Stresul a devenit, din păcate, un fenomen obișnuit în viața modernă. Pe lângă activitățile care ajută în cazul fiecăruia în procesul de relaxare, sunt totuși și alimente care pot contribui la starea de calm și de îmbunătățire a stării emoționale. Explicația constă în efectul pozitiv pe care îl au unele fructe și legume în producerea substanțelor secretate de creier.

Avocado

Fructul de avocado poate fi considerat unul dintre cele mai bune alimente antistres, care conțin substanțe nutritive esențiale ca acidul pantotenic, magneziu, vitamina C și vitamina B. Toate ajută glandele suprarenale, care gestionează secreția de cortizol, hormonul stresului nostru major. Poți mânca avocado pe pâine, cu roșii, sau adăugat în salate.

Sfeclă

Sfeclă roșie conține betaină, esențială în producerea dopaminei, unul dintre neurotransmițătorii care dau organismului starea de bine. De asemenea, când mănânci sfeclă, aceasta îți poate îmbunătăți circulația sângelui, prin oxidul nitric pe care îl conține, și datorită căruia îți poți menține atenția și concentrarea la un nivel mai ridicat.

Banane

O sursă foarte bună de triptofan, bananele acționează ca un precursor al serotoninei și conțin și magneziu, mineral care ajută la o mai bună gestionare a stării de stres.

Cacao

Pe lângă faptul că este delicioasă în aproape orice tip de preparat dulce, cacaoa conține sustanțe care îmbunătățesc starea de bine. Teobromina (prezentă în cacao, ciocolată, în boabele de cafea) și anandamina (susbtanță care dă o stare de euforie) ajută simultan la reducerea hormonilor de stres.

Produse fermentate

Alimentele fermentate precum varza acră, chefirul, tempeh și miso conțin multe probiotice, care susțin un echilibru sănătos al bacteriilor din intestin. Eve Kalinik, membru al Asociației Britanice pentru Nutriție Aplicată a explicat pentru publicația Mind Body Green: ”Cum aproximativ 90 la sută din secreția noastră de serotonină este influențată și de starea intestinului, este important să se mențină o stare a acestuia cât mai bună. Și vei simți în ansamblu o stare de calm”.

Somon

Cu un conținut ridicat de acizi grași esențiali omega 3, somonul sălbatic hrănește și îmbunătățește flexibilitatea membranelor celulare. Tot Eve Kalinik a declarat: ”Consumul de somon sălbatic are un efect pozitiv asupra activității neurotransmițătorilor creierului. Sunt susținute procesele cognitive precum memoria și concentrarea și sunt prevenite afecțiunile neurodegenerative”.

Semințe de dovleac și de floarea soarelui

Atunci când nivelul de stres este ridicat, magneziul din organism este de obicei scăzut. Semințele de dovleac și de floarea soarelui conțin atât magneziu, cât și vitamina E, antioxidant ce ajută la prevenirea problemelor cauzate de radicalii liberi și de stresul general al organismului.

Afine

Bobițele de afine conțin antocianine, care dau micilor fructe culoarea violet, iar acești fitonutrienți sprijină producția de dopamină din creier. Aceasta este esențială pentru starea emoțională și pentru reducerea anxietății.

 

SFATUL SPECIALISTULUI

Alimentația are un rol decisiv în apărarea corpului

”Un organism puternic şi sănătos se poate apăra împotriva agresiunilor din exterior, pe care le numim generic “stres”. Sursele de stres sunt numeroase şi greu sau imposibil de combătut, de aceea tot ce putem face este să ne menţinem capacitatea de apărare a corpului nostru, iar alimentaţia joacă un rol decisiv. Diversele alimente ne aduc nutrienţi care contribuie la susţinerea sistemului imunitar şi a celui hormonal. În cazul în care aceste sisteme sunt slăbite, pot să apară mai întâi tulburări funcţionale, care se manifestă prin nespecific (dureri de cap, oboseală, insomnii etc.), iar cu timpul pot să se instaleze afecţiuni precum sunt bolile cardiovasculare, ulcerul gastric, cancere. Alimentaţia este arma noastră la îndemână cu care putem să prevenim această evoluţie nedorită.” (dr. Șerban Damian, nutriționist acreditat CIO, Centrul de Nutriție Superfit)

Dr. Serban Damian poza nou mic

dr. Șerban Damian

Credit foto: Shutterstock