Creștinii știu că agheasma mică este de mare ajutor în casă în vremurile mai grele ale familiei. Când sunt copiii bolnavi, când te apasă grijile, când ai sufletul greu, este bine să te rogi dimineața devreme la răsărit, să iei o bucată de anafură și o linguriță de agheasmă mică.

Spre deosebire de agheasma mare, care se sfințește de Bobotează, pe 6 ianuarie, agheasma mică se sfințește în mai multe rânduri de-a lungul anului. Dar agheasma mică pregătită de preoți în Săptămâna Luminată are har tămăduitor și este prețuită de credincioși.

Izvorul Tămăduirii și agheasma mică

În prima vineri după Paști se prăznuiește Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului și miracolelor binecuvântate pe care ea le-a făcut adesea pentru cei sărmani și suferinzi.

Cu ocazia acestei sărbători, preoții sfințesc apele, izvoarele și fântânile și pregătesc agheasma mică pe care o împart apoi credincioșilor.

Cum se deosebesc agheasma mare de agheasma mică

Dacă agheasma mare se ia dimineața pe stomacul gol doar în primele opt zile după Bobotează, agheasma mică se poate lua oricând și oricât de mult timp. Este important să fie ținută într-o sticlă bine spălată și sterilizată și să nu aibă în bucăți de busuioc sau alte impurități. Astfel, agheasma mică se va păstra bună de băut luni de zile.

De asemenea, trebuie să mai știi că agheasma mică se mai numește și sfeștanie și se face în mai multe zile din an în biserică: în prima vineri din Săptămâna Luminată, la 1 august când începe postul Adormirii Maicii Domnului și la 1 septembrie când începe anul nou bisericesc. Ea se mai face miercurea și vinerea la cererea credincioșilor când este nevoie de apă sfințită în case, pe ogoare, în livezi, la mutarea în casă nouă, la săparea unei fântâni, pentru un copil bolnav sau pentru întremarea animalelor din ogradă.

Cum se face sfeștania

Sfeștania este slujba de sfințire a apei prin care se face agheasma mică, atât în biserică, cât și în casa unui credincios care are nevoie.

Când vine preotul acasă, trebuie să pregătești un vas cu apă curată, un mănunchi de busuioc cu care preotul să stropească prin casă, 3 lumânări așezate într-un vas, tămâier cu jar sau cărbune special, tămâie, un pomelnic cu cei ai casei, un prosop cu care să se șteargă pe mâini preotul.

După sfeștanie, rămâne întotdeauna agheasma mică pentru întrebuințarea familiei și cu aceasta se pot sfinți în fiecare lună casa și dependințele gospodăriei. Dar cel mai adesea, ea este folosită dimineața, după anafură, mai ales când te afli în situații grele, când te rogi pentru sănătate, pentru liniște și pentru bucuria copiilor tăi.