Cele două faze ale bolii

Conform doctorului Hamer, nu oricine trece printr-un moment greu se va îmbolnăvi, ci doar cei care îndeplinesc simultan următoarele condiții: șocul emoțional este trăit în mod dramatic și văzut de persoana respectivă ca fiind copleșitor. Apare pe neașteptate, îl surprinde nepregătit și îl ține într-o stare continuă de stres. Pacientul nu exteriorizează trăirea pe care o are – fie nu are cui împărtăși, fie nu poate verbaliza. În sfârșit, conflictul nu are o rezolvare imediată. Emoțiile duc impulsul la creier, de unde acesta trimite comenzi către organul care este afectat cel mai tare de conflict unde apare boala. Aceasta are două faze: cea de conflict activ (de îmbolnăvire) în care cel afectat are o stare de tensiune continuă, de neliniște. Nu are poftă de mâncare. Mâinile și picioarele sunt reci. Simte că nu are energie. În cazul în care omul conștientizează și rezolvă conflictul emoțional, intră în faza de vindecare. Mâinile și picioarele devin din nou calde. Dar acum pot apărea simptome supărătoare cum ar fi febra, stări de oboseală prelungite și nevoia de a dormi mai mult. În această fază, bolnavul are nevoie să se odihnească și să mănânce corespunzător.

Schimbarea atitudinii

Terapeutul adept al medicinei germane își îndeamnă pacientul să conștientizeze posibilele conflicte interioare și să le găsească rezolvarea. El trebuie să înțeleagă mai ales că nu problema în sine l-a îmbolnăvit, ci atitudinea față de ceea ce s-a întâmplat. Astfel, prin schimbarea poziției față de dificultățile întâmpinate, starea fizică se va schimba în bine.

Dincolo de controversele pe care dr. Hamer le-a stârnit, este cunoscut faptul că boala are o latură psihologică, multe afecțiuni fiind catalogate în prezent ca fiind ”pe fond nervos”, iar somatizarea (trecerea unui conflict din plan emoțional în planul corpului prin manifestări fizice) nu mai este negată de nimeni din lumea medicală. De aceea, ar fi bine să fim atenți la ce mesaje ne transmite organismul nostru prin diferite simptome, pentru a le înțelege și a rezolva problemele pe care ni le pune în față. Astfel, vom fi mai sănătoși și mai fericiți.

Dr. Andreea Dragomirescu Medic specialist în medicină de familie, competențe în Apifitoterapie, Aromoterapie și Ayurveda

Dr. Andreea Dragomirescu Medic specialist Medicină de Familie, competențe în Apifitoterapie, Aromoterapie, Ayurveda

 

Legătura dintre fizic și emoțional

”Din experiența personală pe care o am în interacțiunea cu pacienții, pot afirma că într-un număr mare de cazuri am constatat că apariția unei suferințe fizice a fost precedată de existența unei traume emoționale și că, odată ce trauma este, într-un fel sau altul, remediată, evoluția bolii este favorabilă, iar dacă pacientul urmează un tratament deja, el va răspunde mult mai bine la acesta. Cunoscând principiile sistemelor medicale tradiționale care au dovedit o mare eficiență de-a lungul timpului, chiar de-a lungul a mii de ani, cum este medicina tradițională chineză sau indiană (Ayurveda), este ușor de constatat că în aceste sisteme se ținea întotneauna cont de ființa umană ca un întreg și medicul investiga cu egală atenție partea fizică, dar și cea emoțională al suferinței. Secole de-a rândul din istoria omenirii ființa umană a fost privită de către sistemele medicale în integralitatea ei, trup-suflet-spirit. Doar în medicina modernă pare să fi apărut o separare între aceste aspecte, dar este vizibil că această separare este doar tranzitorie, deoarece există în prezent medicina psihosomatică. Aceasta are drept obiect de studiu corelațiile între fizic și emoțional în apariția bolilor. Dacă medicii de astăzi și-ar acorda puțin timp să discute cu pacienții lor, în mod sigur ar descoperi aceste legături și le-ar fi de foarte mare folos în practica medicală”.