Pietrele la vezica biliară apar, de obicei, din cauza unei alimentații neadecvate și a unui stil de viață nesănătos, sedentar. De aceea, este importantă alimentația când suferi de litiază biliară. Află ce ai voie și ce nu ai voie să mănânci atunci când suferi de litiază biliară.

Alimentația când suferi de litiază biliară. Medicul îți indică regimul alimentar

Atât ereditatea, cât și alimentația au un cuvânt important de spus atunci când suferi de litiază biliară. În majoritatea cazurilor, afecțiunea nu are niciun simptom și este descoperită la un control de rutină. Totuși, în unele cazuri mai grave pot apărea durere în partea de sus a abdomenului, grețuri și vărsături, febră, lipsa poftei de mâncare, balonare, indigestie sau icter. Singura metodă de a scăpa definitiv de litiază biliară este intervenția chirurgicală, dar ea nu este întotdeauna recomandată. Medicul poate indica pacientului tratament medicamentos și regim alimentar. În plus, poți folosi remedii naturale pentru litiază biliară.

Citește și: Ceai de gălbenele. 5 afecțiuni pe care le tratează

Alimentația când suferi de litiază biliară. Ce NU trebuie să mănânci când ai litiază biliară

– prăjeli

– carne grasă

– produse lactate cu un conținut mare de grăsimi

– maioneză

– fasole, varză

– murături

– ciocolată

– alimente foarte iuți

– băuturi carbogazoase sau cu un conținut ridicat de alcool.

Alimentația când suferi de litiază biliară. Ce să mănânci când ai pietre la vezica biliară

– carne slabă preparată prin fierbere sau la grătat

– legume (în afară de cele menționate mai sus) crude, fierte, la grătar sau sub formă de piure

– produse lactate slabe

– fructe.

Alimentația când suferi de litiază biliară. Alte alimente benefice

Dr. farmacist Ovidiu Bojor recomandă următoarele alimente în caz de litiază biliară:

Cireşele. Se face cură pe perioada coacerii cu o jumătate până la un kilogram de cireșe pe zi. În extrasezon, se face infuzie cu o linguriță de cirește uscate la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi.

Uleiul de măsline. Se administrează o lingură de ulei dimineaţa, pe stomacul gol, eventual în amestec cu sucuri de fructe. Se stă 20-25 minute culcat pe partea dreaptă.

Cartoful, consumat ca atare, în preparate culinare uşoare. Se mai face suc proaspăt, în cantitate de 100-200 ml (eventual în amestec cu suc de morcovi).

Ceapa. Se face un macerat dintr-o ceapă mare, tăiată mărunt şi patru linguri de ulei de măsline. Se lasă să stea timp de 10 zile. Se iau două-trei linguriţe pe zi.

Ridichea. Se face un amestec din suc de ridiche neagră cu suc de morcovi. Se beau câte 20-40 ml cu un sfert de oră înainte de mesele principale. Se mai face salată de ridichi rase.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com