeule, Atotţiitorule,
Cel Care ai binevoit ca Fiul Tău Cel Unul-Născut
Să Se întrupeze dintr-o femeie neispitită de nuntă
Și să Se facă om pentru a noastră mântuire, Cel Care ai trimis totodată şi pe Gavriil, Arhanghelul Tău,
Spre a binevesti zămislirea Ta cea fără de sămânţă Sfintei Fecioare Maria,
Mai înainte de veci rânduită drept locaş al acestei Taine înfricoşătoare,
Dinainte-cunoscută Ţie şi Cuvântului Celui dimpreună-veşnic cu Tine;
Tu însuţi, pentru rugaciunile ei si ale tuturor Sfinţilor Tăi,
Binevesteşte sufletelor noastre prin Harul Tău iertarea păcatelor şi bucuria cea de neînstrăinat;
Binecuvântează poporul Tău cu pace; dă-ne să cunoaştem calea pe care, păşind, vom plăcea bunătăţii Tale, şi ne călăuzeşte spre a Ta Împărăţie cerească.

Cu îndurările Hristosului Tău, cu Care eşti binecuvântat,
Împreună cu Preasfântul şi Bunul şi de-Viaţă-tacătorul Tău Duh,
Acum şi pururea şi în vecii vecilor,
Amin!